Multi oameni prefera sa serveasca ciocolata pentru a scapa de stres si a avea o stare de bine. Consumata in exces, ciocolata poate duce la acumularea de kilograme in plus, ceea ce nu este tocmai bine, de aceea aceasta poate fi inlocuita cu un alt aliment ,,prietenos” – morcovul.
Aceasta leguma preferata de iepurasi poate deveni o gustare perfecta pentru oricare din noi, mai ales ca exista si motive plauzibile pentru care morcovul merita sa faca parte din dieta zilnica. Inainte de a intra in prea multe amanunte putem spune doar atat: morcovul are putine calorii, este bun la prevenirea bolilor, are numeroase ingrediente sanatoase, ne scapa de plictiseala si stres, ne creste nivelul de dezvoltare fizica si psihica.
Beneficiile dietei cu morcovi
O astfel de dieta poate fi folosita in fiecare zi. Se poate consuma fara probleme morcovi la mic dejun, pranz, cina, dar si intre mese, ca o simpla gustare.
Morcovul este o leguma care contine foarte multe vitamine si minerale. Dintre acestea fac parte vitamina B, C, E, D, PP, K si magneziu, fier, cobalt, zinc, nichel, potasiu, crom, fosfor, cupru si iod. Morcovul este o sursa importanta de caroten care este transformat in organism in vitamina A si absorbit rapid. De asemenea are proteine, fibre, acid pantoteic, acid ascorbic, carbohidrati, dar foarte putine uleiuri esentiale.
Dieta cu morcovi este foarte sanatoasa pentru organism.
Cei care au probleme cu vederea (in sensul ca sufera de miopie, blefarita, conjunctivita) trebuie sa consume multi morcovi. Iodul din morcovi este util pentru persoanele ce au probleme cu glanda tiroida. Morcovii ajuta la imbunatatirea functiei cailor respiratorii, a plamanilor, reduc oboseala, ajuta la scaderea in greutate. Cei care au gingii fragile este bine sa roada morcovi deoarece acestia ajuta la intarirea lor si la combaterea bacteriilor din cavitatea bucala.
Sucul de morcovi este bun in tratamentul racelii, intareste sistemul nervos, este vitaminizant si mineralizant, imbunatateste digestia, vindeca afectiunile pancreasului, ulcerele, afectiunile respiratorii, consolideaza sistemul imunitar, creste vitalitatea si ofera energie organismului. Medicii recomanda sa se bea pana la 0,5 litri de suc de morcovi pe zi. Un pahar de suc de morcovi dimineata ajuta la combaterea constipatiei si la normalizarea scaunului.
Morcovii fierti sunt un bun remediu pentru afectiunile intestinale si diabet.
Dieta cu morcovi pentru 4 zile te ajuta sa pierzi 1 kg
Nu se consuma zahar, dulciuri, alcool, alimente grase, apa carbogazoasa, bauturi racoritoare carbogazoase, condimente, produse de patiserie sau din faina, prea multa sare. Meniul de baza al acestei diete este salata de morcovi care se prepara foarte usor. Se folosesc urmatoare ingrediente: un morcov, o lamaie, o lingura de miere de albine si un fruct la alegere (mere, pere, caise, banane, capsuni, zmeura, etc). Salata se pregateste astfel: se rade morcovul pe razatoare, se marunteste cu o furculita si cel de-al doilea fruct (care a fost ales dupa dorinta fiecaruia) sau se rade si el pe razatoare, se pun intr-un bol, se adauga zeama de la lamaie si mierea de albine, apoi se amesteca bine. Acest preparat este usor de digerat, gustos si sanatos.
- Prima zi: dimineata, la pranz si seara se serveste cate o portie de salata de morcovi. Se bea apa plata si suc natural din fructe si legume.
- A doua zi: la fiecare masa se consuma salata de morcovi; se poate manca oricat, in functie de cat doreste fiecare persoana. Pentru sete se bea apa plata, sau suc natural de fructe si legume proaspete.
- A treia zi: se alege acelasi meniu ca in prima si a doua zi.
- A patra zi: 120 g cartofi fierti sau aburiti, salata de morcovi si o felie de paine din cereale integrale. Se bea suc de fructe si legume si apa plata, dar nu in timpul mesei, inainte sau dupa fiecare masa.
Dieta cu morcovi pentru 7 zile te ajuta sa slabesti 4 kg
Pentru a pierde in greutate cu ajutorul acestei diete este indicat sa nu se consume alcool, carne, zahar si amidon. De asemenea este indicat sa se bea pana la 2 litri de apa pe zi pentru hidratarea buna a corpului si eliminarea toxinelor din organism.
In fiecare zi se servesc morcovi proaspeti dar si alte legume crude sau fierte. Din meniu nu trebuie sa lipseasca morcovii, ei pot fi consumati cruzi, fierti sau doar putin aburiti. In cazul acestei diete trebuie sa se manance pana la 2 kg de morcovi pe zi, iar acestia este bine sa fie preparati in aburi sau consumati cruzi deoarece astfel isi pastreaza toate mineralele si vitaminele. De asemenea morcovii care sunt gatiti intregi isi pastreaza mai bine substantele nutritive. Potrivit cercetatorilor in domeniul sanatatii morcovii fierti intregi sunt cu 25% mai eficienti contra cancerului dar si mai gustosi, deoarece prin taiere in bucatele mici si spalare isi pierd o cantitate importanta din nutrienti.
Dieta cu morcovi si grapefruit te scapa de 5-10 kg in 7 zile
Este un regim de slabit drastic de aceea persoanele care vor sa-l tina este bine sa consulte in prelabil un specialist nutritionist.
- Luni: un piept de pui fiert, 1 grapefruit mare sau 2 grapefruit mijlocii si 3 morcovi cruzi. Acestea se mananca pe tot parcursul zile, alegerea apartine fiecarei persoane.
- Marti: cereale fierte cu putin unt, 2 morcovi cruzi, 2 portocale si 1 grapefruit.
- Miercuri: 30 g carne fiarta de vita sau de porc, 1 morcov fiert si 3 grapefruit. Nu se alege carne de pui.
- Joi: 3 portii de salata de morcovi (realizata ca in reteta prezentata mai sus, din morcovi, lamaie, miere de albine si putina scortisoara). In cursul zile se mananca aceste trei portii de salata si se serveste si 1 grapefruit.
- Vineri: 1,5 litri suc de citrice (portocale, mandarine, grapefruit, lamaie), 3 grapefruit. Sucul se bea incet intreaga zi, se poate realiza si din citrice in amestec cu mere verzi.
- Sambata: 3 felii de paine neagra, 3 oua fierte si 4 morcovi fierti sau aburiti.
- Duminica: un bol de fulgi de ovaz, 1,5 litri suc de morcovi, 1 grapefruit si 3 morcovi cruzi.
Indiferent de tipul dietei, pentru a scadea in greutate este necesar sa se faca miscare si sport in fiecare zi, o viata sedentara nu este sanatoasa.