In timpul iernii, oamenii pot suferi de gripa si raceala. Avand in vedere ca astfel de boli dau simptome greu de suportat (cum sunt de exemplu febra, tuse, dureri de gat, raguseala, dureri de cap, etc) este necesara folosirea unui medicament conventional pentru tratament sau a unui preparat traditional care sa aiba efect expectorant, decongestionant, analgezic si care sa fie natural.
In general, daca ne imbolnavim de astfel de afectiuni de sezon, nu ne imaginam un tratament fara sirop de tuse. Un astfel de preparat ajuta la imbunatatirea starii de sanatate si la atenuarea simptomelor. Siropul de tuse trebuie sa fie expectorant, sa lichefieze mucusul si sa reduca vascozitatea, ajutand astfel destul de rapid la vindecarea si combaterea tusei.
Alaturi de siropurile obisnuite (care se gasesc in farmacii) ne referim la siropurile naturale pe care le putem realiza acasa. In articol prezentam un astfel de sirop foarte eficient in ameliorarea si vindecarea tusei si anume cel realizat din ceapa.
Deja se cunosc beneficiile pe care le are ceapa pentru sanatate, insa putini stiu ca ea era considerata de catre egipteni ca fiind ,,hrana sacra”. In multe regiuni din tara noastra exista obiceiul de a manca ceapa cruda cu paine si branza sau cu alte alimente, deoarece gustul ei este placut si efectele pentru organism foarte bune.
Desi unii oameni au prejudecati cu privire la mirosul de ceapa care este considerat neplacut, ea ramane in continuare un remediu valoros pentru combaterea unor probleme de sanatate, si este folosita in medicina traditionala precum si in homeopatie. Proprietatile acestei legume sunt numeroase si anume: diuretice, coleretice, deparazitare, bactericide, antidiabetice, vasodilatatoare, etc.
Sirop de ceapa
Reteta este foarte simpla, poate fi realizata de oricine acasa. Se alege o ceapa de marime medie, nu conteaza daca ceapa este rosie sau alba (soiul este mai putin important). Se curata de foile exterioare, se spala, se taie in felii subtiri si se aseaza intr-un bol incapator. Peste ele se presoara 3 linguri de zahar, se acopera bolul cu o farfurie intinsa si se lasa la macerat o perioada de timp, de pe o zi pe alta.
Ceapa va lasa o zeama dulce de forma unui sirop care se bea pe parcursul zilei. Se ia cate o lingurita de sirop de ceapa de cateva ori pe zi, nu se consuma tot deodata. Ideea este ca siropul sa fie inghitit incet, sa aiba timp sa actioneze la nivelul gatului, a tractului respirator. Efectele sale sunt excelente, se vor observa din prima zi de tratament. Ajuta in tratamentul tusei, racelii, crizelor de astm, durerii de gat si afectiunilor respiratorii.
Sirop de ceapa si miere de eucalipt
Gustul acestui sirop este deosebit iar ca remediu este cunoscut in multe tari, ca fiind eficient contra tusei. Unii dintre noi il stiu de la bunici, ne aducem aminte ca avea un gust dulce si ne trecea tusea. Mierea de eucalipt este mentolata, un excelent indulcitor natural, are efecte bune contra tusei, este expectoranta.
Preparatul se realizeaza astfel: se alege o ceapa de marime medie, se curata, se spala cu apa si se taie in felii subtiri; se pune pe o farfurie intinsa, se acopera feliile de ceapa cu miere de eucalipt, apoi se lasa sa stea timp de o zi.
Ceapa va lasa un sirop dulce, aromat, care va fi colectat intr-un borcan si folosit ca medicament contra afectiunilor tractului respirator. Se ia cate o lingurita de sirop de mai multe ori pe zi, tratamentul ajuta in calmarea tusei, racelii, raguselii si durerii de gat. Acest preparat chiar este eficient, o spun cei care deja l-au incercat.
Sirop de ceapa si miere de albine
Reteta este asemanatoare cu cea de mai sus, doar ca in loc de miere de eucalipt se foloseste miere de albine simpla. Acest remediu se face usor acasa, ajuta in calmarea tusei si are si un gust foarte placut. Mai mult decat atat, siropul este bogat in nutrienti, minerale si vitamine, ajuta in combaterea infectilor, ameliorarea durerilor de gat si consolidarea imunitatii organismului.
Beneficiile siropului de ceapa sunt numeroase, insa daca tusea este cronica si pot aparea complicatii, acest remediu este bine sa-l inlocuiti cu un tratament recomandat de medic, iar pentru aceasta este necesar sa mergeti pentru un consult la cabinetul acestuia.
Mierea cu ghimbir poate trata raceala la fel de bine. La fel la recomandarea medicului folosesc adaugator si siropul Prospan pe baza de iedera. Foarte bun pentru tusa seaca si productiva. calmeaza rapid tusa si e tolerat foarte bine inclusiv de copii.