Care sunt principalele probleme ale uterului?

4
11039
Care sunt principalele probleme ale uterului

La femei uneori apar diferite probleme ale uterului, care constau in dureri sau sangerari abundente, in tumori benigne sau canceroase ce necesita tratamente adecvate.

Uterul este un organ muscular, ca o cavitate in forma de para, pozitionat in interiorul bazinului (pelvisului), in fata rectului si in spatele vezicii urinare. In partea sa inferioara uterul are o portiune care se ingusteaza si formeaza deschizatura cervicala ce conduce spre vagin. De fiecare parte a portiunii sale superioare sunt atasate trompele uterine.

Mucoasa care captuseste uterul se numeste endometru si trebuie spus ca starea ei se modifica in functie de fazele ciclului menstrual. La reproducerea normala, ovulul fecundat se implanteaza in peretele uterului, unde embrionul se transforma in fat, iar acesta la randul sau creste si este hranit pana la nastere. La majoritatea femeilor uterul este putin inclinat inainte, doar la 20% din femei se afla inclinat spre spate.

Simptomele care semnaleaza anumite probleme ale uterului

  • Apar hemoragii mari, neregulate si prelungite, cu dureri in zona lombara sau in partea inferioara a abdomenului. Aceste simptome pot indica prezenta unor tumori uterine benigne, numite fibroame.
  • Sangerarile intre menstre sau cele care apar dupa menopauza pot semnala uneori un cancer uterin.
  • In perioada de premenopauza pot aparea sangerari anormale, cronice, ceea ce indica o hemoragie uterina disfunctionala.
  • Dificultatile de defecatie sau la urinare, scurgerile de urina ce apar dupa ras sau dupa tuse, cat si durerile in partea lombara arata prezenta unui prolaps al uterului.

La aparitia oricarei dintre aceste simptome trebuie consultat un medic de specialitate. Cand apare o durere ascutita in partea inferioara a abdomenului poate fi vorba de anumite afectiuni pelviene grave – fibroame, endometrioza sau boala inflamatorie pelviana.

Cand menstrele sunt foarte abundente – lucru ce creeaza anemie – poate fi cazul unui uter fibramos, a unor hemoragii uterine disfunctionale, al unui cancer uterin sau a unor probleme uterine de alta natura.

Principalele probleme ale uterului

Prolapsul uterin – Aceasta problema apare cand uterul coboara din etajul abdominal, care este pozitia sa normala. In cazurile foarte grave uterul se vede prin vulva. Aceasta afectiune apare la femeile de varsta mijlocie, care au nascut copii ce cantareau mai mult de 4 kg, dar si la cele fara copii. Prolapsul uterin este o afectiune mai rara in ultimii ani deoarece femeile nu mai nasc multi copii.

Cauza care determina cel mai frecvent prolapsul uterin este intinderea ligamentelor ce mentin uterul la nivelul sau normal. Aceasta cauza apare de multe ori in timpul nasterii sau la persoanele supraponderale. Prolapsul uterin poate fi identificat si confirmat de medic la un examen medical. Un prim semn este dat prin peretele vaginal proeminent. Medicul va examina pelvisul, va introduce un speclu, va cere pacientei sa tuseasca pentru a observa astfel prolapsul uterin.

Hemoragiile uterine disfunctionale – Reprezinta stari endometriale anormale, hemoragii care pot sa apara sub forma de menstre abundente (care dureaza peste 8 zile), sub forma unor sangerari intre menstre sau sub forma unor cicluri mai scurte de 8 zile. Toate acestea pot duce la anemie feripriva (caracterizata prin carenta de fier).

Cauzele aparitiei hemoragiei uterine disfunctionale sunt: tumorile ovariene, anovulatia (suprimarea ovulatiei) si obezitatea – caracterizate prin nivele ridicate ale estrogenilor instalate la nivelul endometrului. Aceste afectiuni apar la femeile cu varste cuprinse intre 40-50 de ani si pot provoca hemoragii uterine disfunctionale.

Fibroamele – Aceste tumori sau proeminente de natura benigna ale tesutului fibros sau muscular apar in uter sau pe uter. Ele pot avea diferite dimensiuni, cresc incet si apar pe suprafata exteriora a uterului, in interiorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia. Aceste fibroame apar la mai mult de 20% din femeile cu varste peste 35 ani.

Ele duc la distorsionarea uterului, la marirea acestuia si ingreunarea fecundatiei. In anumite cazuri femeile pot simti o durere abdominala ascutita care se datoreaza unui fibrom legat de peretele uterin si care s-a rasucit si a devenit prea mare fata de artera care il aproviziona, astfel el fiind privat de oxigen si sange. In aceasta situatie fibromul trebuie extirpat imediat de medic.

Unele fibroame apasa pe intestin si vezica, iar in timpul contactului sexual pot provoca dureri. Se poate intampla ca la unele femei ele sa provoace menstre excesiv de abundente, ceea ce creeaza anemia acestora. In unele cazuri nu apar deloc simptome. Fibroamele sunt influentate de hormoni, ele se maresc in cursul sarcinii si se micsoreaza dupa menopauza. Nu se cunosc cauzele care duc la aparitia fibroamelor insa se stie ca ele cresc datorita hormonilor, deci sarcina, contraceptivele orale cat si terapia de substitutie estrogenica pot duce la expansionarea lor.

Uneori fibroamele sunt depistate doar atunci cand persoana face un exemen de rutina si medicul palpeaza aceasta zona pelviana. Pentru a-i fi confirmata banuiala el va face persoanei respective o ecografie. De asemenea diagnosticul poate fi confirmat printr-o biopsie endometriala cu anamneza, in cazurile cand hemoragiile sunt foarte abundente.

Citește și:  Leurda ajuta la detoxifierea organismului si consolidarea sistemului imunitar

endometrioza

Metode de tratament ale problemelor uterine

Astazi sunt cunoscute o serie de metode de tratament date atat de medicina conventionala cat si de cea alternativa. In trecut singura metoda de tratament era histerectomia – extirparea uterului.

In cazul fibroamelor, tratamentul poate varia in functie de fiecare situatie in parte. Deseori histerectomia este recomandata femeilor cu fibroame uterine, insa in anumite cazuri nu este chiar necesara. Unele fibroame nu provoaca probleme si atunci se pot lasa asa, mai ales ca unele dintre ele nici nu cresc. Mai mult decat atat trebuie stiut ca fibroamele se micsoreaza dupa menopauza, iar anumite fibroame chiar daca au dimensiuni mari nu provoaca nici un fel de simptome. Foarte importanta este ca ele sa fie supravegheate din sase in sase luni prin examinari medicale.

Medicul va recomanda femeilor cu fibroame sa renunte la pilulele contraceptive sau la programele de terapie de substitutie hormonala – care aprovizioneaza organismul cu estrogeni de sinteza. Astfel el va preveni cresterea in continuare a fibroamelor.

Pe cale chirurgicala fibroamele pot fi extirpate prin miomectomie – procedura care nu este in general recomandata, cu exceptia cazurilor cand femeia doreste sa mai aiba copii sau cand are dureri provocate de respectivele fibroame. S-a constatat ca dupa operatia de miomectomie, la 10-30% din cazuri, fibroamele reapar dupa o perioada de cinci ani.

Femeilor care sufera de hemoragii uterine disfunctionale medicul le va prescrie pilule contraceptive cu hormoni pentru reglarea ciclului menstrual. Prin acest tratament nu se vindeca tulburarea fizica, insa se elimina simptomele si poate fi prescris in unele cazuri pana la menopauza.

In cazul unor probleme uterine severe – hemoragii incontrolabile, abundente, dureri si mictiuni frecvente datorita fibroamelor ce apasa pe vezica urinara – o metoda de tratament poate fi histerectomia. De asemenea, o metoda de distrugere a endometrului cu laser pentru controlarea hemoragiilor este ablatia andometriala – o metoda alternativa a histerectomiei.

In cazul unui prolaps uterin sever – cand uterul se afla dincolo de vulva – metoda de tratament recomandata de medici este histerectomia vaginala, prin care se intelege extirparea uterului din vagin. La femeile care nu doresc operatia, medicul recomanda introducerea in vagin a unui dispozitiv din plastic – numit pasar – care va ramane in vagin ca o diafragma pentru a mentine uterul la locul sau. Pesarul ajuta la sustinerea uterului insa nu reprezinta o solutie pe termen lung, deoarece el trebuie inlocuit la 3-6 luni.

Tratamentul conventional poate fi completat de anumite metode de tratament alternative, care au rolul de ameliorare a simptomelor problemelor cu uterul.

In cazul fibroamelor uterine dureroase, prin presopunctura – care are in vedere anumite puncte specifice – se poate calma temporar durerea.

Medicul fitoterapeut recomanda un amestec in parti egale din: cohosh negru (Cimicifuga racemosa), cohosh albastru (Caulophyllum thalictroides) si arborele castitatii (Vitexafrus castus) – din care se ia cate o lingurita de 3 ori/ zi. Acest amestec este un tonic ce amelioreaza vitalitatea uterului. Cand apar si crampe se adauga in amestec inca o parte de ignama salbatica (Dioscorea villosa).

Medicul homeopat recomanda Belladonna, Sepia, Sabina si Pulsatilla ca remedii in problemele uterine.

Cand fibroanele se manifesta prin hemoragii abundente este indicata odihna multa in timpul menstrelor.

Cresterea fibroamelor poate fi combatuta prin diminuarea sintezei de estrogeni in organism – lucru ce se realizeaza prin marirea consumului de fibre si respectiv reducerea celui de grasimi. De asemenea, vitamina C si substantele bioflavonoide care se gasesc in citrice, legumele cu frunze, ceapa rosie, trebuie consumate in cantitati mai mari, pentru ca sunt eficiente impotriva cresterii fibroamelor. La fel ajuta si vitaminele A si E. Dieta bogata in fibre ajuta in ameliorarea problemelor de defecatie care apar in caz de fibroame si prolaps uterin.

Femeile care au fibroame pe fata exterioara a uterului pot observa o proeminenta pe abdomenul lor. Pentru ameliorarea durerii ele trebuie sa aplice o sticla cu apa calda sau o perna electrica pe partea de jos a abdomenului. Perna electrica se aplica timp de o ora, de 3 ori pe saptamana.

In cazul prolapsului uterin sunt indicate exercitiile Kengel de intarirea ligamentelor care au rol in sustinerea uterului. Prin aceste exercitii se controleaza mictiunea, se fac exercitii pentru muschii ce intrerup si reiau fluxul urinar. La inceput se fac 5 seturi de exercitii de 10 ori/ zi, apoi numarul lor se creste pana la 10 seturi de exercitii tot de 10 ori/ zi.

In general, problemele uterine nu sunt provocate de ceva anume, insa desi nu va fi eliminata complet posibilitatea aparitiei lor, ele pot fi prevenite printr-o alimentatie saraca in grasimi si bogata in fibre, prin odihna si evitarea stresului.

4 COMENTARII

  1. Buna ma puteti ajuta si pe mine cine stie de ce mi se umfla ceva lung in partea dreapta mereu mai ales cand stau relaxata in pat,multumesc

  2. Posibil sa fie o inflamatie a apendicelui,dupa cum explici pare sa fie un simptom de apendicita, trebuie sa mergi la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.