Conform statisticilor medicale, doar 20-25% din oamenii de pe glob pot spune ca au dinti complet sanatosi. Acest lucru se datoreaza faptului ca multi din cei care observa ca au o anumita problema la dantura merg prea tarziu la stomatolog pentru a o trata. Astfel se ajunge la distrugerea si pierderea dintilor si nu mai ramane decat sa se aleaga una din optiunile de inlocuire a acestora, cea mai indicata fiind implantul dentar.
Unii oameni sunt sceptici cu privire la un implant dentar, au o frica de a recurge la o astfel de procedura, insa in mod normal ei nu ar trebui sa fie intimidati de un astfel de implant chirurgical.
Medicul specialist stomatolog va realiza o operatie chirurgicala care nu este foarte complicata, ea presupune plasarea unei piese de tip surub din titan in osul maxilarului. Acest surub va imita radacina dintelui care lipseste si va avea deasupra atasata o alta piesa din metal pe care se va prinde coroana dintelui (proteza dentara).
Intotdeauna medicul va tine cont de starea de sanatate a pacientului inainte de a realiza o astfel de procedura. Durata de timp pentru o astfel de interventie chirurgicala depinde de starea de sanatate a dintilor, de numarul de dinti ce trebuie inlocuiti, de numarul de extractii ce trebuie facute (in cazul cand se impune realizarea acestora), de calitatea osului in care se face implantul si de alte aspecte la fel de importante.
Inainte de interventie, medicul va face radiografii speciale pentru a observa cu atentie starea maxilarului pacientului, dar si analize de sange, consultatii cu privire la sanatatea acestuia si discutii despre istoricul medical dentar.
Ce pacienti nu pot beneficia de implant dentar?
In general persoanele care sufera de boli cronice nu trebuie sa faca o astfel de interventie chirurgicala. Acest lucru este valabil si pentru pacientii varstnici.
Contraindicatii apar pentru cei care sufera de boli neoplazice, boli ale sistemului nervos (epilepsie, Alzheimer, boli mentale), diabet zaharat, boli ale sistemului hematopoietic, probleme mari ale sistemului imunitar, boli sistemice de tesut conjunctiv (sclerodermie, lupus), hemofilie, artrita reumatoida, endocardita, dar si la persoanele ce au facut chimioterapie si radioterapie.
Foarte important inainte de implant este ca pacientul sa faca un tratament pentru instalarea cu succes a acestuia. In acest sens ne referim la faptul de a nu exista inainte de interventia chirurgicala o igiena slaba a cavitatii bucale, o boala parodontala, infectii precum sunt pulpita, cariile, parodotita, gingivita.
Calitatea interventiei depinde si de priceperea medicului ce o realizeaza, de experienta lui.
Principalele complicatii care pot sa apara in cazul unei asemenea interventii sunt
Cand se realizeaza un astfel de implant pot aparea daune la nervi sau la vasele de sange de la nivelul mandibulei. Datorita igienei precare sau folosirii unei proteze necorespunzatoare se poate intampla ca sa apara inflamatii ale giingiilor in jurul osului si implantului.
In cazul in care insurubarea in os a implantului se face cu o forta foarte mare se poate ajunge la distrugerea osului. Alta complicatie este fractura corpului implantului si a surubului folosit ca radacina a dintelui lipsa.
Pierderea de masa osoasa in locul in care s-a facut implantul dentar. Neaderarea corecta a implantului la os sau respingerea implantului de catre corp. Infectii in jurul gingiilor si a osului supus interventiei.
In prezent medicii folosesc metode moderne de planificare a implanturilor si de diagnosticare si astfel se pot evita astfel de complicatii. De asemenea ei utilizeaza echipamente bune si medicatie specifica de calitate ceea ce face ca pacientii sa se simta confortabil dupa o astfel de interventie.
Interventia de pozitionare a implantului se face intotdeauna dupa ce pacientului i s-a aplicat o anestezie locala, astfel el nu va simti cum este introdus in os implantul, nici cum este acoperit de gingie si realizate firele de sutura. Dupa ce se va pierde efectul anesteziei, cam la 3 ore de la interventie, va aparea un disconfort deoarece va urma o perioada de vindecare.
Acesta va consta in: umflarea gingiei, mici vanatai si o senzatie de durere dar nu foarte mare care va putea fi ameliorata cu medicamente recomandate de medic (cum este ibuprofen sau codeina). Pacientul trebuie sa vina dupa 6 luni la control la medic. Noul dinte implantat va trebui sa fie ingrijit cu atentie ca si un dinte natural. Se impune folosirea periajului dentar cu pasta de dinti si a atei dentare.