Sucul de patrunjel este foarte eficient in prevenirea multor boli, dar fiind foarte puternic nu trebuie consumat in cantitate mare. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 30-60 ml suc de patrunjel, cel mai bine este sa fie amestecat cu alte sucuri (de morcov, spanac, telina, castraveti).
Mod de preparare:
Sucul de patrunjel se realizeaza din frunze proaspete, bine spalate sub jet de apa. Acestea se macina la storcatorul de fructe, eventual se amesteca cu putina apa. Sucul astfel obtinut se bea proaspat, nu este bine sa fie tinut mai mult de 4-5 ore. Sucul se serveste pe stomacul gol, cu 30 minute inainte de masa, iar tratamentul se face timp de 14 zile.
Proprietatile sucului de patrunjel:
Patrunjelul contine elemente active foarte importante pentru sanatate: vitamine (A, C, E, K), fier, acid folic, substante flavonoide, cumarine, ulei volatil si altele.
Vitamina C din patrunjel este un important antioxidant care combate radicalii liberi din organism si astfel ajuta in prevenirea multor boli grave cum sunt: diabetul, ateroscleroza, astmul, cancerul de colon si altele. De asemenea aceasta vitamina este un antiinflamator puternic si astfel ajuta in tratamentul artritei reumatoide si reumatismului. Toate vitaminele din compozitia patrunjelului ajuta in revitalizarea corpului, vindecarea infectiilor si racelilor, consolidarea sistemului imunitar, combaterea oboselii, surmenajului fizic si a asteniei de primavara. Combinatia de beta-caroten si vitamina C este importanta in ameliorarea simptomelor de osteoartrita, astm si artrita. De asemenea beta-carotenul din patrunjel ajuta in reducerea riscului de a dezvolta ateroscleroza si cancerul de colon.
Substantele flavonoide din parunjel indeplinesc rolul de antioxidanti si ajuta in prevenirea daunelor oxidative ale celulelor.
Acidul folic din patrunjel este important pentru mentinerea sanatatii inimii, dar si pentru prevenirea cancerului de col uterin si colon. Persoanele care consuma des patrunjel au un risc scazut de a dezvolta boli cardiovasculare, atac de cord, accident vascular cerebral.
Uleiurile active din patrunjel au rolul de a neutraliza anumite substante cancerigene (mai ales a celor de la plamani) cum sunt cele din fumul de tigara si carbunele de la prajirea carnii pe gratar.
Patrunjelui are proprietati diuretice, este un bun remediu pentru nefrita (inflamatia rinichilor), afectiunile vezicii urinare, ajuta in eliminerea pietrelor de la rinichi. Cei care sufera de retentie urinara, tulburari de urinare, durere la urinare, prostatita, pietre la rinichi, boli ale vezicii urinare trebuie sa consume patrunjel. Acesta stimuleaza rinichii si reduce inflamatiile de la nivelul tractului urinar.
Sucul de patrunjel revigoreaza sistemul digestiv, stimuleaza apetitul alimentar, metabolismul si activitatea gastrica. Este recomandat in tratamentul balonarii, dispepsiei, afectiunilor stomacului si ficatului, afectiunilor hepatice si renale, hepatitei, ciclului menstrual neregulat, oboselii, surmenajului intelectual, gutei si crampelor stamacale. Ajuta in tratamentul bolilor de ochi, cataracta si conjunctivita, mai ales daca este amestecat cu suc de morcovi, telina si andive.
De asemenea sucul de patrunjel este bun in cazuri de hidropizie, purifica sangele, intensifica eliminarea toxinelor din organism, ajuta in scaderea tensiunii arteriale si a pulsului.
Sucul realizat din zeama de la o lamaie, 2 castraveti, radacina de hrean si o legatura de patrunjel ajuta in detoxifierea organismului. Radacina de hrean este considerata de mii de ani un adevarat medicament pentru organism.
Sucul de patrunjel este contraindicat femeilor insarcinate deoarece contine apiol (care nu trebuie utilizat in cantitate mare datorita toxicitatii).
Salata de patrunjel este foarte sanatoasa pentru organism. Se realizeaza din ceapa verde, o legatura mare de patrunjel, zeama de lamaie, putin ulei vegetal (o lingura) si sare. Se spala patrunjelul si se taie marunt, se adauga ceapa taiata, se stropeste cu zeama de lamaie, se adauga uleiul si sarea dupa gust. Pentru un gust mai bun se poate adauga si salata verde.
Salata de patrunjel cu marole si morcovi se prepara foarte simplu. Se spala patrunjelul, morcovii si salata verde, se taie marunt se amesteca si se asezoneaza cu putin ulei vegetal, sare de mare si zeama de lamaie. Morcovii este bine sa fie rasi pe razatoare.
Salata cu patrunjel, portocale si fenicul are proprietati vindecatoare pentru organism. Feniculul este considerat o planta magica, in sensul ca ofera putere corpului si prelungeste viata, De asemenea, in Evul Mediu exista credinta ca feniculul alunga spiritele rele. Salata se prepara din urmatoarele ingrediente:
- 4 portocale mici
- 1-2 bulbi de fenicul (depinde cat de mari sunt)
- 2 legaturi de patrunjel
- ceapa verde
- 2-3 linguri de masline
- o lingura ulei de masline
- condimente (sare, piper)
Se spala ceapa, patrunjelul si feniculul sub jet de apa si se taie marunt. Se curata portocalele de coaja si apoi feliile de pielita amara si se taie in jumatate. Se amesteca aceste ingediente cu maslinele si se asezoneaza cu ulei de masline, putina sare si piper.
Salata de vinete si patrunjel
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 2 vinete
- o legatura de patrunjel
- 2 linguri de otet
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
- sare, piper
Se coc vinetele, se cojesc si se toaca marunt. Se spala patrunjelul sub jet de apa si se taie marunt. Se amesteca vinetele cu patrunjelul, sarea, uleiul, otetul si piperul pana se omogenizeaza. La sfarsit se poate orna cu felii de rosii.
Salata de patrunjel cu branza de vaci
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 2 legaturi de patrunjel
- 150 g branza de vaci
- ceapa verde
- zeama de lamaie
- 1-2 linguri de ulei vegetal
- sare
Se pune branza de vaci intr-un bol. Se spala patrunjelul si ceapa sub jet de apa, apoi se taie marunt. Patrunjelul se freaca putin cu sare si se adauga la branza de vaci impreuna cu uleiul si zeama de lamaie. Salata este foarte placuta la gust. Pofta buna!