In Italia se prepara o bautura naturala energizanta, de revitalizare a corpului si a mintii. Aceasta are o aroma deosebita deoarece este realizata in special din morcov, telina, usturoi si patrunjel. Morcovul are gust placut dulceag, telina are proprietati de detoxifiere, patrunjelul este diuretic si deci elimina rapid toxinele din organism, iar usturoiul este dezinfectant. Datorita elementelor active importante din aceste legume, acest suc natural bogat in substante nutritive este foarte sanatos pentru organism.
Tonic toscan de primavara
Ingrediente folosite:
- 1 catel de usturoi
- 2-3 radacini de morcov
- o jumatate de radacina de telina
- o legatura de patrunjel proaspat
Mod de preparare: se pregateste usturoiul, se curata si se spala morcovul si telina; se prepara suc de morcov si suc de telina cu ajutorul storcatorului de fructe; apoi intr-un blender se adauga 250 ml suc de morcov, 130 ml suc de telina, frunzele de patrunjel si catelul de usturoi taiat marunt, se amesteca pana se omogenizeaza; se toarna sucul obtinut in pahar si se orneaza cu 2-3 frunze de patrunjel.
Sucul de morcov are efect benefic asupra sistemului nervos, consolideaza sistemul imunitar al organismului deoarece contine multe vitamine (A, C, B, E, D, K) si imbunatateste digestia. Sucul de morcov in amestec cu telina si patrunjelul are efect de curatare a organismului, de detoxifiere a acestuia. Potasiul din morcovi este benefic pentru functiile fiziologice. Morcovul si usturoiul combat procesele infectioase din corp si cresc rezistenta organismului la infectii.
De asemenea sucul de morcovi imbunatateste vederea, amelioreaza simptomele afectiunilor de la nivelul articulatiilor. Telina in combinatie cu morcovul ajuta in combaterea tulburarilor nervoase. Sucul de telina este laxativ si diuretic, ajuta la scaderea in greutate. De asemenea sucul de telina este recomandat in cazuri de boli gastrointestinale, alergii, boli de piele, urticarie, afectiuni ale ficatului si boli ale sistemului nervos.