Papadia este o planta foarte mult apreciata in Insula Corfu din Marea Ionica. Locuitorii acestei insule grecesti sunt convinsi de proprietatile miraculoase ale plantei. Astfel, in fiecare primavara, ei culeg planta intreaga sau doar frunzele, pentru a le folosi la realizarea unor preparate naturiste atat de benefice pentru organism. Consuma papadia in salate, o fierb sau usuca frunzele plantei pentru a le utiliza in ceaiuri.
In aceasta Insula Ionica se prepara o bautura miraculoasa – un ceai de oregano si papadie sanatos, care are gustul placut aromat.
Ceai de oregano si papadie din Insula Corfu
Pentru realizarea ceaiului se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 500 ml apa
- 2 linguri de frunze de papadie proaspete
- 2 linguri de frunze de oregano uscat
Mod de realizare: se pun 500 ml apa la fiert intr-un ceainic; se culeg frunze de papadie proaspete, se spala sub jet de apa si se maruntesc cu un cutit, astfel incat sa se obtina 2 linguri de planta; se folosesc 2 linguri de oregano uscat sau cei care doresc pot opta pentru oregano proaspat care este foarte aromat, iar cantitatea trebuie sa fie dubla, de 4 linguri planta maruntita; in momentul in care apa este suficient de fierbinte, aproape ca da in clocot se adauga cele doua ingrediente (oregano si frunzele de papadie), se da deoparte de pe foc, se lasa sa infuzeze timp de 8-10 minute si apoi se filtreaza.
Acest ceai are o aroma placuta de oregano si un gust usor amarui de la frunzele de papadie. Este indicat sa se serveasca dupa masa. Nu se bea in cantitate mare, doar 1-3 cani pe zi, cate una dupa fiecare masa.
Veti fi uimit de efectele bune ale acestei bauturi asupra organismului.
Proprietatile ei puternic diuretice create de astfel de plante ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism si la scaderea in greutate. De asemenea, ceaiul de oregano si papadie stimuleaza digestia si deci este bun pentru cei care au probleme cu greutatea corporala. Papadia este o planta-medicament, apreciata inca din vremuri de demult pentru proprietatile sale medicinale.
Ceaiul din frunzele de papadie imbunatateste functia sistemului digestiv, scade nivelul de colesterol rau din organism, reduce hipertensiunea arteriala, stimuleaza activitatea tractului gastro-intestinal, intareste metabolismul, are efect revigorant pentru corp, este benefic pentru bila, pancreas si stomac, amelioreaza simptomele de artrita, creste rezistenta organismului.
Oregano este de asemenea apreciat pentru proprietatile sale terapeutice, mai ales ca cercetatorii au demonstrat eficienta acestei plante in tratamentul infectiilor. Oregano nu trebuie sa lipseasca din gastronomie, deparece are un efect curativ excelent, ajuta in combaterea microorganismelor patogene, are proprietati antivirale, antiseptice, antiparazitare, antibiotice, antiinflamatoare si dezinfectante. Oregano stimuleaza digestia, ajuta la scaderea in greutate si mentinerea sanatatii organismului.