Ce este presbiopia si cum poate fi corectata adecvat?

0
890
Ce este presbiopia si cum poate fi corectata adecvat

Medicii oftalmatologi ne spun ca presbiopia nu este o boala, ea reprezinta o consecinta a imbatranirii cristalinului ochilului. Aceasta apare in mod normal, fiziologic, la persoanele care au deja varsta de 45 de ani sau chiar mai devreme. Asa cum dupa un anumit numar de ani ne apar riduri sau fire albe de par, si presbiopia este un mecanism natural ale carui simptome sunt legate de varsta si de procesul de imbatranire.

In cazul in care ai hipermetropie este posibil ca presbiopia sa se instaleze mai repede, cam pe la varsta de 35 de ani. Cristalinul este o ,,lentila naturala” subtire transparenta a ochiului, care se bombeaza atunci cand este necesar de a vedea clar lucrurile de aproape. Cu varsta, cristalinul isi pierde din elasticitate, isi schimba forma si astfel vederea devine mai slaba si deci apar dificultati in distingerea obiectelor de aproape.

Daca ai observat atunci cand citesti ca descifrezi din ce in ce mai greu literele mici (mai ales daca lumina este slaba) si deja la distanta de 30-40 cm de ochi nu mai vezi clar literele de pe pagina cartii, simti ca ochii iti obosesc, ca trebuie sa faci efort pentru a vedea si totusi nu reusesti sa vezi bine, este clar ca presbiopia s-a instalat.

De asemenea, atunci cand citesti un articol intr-o revista simti o durere de cap deoarece te fortezi sa descifrezi literele de la o distanta mica este semn ca ai presbiopie. De regula in astfel de cazuri ai tendinta de a indeparta pagina cu scris de ochi si vrei sa citesti in lumina puternica pentru a vedea mai bine. Ce poti face in aceasta situatie? Trebuie sa consulti un medic oftalmolog cat mai curand pentru a urma un tratament in scopul corectarii problemei de vedere.

In prezent presbiopia poate fi corectata cu ajutorul lentilelor de contact, a ochelarilor sau prin interventia chirurgicala cu laser. Exista si o serie de cauze care grabesc instalarea presbiopiei si anume: stilul de viata, obiceiul de a sta multe ore la calculator, cititul la Book Reader si anumite boli. De exemplu diabetul zaharat poate fi una din cauzele tulburarilor de refractie.

Citește și:  Sindromul de tunel carpian – Operatia chirurgicala

presbiopia

Lentilele de contact permit vederea la orice distanta, ele necesita o perioada de obisnuinta. Pot corecta vederea persoanelor care sufera de miopie, astigmatism, hipermetropie cat si presbiopie. Astfel de lentile necesita un anumit mod de manipulare si o anumita metoda de intretinere, ce nu sunt pe placul oricarei persoane.

Cei care aleg ochelari ce au lentile progresive vor vedea bine la orice distanta. Acestea au o putere optica diferita in sensul ca partea de sus permite vederea clara la distanta, cea de mijloc este pentru vederea intermediara, iar cea de jos asigura claritatea vederii de aproape.

O alta varianta de corectare a presbiopiei este cea cu lentile unifocale sau cu lentile bifocale. Acestea sunt mai putin costisitoare decat lentilele progresive. Lentilele unifocale au aceeasi dioptrie si asigura vederea clara de aproape, astfel de ochelari pot fi utilizati ocazional cand se doreste descifrarea literelor la distanta mica, sau cand se scrie ceva, cand se lucreaza la calculator, etc. De asemenea astfel de persoane nu trebuie sa aiba probleme cu vederea de departe deoarece lentilele nu pot asigura si corectarea acesteia.

Daca se doreste corectarea ambelor vederi, atat a celei de aproape cat si a celei de departe, trebuie alese lentilele bifocale. Acestea asigura prin partea de jos a lentilei vederea de aproape, iar prin partea de sus si de mijloc a lentilei claritatea vederii de departe.

In prezent medicii recomanda si solutia de corectare a presbiopiei cu laser care are ca scop cresterea puterii optice a corneei si obtinerea unei vederi clare. In anumite cazuri este necesara inlocuirea cristalinului natural cu unul artificial, care nu se va mai deteriora niciodata. Presbiopia apare odata cu inaintarea in varsta, si deci cum procesul de imbatranire nu poate fi oprit, nici aceasta consecinta a lui nu poate fi prevenita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.