Specialistii in domeniul sanatatii spun ca o respiratie eficienta este cea mai buna reteta pentru a obtine bunastarea fizica si mentala. Oricine poate respira corect daca este putin atent la acest proces normal si nu il realizeaza pur si simplu mecanic.
Tehnica optima de respiratie se poate invata sau mai bine spus reinvata (deoarece cu ea am venit pe lume) si astfel la tehnica veche pe care ne-am format-o de-a lungul anilor se poate renunta. Dupa cum se spune: ,,orice invat are si dezvat”.
O respiratie profunda abdominala are efect bun asupra organismului.
O astfel de respiratie se face adanc si uniform, se ridica abdomenul si se coboara, iar gatul si umerii raman relaxati. Prin aceasta tehnica de respiratie se imbunatateste circulatia sangelui, se stimuleaza functia organelor interne, se imbunatateste digestia, metabolimul, se creste imunitatea organismului, se pot preveni anumite simptome, atacuri sau dificultati respiratorii provocate de boli cum sunt astmul si bronsita.
Mai mult decat atat, o astfel de respiratie are efect foarte bun asupra psihicului, mintii, combate stresul si starile de anxietate.
Respiratia abdominala este foarte importanta deoarece se realizeaza miscarea diafragmei: cand se inspira diafragma se misca in jos, iar apoi invers. In partea de sus a diafragmei se afla inima si doi plamani, iar sub ea se afla alte organe importante, in stanga este splina, in dreapta ficatul si sa nu uitam de intreg sistemul digestiv.
Cercetatorii au demonstrat prin studiile lor ca prin respiratie abdominala se combate constipatia si stresul. Cand respirati in acest mod puteti inchide ochii, tineti mainile pe abdomen in zona dintre ombilic si stern si incercati sa va concentrati in timpul respiratiei, sa observati mental cum se realizeaza cele doua procese: inspiratia si expiratia.
Foarte important este sa ai o postura corecta atunci cand respiri. Corpul trebuie sa fie intr-o pozitie relaxata, coloana vertebrala sa fie dreapta. Pentru a te concentra mai bine poti inchide ochii si astfel sa dai atentie la modul cum inhalezi aerul si expiri.
Un bun mod de a invata sa respiri corect este sa observi aceasta tehnica la alte persoane insa, nu este bine sa te identifici cu ele, deoarece poti deveni agitat incercand sa faci ca ele si poate nereusind. Trebuie sa observi doar procesul, cum au ritmul respiratiei, cu ridica umerii in timpul respiratiei sau cum isi umfla pieptul, si apoi sa respiri si tu asemanator insa mereu intr-un mod relaxat, cu mult calm.
Un aspect important este sa se inspire pe nas sau pe gura. In acest mod aerul ajunge in laringe, in trahee, in bronhii, in partea dreapta si partea stanga a plamanilor, astfel se realizeaza schimbul de oxigen si dioxid de carbon in alveole, iar prin vasele de sange oxigenul este transportat la celulele corpului.
O astfel de tehnica de respiratie este foarte buna, trebuie sa respiri incet si constant, poti tine ochii inchisi pentru a te concentra mai bine in timpul respiratiei. Respiratia trebuie sa fie si interna adica sa fii constient ca ajunge aerul in celulele corpului. Trebuie sa respiri astfel incat sa constientizezi ca aerul ajunge pana la mitocondrii din celule si astfel este stimulat metabolismul energetic, corpul are mai multa energie si deci sanatate.
In timpul respiratiei sunt actionati muschii respiratori si anume muschii pectorali, muschii dintre coaste, muschii spatelui, muschii toracelui, muschii gatului si muschii abdominali. Fiecare din noi poate observa miscarea muschilor respiratori in timpul respiratiei. De asemenea orice persoana poate simti tensiunea din muschii respiratori si poate contribui la relaxarea lor prin respiratie.
Tehnica de respiratie pentru imbunatatirea sanatatii organismului
Pozitia trebuie sa fie relaxata, in sezut pe sol turceste cu spatele drept, ori culcat pe pat, sau in fund pe scaun, cu picioarele foarte putin departate si talpile pe sol, spatele tinut drept si mainile sprijinite cu palmele in sus pe genunchi. Ochii se tin inchisi si se urmareste respiratia normala, calm si linistit.
Atentia trebuie sa fie initial indreptata asupra crestetului, apoi se muta pe centrul ombilicului si se respira abdominal profund, concentrarea fiind pe miscarile abdominale, apoi se revine iar asupra crestetului capului. Persoana trebuie sa isi imagineze in timpul inspiratiei ca o lumina vindecatoare aurie sau alba imaculata curge de sus prin centrul capului si ajunge in mijlocul corpului oprindu-se in centrul energetic al ombilicului.
Apoi, prin expiratie lumina iese din corp prin toti porii, prin piele, si prin capacitatea sa vindecatoare ajuta organismul sa se vindece, oferindu-i energie. Acest exercitiu de respiratie se face dimineata timp de cel putin 10 minute in fiecare zi. Poate fi realizat in orice moment al zilei.