Vara, trebuie acordată o atenție deosebită și buzelor, deoarece spre deosebire de alte zone ale corpului care sunt acoperite de haine, acestea sunt expuse continuu razelor ultraviolete nocive ale soarelui. Pielea din jurul buzelor este în continuă mișcare, din cauza faptului că mancăm, vorbim, râdem, zâmbim și astfel ridurile apar mai repede decât în alte zone ale feței.
Soarele, clorul din apa de la robinet, sarea din apa mării, vântul, praful, toate acestea atacă buzele (sau mai bine spus colagenul din buze), iar în plus ele sunt expuse și căldurii excesive din timpul zilelor de vară. Există și alți factori care duc la formarea ridurilor din jurul gurii și dintre acestia cel mai important este fumatul. Vârsta este și ea o cauză, în timp, pielea buzelor devine mai subțire, iar acest lucru face să fie mai puțin rezistentă în fața atacului factorilor externi.
Razele ultraviolete accelerează procesul de îmbătrânire a buzelor, pot duce la distrugerea fibrelor de elastină și colagen, astfel pielea se usucă și se crapă. Produsele de protecție solară pentru buze trebuie să conțină substanțe chimice sau organice, minerale, filtre de titan sau dioxid de titan, dar și de zinc sau oxid de zinc, care au efect de scut protector pentru buze, ce reflectă razele ultraviolete ale soarelui.
Vara, când te expui mult timp la soare este bine să eviți luciul de buze deoarece acesta accentuează absorbția razelor ultraviolete și crește riscul de cancer sau alte afecțiuni datorate soarelui (vezicule mici pline cu lichid sau herpes). Buzele nu conțin melanină ca straturile pielii și de aceea nu sunt protejate de acest pigment împotriva razelor solare.
Razele ultraviolete nocive pot ataca colagenul din buze, o proteină care dă rezistență și elasticitate buzelor. Pentru protecția buzelor se recomandă balsamul de buze sau rujul cu factor de protecție solară SPF adecvat 15 sau 20. Aceste produse se aplică de mai multe ori pe zi. Persoanele care merg la mare sau la piscină trebuie să folosească un tip de ruj sau balsam cu factor de protecție solară, care să fie și rezistent la apă.