În ultimii ani s-a vehiculat mereu despre efectul nociv al colesterolului asupra organismului. Majoritatea oamenilor știu că nu este bine să consume grăsimi, piele de pui și lapte cu conținut mare de grăsimi. Specialiștii în nutriție consideră că proteinele animale pot crește riscul de afecțiuni cronice și deci pot afecta starea de sănătate. Proteinele din produse de origine animală predispun organismul la îmbolnăvire și are un potențial carcinogen.
Conform unui sudiu și experiment realizat de cercetători pe cobai s-a ajuns la concluzia că proteinele animale au efecte cancerigene. În acest studiu cobaii au fost injectați cu aflatoxină. Această substanță poate provoca cancer hepatic. O parte din cobai au avut o dietă săracă în proteine animale și o parte au fost hrăniți cu multe proteine de acest tip. De asemenea cobaii au consumat cazeină brută, deci o proteină din lactate.
În urma acestui experiment cobaii care au avut dieta bogată în proteine animale au făcut cancer hepatic. Animalele de laborator care nu au consumat proteine animale nu au dezvoltat această formă de cancer. Specialiștii au realizat un asemenea studiu folosind proteine de origine vegetală în loc de proteine animale, iar rezulatele au fost cele așteptate, nu s-a ajuns la cancer.
Pentru cei care sunt mari consumatori de carne, specialiștii nutriționiști recomandă carnea albă deoarece se digeră mai ușor decât carnea roșie. Foarte important este și consumul de carne slabă, fără grăsimi și pieliță. De exemplu carnea de pui este slabă dacă se elimină pielița și grăsimea acumulată pe pulpele superioare. Trebuie preparată fiartă sau la cuptor, nu este indicat să fie prăjită în ulei sau grăsime și nici prăjită la grătar deoarece poate dezvolta substanțe toxice și cu potențial cancerigen.
Din nefericire studiile arată o legătură între carnea roșie și tumorile canceroase. De asemenea nu este bine să se consume mezeluri deoarece și acestea pot crește riscul de cancer. Dintre aceste boli grave cel mai frecvent se dezvoltă cancerul de ficat, cancerul de stomac și cancerul de colon.
Carnea la grătar poate crește riscul de cancer la colon. Este mai nesănătoasă chiar decât cea prăjită în ulei. În timpul preparării ei la grătar (fie că este carne de curcan, porc, miel, vită, pește) poate dezvolta compuși cancerigeni. În timpul prăjirii la grătar se formează amine heterociclice și hidrocarbură policiclică dăunătoare sănătății. Grăsimea arsă poate crește riscul de cancer de piele, de plămâni, de sân, de prostată, de ficat și colon. Cârnații afumați și alte preparate din carne prelucrată și afumată pot forma hidrocarburi aromatice care afectează organismal prin substanțele cancerigene pe care le formează.