Răgușeala este un simptom carateristic răcelii sau infecțiilor gripale cauzate de rinovirusuri. Răgușeala și durerea de gât se poate trata prin remedii naturiste, gargară cu ceaiuri, evitarea solicitării corzilor vocale, stimularea sistemului imunitar al organismului, administrarea unor preparate naturale antiseptice pe bază de lămâie și plante medicinale, menținerea membranelor tractului respirator umede cu ajutorul unor infuzii calde din plante. Durerile de gât, laringita și răgușeala pot fi tratate cu homeogene 9, faringosept, strepsil cu lămâie fără zahăr.
Sucul de lămâie te scapă de răgușeală?
Lămâia este un bun remediu pentru răcelile ce se manifestă prin dureri de gât, răgușeală, tuse persistentă și nas înfundat. Lămâia furnizează o cantitate semnificativă de vitamina C care consolidează sistemul imunitar al organismului și crește rezistența acestuia la infecții. Sucul de lămâie este foarte sănătos pentru organism, datorită faptului că furnizează vitamine (A, B, C, PP), substanțe bioflavonoide, antioxidanți prețioși, limoneină, acizi organici, elemente alcaline. În plus, sucul de lămâie este răcoritor, detoxifiant, diuretic, accelerează procesul de vindecare a organismului.
Pentru a scapa de anumite boli și afecțiuni ale căilor respiratorii se recomandă sucul de lămâie și diferite preparate naturiste din lămâie. Datorită efectul antiseptic excelent, lămâia este eficientă în tratamentul tusei, răgușelii, răcelii, durerilor de gât. Poate fi un bun remediu și în cazuri de gripă, stări febrile deoarece are și efect defervescent, de stimulare a transpirației, de eliminare a toxinelor din organism și decongestionare a sistemului respirator.
Sucul de lămâie se poate bea diluat cu apă plată, dimineața, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun. Ajută la digerarea grăsimilor, curățarea ficatului, stimularea secreției biliare, eliminarea toxinelor din rinichi și vezică, tratarea infecțiilor respiratorii, stomacale, intestinale, urinare.
În cazuri de gripă și răceală se recomandă următorul tratament: sucul de la o lămâie se amestecă cu o cană de apă caldă în care s-au pus 3 cuișoare și o lingură de miere. Acest preparat natural are proprietăți decongestionante, antiseptice și expectorante.
Gargara cu suc de lămâie diluat cu apă și puțină sare ajută în tratamentul durerilor de gât și a răgușelii. Se adaugă zeama de la o lămâie și o linguriță de sare la un pahar cu apă caldă. Se amestecă, se face gargară de câteva ori pe zi timp de jumătate de minut, apoi se scuipă.
Pentru tratamentul răcelii se folosește un alt preparat cu suc de lămâie care se realizează astfel: la o cană de apă fierbinte se pune o linguriță de frunze de mentă, se lasă la infuzat 3 minute, se strecoară, se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, un cățel de usturoi tocat mărunt; se amestecă aceste ingrediente, se pun la fiert timp de 3 minute, se strecoară, se adaugă puțină miere și se bea.
Un alt preparat eficient pentru accelerarea vindecării afecțiunilor respiratorii este următorul: se stoarce jumătate de lămâie și în zeama obținută se adaugă 2 câței de usturoi pisați și miere după gust; separat se prepară o infuzie din frunze de salvie, se sprecoară, apoi se amestecă cu ingredientele de sus și se bea pe stomacul gol.
Pentru calmarea durerilor de gât se recomandă gargara cu soluții dezinfectante din plante. De exemplu cimbrul și coada șoricelului sunt antiseptice, iar mușețelul este antiinflamator, imunostimulator și antiviral. Inhalațiile cu zeamă de lămâie, mușețel, anason, cimbru ajută la eliminarea mucusului, la vindecarea afecțiunilor laringelui. Mușețelul este antiinflamator și bactericid, cimbrul este expectorant și antiseptic, iar anasonul are efect mucolitic.
Pentru combaterea infecțiilor din căile respiratorii se pot folosi florile de mușețel, propolisul, frunzele de salvie. Plantele pot fi administrate sub formă de infuzie și ceai. Propolisul se ia câte o linguriță pe limbă, se mestecă încet și este recomandat pentru consolidarea sistemului imunitar. Durerile de gât pot fi ameliorare cu ceaiuri calde din coada calului, coada șoricelului, mușețel, cimbru și altele. În toate ceaiurile se adaugă suc sau zeamă de lămâie pentru un efect și mai bun.