Caisele sunt fructe cărnoase dulci ca niște drupe cu sâmburi, viu colorate în auriu, din ele se face un suc de caise delicios. Aspectul lor catifelat și aroma specială te îmbie să le guști și să te bucuri de dulceața lor naturală când sunt coapte.
Caisul este un pom originar din Asia Centrală, în China este cunoscut de 2000 de ani. Fructele sale sunt la fel de mult apreciate ca prunele, piersicile sau cireșele.
Suc de caise – Beneficii pentru sănătate
Persoanele care obișnuiesc să consume suc din caise, știu deja că acest preparat este bogat în vitamine antioxidante și substanțe nutritive.
Sucul de caise are următoarele beneficii pentru sănătate:
- Este ușor digerabil și benefic pentru sănătatea fizică și mentală.
- Băuturile naturale din aceste fructe au puține calorii deci nu duc la obezitate, din contra ele sunt recomandate celor care țin diete pentru slăbit.
- O cantitate de 100 g caise (sau de 3 caise) are 55 kcal.
- Având în vedere conținutul de fier (care apare în cantitate mare mai ales la caisele uscate) se înțelege de ce aceste fructe sunt eficiente în tratamentul anemiei și revitalizarea organismului.
- Caisele la fel ca și urzicile și păpădia au un conținut semnificativ de fier.
- Vitamina C din caise ajută la absorbția fierului în organism.
- Caisele sunt bogate în zaharuri de aceea băuturile care le conțin nu mai au nevoie de îndulcitori.
- De asemenea, aceste fructe conțin proteine, vitamine (A, B, C, E), acizi organici, magneziu, fosfor, sodiu, fier, potasiu, mangan, cobalt, iod, cupru, zinc, fluor.
Sucul de caise este recomandat persoanelor obosite
O cană de suc de caise este un desert excelent în fiecare zi. Dulceața și aroma caiselor se îmbină cu elementele nutritive și oferă o multitudine de avantaje organismului, iar în plus reduce și nevoia de îndulcitori.
Sucurile din caise sunt delicioase, revigorante, bogate în substanțe nutritive și proprietăți benefice pentru organism. Sunt recomandate tuturor persoanelor, dar mai ales pentru copii, femei gravide și bătrâni. De asemenea, persoanele care sunt slăbite, obosite,epuizate sau în stare de convalescență, trebuie să consume suc de caise pentru că este revigorant pentru organism.
În general băuturile din caise (fie că este vorba despre suc de caise, compot de caise, sau alt preparat natural) sunt foarte bune, ajută la restabilirea stării de sănătate la persoanele slăbite fizic și mental.
Datorită vitaminelor antioxidante A și C, dar și altor nutrienți, sucul din caise ajută în:
- Protejarea organismului de atacul radicalilor liberi.
- Prevenirea îmbolnăvirii și îmbătrânirii premature a organismului.
- Combaterea oboselii și a stresului.
- Refacerea starii fizice și mentale.
- Calmarea sistemul digestiv.
- Stimularea metabolismului.
- Absorbția elementelor nutritive.
- Prevenirea cancerului de gât, esofag, stomac, plămâni și vezică biliară.
Suc de caise natural – Mod de preparare
Pentru prepararea sucului natural se procedează astfel:
- Se aleg caisele coapte, de culoare galbenă-portocalie, care prin apăsare cu degetele cedează la o astfel de presiune.
- Nu se folosesc caisele necoapte sau alterate.
- Fructele se spală cu apă, apoi se desfac în jumătate cu ajutorul unui cuțit și se îndepărtează sâmburele.
- Sucul de caise se poate combina cu alte sucuri naturale din fructe, mai ales cu sucul de portocale, mere, grapefruit, lămâi și piersici.
Suc natural din caise, piersici, morcovi și lămâie
Pentru realizarea sucului aromat din caise, piersici, morcovi și lâmăie se procedează astfel:
- Se spală fiecare caisă și persică, se taie în jumătate și se scoate sâmburele, apoi se taie în bucăți potrivite.
- Se spală și se curăță morcovii și se taie în felii mici.
- Se pun toate ingredientele într-un blender și se adaugă zeama de la o lămâie și o cană de apă.
- Se amestecă cu ajutorul blenderului și sucul e gata.
- Se servește rece, se pot adăuga și cuburi de gheață.
Ce desert alegi? Suc de caise sau înghețată de caise?
Cei care iubesc înghețata de casă pot realiza acest preparat din caise. În doar jumătate de oră acest preparat este gata pentru a fi pus la frigider și servit mai târziu.
Sunt necesare următoarele ingrediente:
- 1 kg de caise coapte
- un pachet cu zahăr vanilat
- zeama de la o lămâie
- 4 linguri cu zahăr
- un pahar cu apă
- o cană cu smântână.
Mod de realizare:
- Se prepară un sirop din zahăr și apă, se fierbe timp de 5 minute până se topește zahărul.
- Se adaugă caisele fără sâmburi taiate mărunt și se mai ține pe foc 15 minute.
- Se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilat, zeama de lămâie și smântâna, apoi se bate ușor cu telul toată compoziția.
- Se pune într-un bol pentru înghețată și se dă la frigider.
- Această cantitate de înghețată este suficientă pentru 4 persoane.
Înghețata de caise este desertul preferat al verii, mai ales dacă zilnic căldurile sunt mari.
Desert pentru copii – Gem de caise
Un desert delicios pentru copii este cel din caise, miere și zeamă de lămâie. Se realizează astfel:
- Se spală fiecare caisă, se taie în jumătate și se scoate sâmburele.
- Se taie în felii potrivite și se pun într-un bol.
- Se adaugă puțin praf de vanilie (baton de vanilie măcinat), miere de albine și zeama de la o lămâie.
Gemul de caise este un alt preparat delicios, ușor de realizat. Această rețetă este foarte mult folosită în Turcia, gemul se servește pe pâine la micul dejun. La fel de delicioasă este și dulceața de caise întregi.
La gemul de caise se folosesc următoarele ingrediente:
- 1 kg de caise coapte
- 1/2 kg de zahăr
- zeama de la o lămâie.
Mod de realizare a gemului de caise:
- Se spală fiecare caisă, se taie în jumătate și se scoate sâmburele.
- Se pun caisele într-o oală mare, se adaugă zahărul și se lasă să stea 2-3 ore pentru a lăsa puțin suc.
- Se pune oala la foc mic și se lasă să fiarbă timp de o oră, se amestecă din când în când cu o lingură de lemn.
- La sfârșit se adaugă zeama de lămâie și se amestecă cu lingura timp de 2 minute.
- Se păstrează în borcane închise ermetic.
Aceasta este cea mai simplă rețetă pentru gemul de caise.