Plante medicinale pentru revitalizarea organismului

0
2091
1-ceai-din-plante-medicinale

Foarte multe plante medicinale acționează în mod activ, benefic la nivelul întregului organism. Află în acest articol despre puterea vindecătoare pe care o au aceste plante medicinale. De ce este important să le consumăm mai ales în stare crundă, de exemplu sub formă de tinctură?

Navigare rapidă în articol:

Tratament naturist cu plante medicinale pentru detoxifierea organismului

2-plante-medicinale-tratamente-naturiste

Plantele medicinale sunt folosite de sute de ani de oameni, în scopuri nutritive sau pentru tratamentul unor afecțiuni și boli. Conținutul lor nutritiv este mai mare decât al multor legume de cultură. În ceea ce privește conținutul medicinal, plantele medicinale se remarcă prin compuși medicinali superiori.

Valoarea terapeutică a plantelor medicinale este dată de elementele active din compoziția lor:

  • Substanțe flavonoide, flavone – Multe au rol important în procesul de utilizare al vitaminei C și al calciului. Substanțele bioflavonoide fortifică țesutul cardiac, vascular, tisular.
  • Alcaloizi – Au efect alcalin și rol benefic în funcțiile metabolice, fiziologice din organism.
  • Acizi – Au rol în sinteza grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Se găsesc sub formă de sulf, fosfor, azot.
  • Cumarine din substanțe aromatice.
  • Glicozide cu proprietăți antitumorale, antimicrobiene, fungice, diuretice, stimulante asupra circulației sangvine și a inimii.
  • Taninuri cu proprietăți astringente.
  • Uleiuri esențiale sau uleiuri volatile – Au fenoli, alcooli, substanțe organice, ketone, oxizi, aldehide, esteri. Astfel de compuși au efect bun asupra sănătății sistemului nervos. Uleiurile esențiale se utilizează pentru tratamentul multor afecțiuni, pentru calmarea simptomelor acestora.
  • Substanțe saponine cu proprietăți antiinflamatorii, expectorante.
  • Antioxidanți importanți pentru creșterea imunității.
  • Principii amare cu efect stimulativ asupra intestinului, pancreasului și ficatului. O planta care conține multe principii amare este rădăcina de gențiană.
  • Antioxidanți care protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi, mențin vitalitatea și sănătatea organismului. Exemple de antioxidanți pot fi: luteina, quercitina, licopenul, beta-carotenul, rutinul, vitamina A și E, acidul clorogenic și altele.
  • Vitamine, minerale, oligoelemente.

Persoanele care cumpără suplimente de vitamine și minerale sintetizate chimic, trebuie să știe că acestea nu sunt asimilate corect de organism. Cel mai bine este să fie luate aceste substanțe dintr-o alimentație echilibrată. Factorii care contribuie la dezechilibrul de minerale în organism sunt: poluarea, stresul, alimentația nesănătoasă (excesul de carbohidrați rafinați, grăsimi, alcool) și administrarea de medicamente.

Importanța plantelor medicinale

3-plante-medicinale-pentru-sanatate

Utilizarea plantelor medicinale este foarte importantă pentru restabilirea sănătății organismului. Prin proprietățile nutritive deosebite, plantele oferă mai multă energie în viața de zi cu zi. De asemenea prin ingredientele active, plantele medicinale reprezintă remedii terapeutice apreciate în medicina populară. Există o multitudine de avantaje pentru care este indicat să se aleagă detoxifierea organismului cu plante medicinale și să se renunțe la terapia cu medicamente.

Acestea sunt:

  • Curățarea și revitalizarea organismului.
  • Eliminarea toxinelor din organism (ceea ce nu se întâmplă în cazul medicamentelor convenționale).
  • Acțiunea purificatoare care ajută organismul să scape de materiile obstructive, de toxine. În acest fel se imbunătățește circulația sangvină și limfatică, se activează funcțiile organismului.
  • Alcalinizarea și detoxifierea organismului – aspecte importante înainte de a aplica un tratament pentru vindecarea unor boli.
  • Proprietăți regeneratoare care purifică și hrănesc celulele țesuturilor. În acest mod se îmbunătățesc reacțiile la nivelul celulelor și țesuturilor, se elimină efectul de metabolizare și se îmbunătățește starea de sănătate a organismului.
  • Efectul antiparazitar, care ajută la regenerarea și fortificarea celulelor.

După cum se știe deja, folosirea antibioticelor artificiale au efecte secundare. Ele ajută la distrugerea bacteriilor dar, în același timp, pot stimula dezvoltarea unor culturi micotice. Antibioticele pot duce la degradarea țesuturilor pentru că sunt realizate din sulfanilamidă, deci conțin sulf anorganic care se acumulează în organism, în țesuturi și afectează starea acestora.

Experții recomandă folosirea plantelor medicinale nepreparate (ex. tincturi) deoarece astfel sunt asimilate rapid în tractul digestiv. Dacă sunt fierte, ele pierd o parte din vitamine B și C (acestea fiind solubile în apă) și pot satura grăsimile. Un lucru important este însă faptul că ele păstrează proprietățile medicinale active (deși se acționează asupra lor cu căldură), de aceea sunt recomandate infuziile și ceaiurile pentru ameliorarea simptomelor unor afecțiuni și boli.

Plante medicinale – Mod de utilizare

4-tincturi-din-plante-medicinale

Organismul uman are nevoie de hrană vie pentru a se vindeca, de aceea sunt recomandate plantele medicinale. Ele ajută la detoxifierea și consolidarea țesuturilor, la stimularea energetică și nutritivă. Cercetătorii spun despre capacitatea vindecătoare a plantelor consumate crude că ar fi chiar de 100 de ori mai mare ca cea a plantelor fierte sau infuzate.

Proprietățile lor nutritive sunt date de carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, care ajută la menținerea sănătății. Sunt plante medicinale care au efect mult mai bun asupra organismului dacă sunt utilizate împreună, decât separat. Trebuie ținut cont însă de compatibilitatea acestora.

Plantele medicinale se utilizează destul de ușor. Pot fi consumate sub formă de ceai, infuzie, tinctură, decoct, capsule. De asemenea, sucurile din fructe și legume proaspete reprezintă alimente cu cel mai mare potențial de energie și nutrienți pentru organism. Sucurile pot fi realizate din legume, fructe dar și din semințe, nuci, alge, plante medicinale.

Beneficiile sucurilor proaspete:

  • Cea mai ușor de digerat de către tractul gastro-intestinal este fibra din fructe. Aceasta este benefică asupra intestinului, amplifică peristaltismul intestinal.
  • Fructele oferă mai multă energie organismului decât legumele, dar au un conținut mai mic de aminoacizi, minerale și clorofilă comparativ cu legumele.
  • Chiar dacă unii oameni se consideră sănătoși, ei pot consuma sucuri proaspete din ingrediente crude (legume, fructe, semințe, plante medicinale) deoarece în acest mod își fortifică și mai mult organismul, își cresc imunitatea acestuia.

Experții recomandă 2-3 pahare de suc pe zi, deci aproximativ 600-900 g de suc în total. Se poate face suc din: morcovi, mere, sfeclă, struguri, spanac, țelină, iarbă de grâu, varză, etc. Sucurile stimulează activitatea nervoasă, a glandelor endocrine, opresc dezvoltarea tumorilor, combat atacul nociv al radicalilor liberi, fortifică organismul, etc.

Ceaiuri din plante naturale

5-ceaiuri-din-plante-medicinale

Ceaiurile din plante medicinale se prepară destul de simplu. În cazul în care se folosește doar o plantă, se ia o linguriță cu plantă și se adaugă la 250 ml apă fierbinte. Timpul de fierbere este de 3-6 minute pentru florile și frunzele plantei, și de 10-15 minute pentru tuberculii și rădăcina plantei. Ceaiul se realizează într-un ibric sau ceainic din sticlă. Cele mai indicate sunt recipientele din sticlă. În cazul în care se dorește realizarea unui ceai din mai multe plante medicinale, se poate alege una din variantele:

  • Se face un amestec din aceste plante, se pune o linguriță plină cu vârf cu amestec la 250 ml apă fierbinte.
  • Se măsoară câte 250 ml de apă pentru fiecare linguriță cu fiecare sortiment de plantă.

Lucerna – plantă medicinală bogată în vitamine și oligoelemente

6-lucerna

Lucerna are o putere vindecătoare mare, crește imunitatea organismului. Conține beta-caroten, clorofilă, vitamine (B6, C, E, K), antioxidanți, oligoelemente (calciu, potasiu, fosfor, zinc, mangan, fier, magneziu, cupru). Are de 4 ori mai multă vitamina C decât citricile. În alimentație sunt recomandați germenii de lucernă, sucul din lucernă, decoctul sau tinctura din lucernă.

Beneficiile lucernei pentru organism:

  • Previne bolile asociate stresului.
  • Are efect alcalinizant, purificant. Ajută la eliminarea toxinelor și a rezidurilor metabolizante din organism. Susține eliminarea metalelor grele din corp: mercur, aluminiu, plumb și altele.
  • Îmbunătățește absorbția de nutrienți în organism.
  • Calmează simptomele (inflamații, mâncărimi, iritații) care apar din cauza mușcăturilor de insecte.
  • Combate infecțiile, retenția de apă din organism.
  • Are efect laxativ, detoxifiant și digestiv. Este recomandată pentru curățarea și detoxifierea organismului.
  • Reduce inflamațiile care apar la articulații în caz de reumatism.
  • Scade nivelul de colesterol din sânge și previne ateroscleroza.
  • Scade glicemia și ajută în combaterea diabetului. Se recomandă infuzia și decoctul din lucernă. Se pun 2 lingurițe de lucernă uscată la 200 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea pe parcursul zilei.
  • Ajută la vindecarea rănilor. Decoctul din lucernă se folosește direct pe piele sau se adaugă în apa de baie.
  • Datorită proprietăților antioxidante este folosită pentru înfrumusețarea și reîntinerirea feței. Ajută în combaterea semnelor îmbătrânirii, în reducerea ridurilor. Este eficientă în prevenirea încărunțirii părului.
  • Sucul din lucernă este indicat în tratamentul răcelii, miopiei, nevralgiilor și bolilor pulmonare. Se poate combina cu morcovi pentru a fi mai eficient și mai bun la gust.
  • Oferă un plus de energie corpului.
  • Combate oboseala și anemia, crește vitalitatea organismului și reîmprospătează sângele datorită conținutului mare de clorofilă.
  • Ajută la normalizarea funcției glandei tiroide.
  • Previne dezvoltarea cancerului.
Citește și:  Ce alegi - ceai verde sau cafea? – Două băuturi care te ajută să fii în formă, să te concentrezi mai bine

Tătăneasa – planta care vindecă oasele

7-tataneasa

Tătăneasa este una din cele mai bune plante medicinale pentru vindecarea oaselor. Are un efect puternic în reconstrucția oaselor, a structurii osoase, a scheletului. Este o plantă de leac din natură pentru oase și articulații, pentru vindecarea entorselor, rănilor, cartilajelor, fracturilor. Se folosește pentru uz extern (alifie, cataplasme din frunze, gargară, comprese din frunze proaspete sau opărite, băi locale) și uz intern (ulei, tinctură, pulbere, infuzie, decoct, macerat).

Tătăneasa are următoarele beneficii:

  • Conține alantoină, inulină, substanțe saponine steroidice, acizi fenolici, tanin, mucilagiu, vitamine (A, C, B12), calciu, fosfor, potasiu. Alantoina din flori are efect anticancerigen și cicatrizant. Mucilagiul din fructe ajută în cicatrizarea și reducerea inflamațiilor țesuturilor. Acizii fenolici au efect antiinflamator.
  • Are proprietăți cicatrizante, antiinflamatoare, calmante, antiseptice excelente.
  • Ajută la fortificarea țesutului conjunctiv.
  • Este un bun remediu pentru flebită, hemoroizi, osteoporoză, varice și alte boli grave.
  • Are proprietăți astringente de aceea este folosită pentru detoxifierea țesuturilor.
  • Stimulează circulația limfatică.
  • Are proprietăți tonice foarte bune.
  • Îmbunătățește circulația sangvină la nivelul picioarelor. Se recomandă băile din frunze de tătăneasă, compresele cu frunze pe zonele afectate, în tratamentul varicelor și fracturilor.
  • Compresele cu tătăneasă sunt indicate în caz de reumatism, inflamații articulare, hematoame și contuzii.
  • Alifia din tătăneasă este eficientă în tratamentul rănilor.
  • Ajută la fortificarea celulelor țesuturilor organismului.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge.
  • Sub formă de cataplasme ajută la vindecarea plăgilor și rănilor.
  • Are efect bun asupra sistemului urinar și gastro-intestinal (în ceea ce privește controlul hemoragiilor).

Lemn-dulce – Proprietăți, indicații terapeutice

8-lemn-dulce-planta-radacina

Există multe plante medicinale cu efect bun asupra sistemului endocrin. Dintre aceaste cea mai importantă este lemnul-dulce (se folosesc rizomii și rădăcina). Această plantă reface funcția glandelor suprarenale, are efect antiinflamator natural, nu inhibă producerea de steroizi de către aceste glande.

Planta lemn-duce are acțiune fitoterapeutică deosebită:

  • Are proprietăți antimicotice, antimicrobiene, emoliente, calmante, expectorante, stimulente slabe, purgative, aromatizante.
  • Conține fitosteroli.
  • Ajută în tratamentul gripei, hepatitei și ulcerului. În caz de ulcer gastric sau duodenal se recomandă o jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină de lemn-dulce de 3 ori pe zi, timp de două săptămâni. Se ține sub limbă și apoi se bea puțină apă.
  • Ajută în tratamentul hipoglicemiei și diabetului.
  • Dezinfectează sângele.
  • Are acțiune analgezică, antiinflamatoare, efect bun asupra sistemului osos, reduce durerile de artroză, durerile osteo-artriculare.
  • Rădăcina din lemn-dulce combate herpesul și virusurile hepatice.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge.
  • Vindecă țesuturile tractului gastro-intestinal.
  • Reprezintă un bun remediu pentru infecțiile căilor respiratorii. Dacă se ia o jumătate de linguriță cu pulbere de rădăcină de lemn-dulce de 3 ori pe zi, timp de 10 zile, se pot preveni afecțiunile și infecțiile respiratorii.
  • Vindecă ulcerațiile și combate infecțiile cu bacteria Candida albicans.
  • Este eficientă în tratamentul hepatitei virale, are glicirizină – substanță care previne distrugerea hepatocitelor. Celulele hepatice alcătuiesc 80% din masa ficatului.
  • Crește imunitatea organismului.

Detoxifierea sistemului limfatic cu plante medicinale

9-sistemul-limfatic

Printr-o alimentație corectă se poate menține sănătatea organismului. În plus, utilizarea plantelor medicinale poate ajuta foarte mult la vindecarea și regenerarea țesuturilor și deci la îmbunătățirea stării de sănătate. Tot mai mulți oameni au înțeles acest lucru și de aceea interesul lor pentru produsele naturiste și medicinale a crescut în ultimii ani.

Specialiștii recomandă mai ales plante medicinale care pot stimula acțiunea limfatică și preveni dezvoltarea cancerului. Ei recomandă plantele pentru stimularea detoxifierii și îmbunătățirea funcționării organismului, pentru regenerarea organelor, glandelor, creșterea vitalității și energiei în corp. Majoritatea plantelor medicinale au capacitatea de a consolida funcțiile organelor și glandelor din organism. Ele ajută la creșterea imunității și la prevenirea îmbolnăvirii.

Circulația limfatică este stimulată și prin drenaj limfatic, mersul pe jos, tehnici de peeling (pentru îndepărtarea stratului de celule uscate), respirație din diafragmă, masaj asupra pielii și musculaturii.

Plante medicinale pentru sistemul limfatic, circulator și endocrin

10-detoxifierea-sistemului-limfatic

Cele mai eficiente preparate naturiste sunt acelea care:

  • Au capacitatea de a ajuta la regenerarea renală și intestinală, de a mări capacitatea funcției de filtrare și eliminare a rinichilor, dar și capacitatea de eliminare a toxinelor prin piele și intestine.
  • Ajută la detoxifierea și stimularea hepatică. În acest mod se îmbunătățește metabolismul și digestia.
  • Au efect bun asupra sistemului limfatic și asupra sistemului imunitar al organismului. Inflamarea sistemului limfatic poate predispune la apariția furuncurilor, afecțiunilor pielii, tumorilor, etc.

Sistemul limfatic poate fi influențat negativ de lipsa de exerciții fizice, oboseală, lipsa somnului, sedentarism, consumul excesiv de alimente procesate, depresie cronică.

Foarte important în stimularea circulației limfatice este sportul și respirația profundă. Dacă se mărește amplitudinea diafragmei prin respirație profundă se imbunătățește circulația limfatică. Stagnarea circulației limfatice din cauza vieții sedentare, lipsei de exerciții fizice și a obezității, poate duce treptat la apariția unor alergii, hipertensiune arterială, boli oncologice lente.

Oamenii consideră că umflarea picioarelor este doar din cauza unor probleme cardiace sau datorită unor afecțiuni ale rinichilor. În realitate inflamația picioarelor are legătură cu circulația sistemului limfatic. Edemele dar și umflarea mâinilor are legătură cu blocajul ganglionilor limfatici. În concluzie este necesară detoxifierea sistemului limfatic și îmbunătățirea circulației limfatice.

Există plante medicinale care ajută în tratamentul epuizării, oboselii cronice, artritei, insuficienței endocrine a suprarenalelor, inflamațiilor, multor boli grave. Principalele plante (recomandate sub formă de tincturi sau infuzii) pentru regenerarea glandelor suprarenale sunt:

  • Rădăcina și frunzele de pătrunjel
  • Frunzele de lucernă
  • Rădăcina de lemn-dulce
  • Astragalusul, turița, echinaceea
  • Rădăcina de ginseng siberian
  • Gențiana
  • Fructele de ienupăr.

Pentru fortificarea sistemului circulator sangvin, detoxifierea sângelui, tratamentul cancerului, anemiei, oboselii, nivelului crescut de colesterol, intoxicațiilor hepatice, bolilor splinei, tulburărilor glandei tiroide, se recomandă următoarele plante medicinale:

  • Rădăcina de brusture
  • Scoarța de stejar alb
  • Talpa-gâștei
  • Hibiscus
  • Sulfină
  • Gingko biloba
  • Florile și tulpina de trifoi roșu.

Plante cu proprietăți nutritive și energizante pentru organism

11-plante-medicinale

Din categoria suplimentelor nutritive zilnice ar trebui să facă parte lăptișorul de matcă, rădăcina de sfeclă, lucerna, grâul încolțit, frunzele de păpădie, orzul încolțit, rădăcina de lemn-dulce, frunzele de păducel, semințele de in, aloe, secara încolțită, Ginko biloba, rădăcina de astragalus.

Astfel de plante sunt indicate pentru toți oamenii, indiferent de vârstă. Au efecte benefice, nutritive și medicinale asupra organismului. Sunt recomandate în special tincturile (câteva picături dizolvate în apă). Au proprietăți vindecătoare și energizante.

Plante medicinale pentru regenerarea țesutului cardiac

12-fructe-paducel

Există multe remediile naturale pentru bolile de inimă recomandate de specialiștii în medicina tradițională și fitoterapie. Medicamentele oferite de medicina convențională au efecte secundare, în cazul plantelor medicinale nu apar efecte adverse.

Inima și vasele de sânge sunt afectate cel mai adesea de ateroscleroză, hipertensiune arterială, aritmie, miocardită, pericardită, boala cardiacă ischemică (cantitatea insuficientă de oxigen la miocard).

Cele mai indicate plante medicinale pentru regenerarea țesutului cardiac și îmbunătățirea circulației sangvine sunt:

  • Fructele de păducel
  • Frunzele de păpădie
  • Talpa-gâștei
  • Coaja de nuc negru, numit Juglans aculeatus
  • Ardeiul iute – Capsicum annuum.

Alimentele pentru vindecarea și întărirea vaselor de sânge sunt: avocado, grapefruit, mere, kaki, rodia, căpșunile, boabele de cireșe, coacăze negre și roșii, fasolea, broccoli, dovleacul, usturoiul, ceapa, peștele de mare (cod, hering, macrou), ciupercile, nucile, semințele de in, uleiul din semințe de in, cerealele (orz, orez, fulgi de ovăz, hriscă, mei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.