Probleme legate de histerectomie – Care sunt efectele secundare ale îndepărtării uterului?

1
6114
Probleme legate de histerectomie – Care sunt efectele secundare ale îndepărtării uterului

Histerectomia reprezintă una din cele mai frecvente intervenții chirurgicale ginecologice din ultimii ani. În SUA mai mult de o treime din femeile cu vârsta de până în 60 de ani au suferit o astfel de operație de extirpare a uterului. Cauzele pot fi diverse însă majoritatea provoacă crampe menstruale severe și sunt boli benigne sau tumori fibroase, endometrioze, fibroame, prolaps uterin, excrescențe benigne în uter. În cazuri de boli maligne, cancer la ovare sau la colul uterin, histerectomia se face în lipsa altei alternative de salvare a vieții.

Histerectomia totală înseamnă sterilitate și metoda folosită pentru efecturea ei depinde de starea de sănătate a pacientei și de complicațiile așteptate la boala pe care o are.

Simptomele care apar frecvent datorită unor asemenea boli care duc la decizia de a aplica histerectomia pentru vindecare sunt: probleme ale tractului urinar, crampe menstruale puternice, senzație constantă de balonare, infertilitate datorată fibroamelor, intoleranță la medicamentele pentru tratamentul endometriozei, incontinența urinară, perioade menstruale foarte lungi, cancer, complicații la naștere (hemoragie insațiabilă).

În cazul unui chist sau a unei tumori ovariene mari se face histerectomia abdominală care presupune îndepărtarea uterului printr-o incizie abdominală. Dacă sunt leziuni benigne ale uterului se face histerectomia vaginală caracterizată prin scoaterea uterului prin vagin. În prezent această metodă se face cu laparascopul și este minim invazivă.

Schimbările care vin după histerectomie în organism sunt create în special de lipsa de estrogen. În plus menopauza care apare brusc, faptul că pacienta nu va mai avea ciclu menstrual sunt de asemenea cauze ale unor efecte neplăcute în organism. Femeile care fac această intervenție chirurgicală pot suferi de depresie, osteoporoză, degradarea masei osoase, dureri articulare, insomnie, oboseală, amețeli, dureri de cap – toate pe fondul carenței hormonale (de estrogen).

Având în vedere deficitul de antrogeni datorat scoaterii ovarelor apare și pierderea dorinței sexuale. Consilierea psihologică poate ajuta în tratamentul depresiei și anxietății, poate ameliora efectele secundare ale histerectomiei.

Citește și:  Amber - colier de chihlimbar recomandat ca remediu pentru dentitie

Pentru unele femei problemele după histerectomie sunt legate de stările psihice depresive pentru că știu că nu mai pot avea copii. Această incapacitate de a mai deveni mame poate fi o experiență negativă pentru ele și o cauză a depresiei.

Pentru combaterea efectelor secundare ale histerectomiei se recomandă suplimentele de vitamina C care ajută la refacerea țesuturilor. Pentru reducerea stresului și calmarea sistemului nervos se folosesc vitamine din conplexul B. Pentru creșterea producției de estrogen sunt indicate acizii grași esențiali și vitamina E.

Suplimentele de calciu ajută la combarea deficitului de acest mineral creat de lipsa de estrogen. Magneziul se ia pentru creșterea absorbției de calciu în organism și pentru normalizarea funcției sistemului nervos central. Pentru producția de estrogen este eficient hormonul melantonină care crește și imunitatea organismului. Vitamina A și zincul ajută la refacerea țesuturilor și consolidarea sistemului imunitar al corpului.

Dieta trebuie să fie bogată în fibre, pește, proteine de aceea trebuie să se consume fructe, legume și cereale integrale. Nu este indicat zahărul rafinat, alcoolul, cola, cafeina, făina albă și grăsimile saturate.

Medicii recomandă multor paciente să facă terapie de înlocuire a estrogenului după histerectomie mai ales dacă simptomele datorate lipsei acestui hormoni sunt intense. Este vorba despre estrogenii sintetici care se folosesc în această procedură, însă cu privire la ei s-au emis păreri că ar crește riscul de boli cardiovasculare și cancer de sân.

Pentru acoperirea deficitului de estrogen mai bine este să se folosească suplimentele de care spuneam mai sus, sau o alimentație alcătuită din produse naturale ce conțin estrogeni și anume: salvie, trifoi roșu, lemn-dulce, schinduf, anason, ulei de primula, ginseng și fenicul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.