Potrivit specialiștilor, temperatura obișnuită a tegumentelor omului este doar cu câteva grade mai mică decât temperatura axială. Temperatura are repercursiuni asupra organelor și țesuturilor, are efect asupra întregului organism, se manifestă pe cale reflexă. Unii oameni sunt destul de sensibili la căldură, alții din contra sunt mai sensibili la frig. De asemenea, sunt omeni care reacționează destul de bine la acești factori termici, sau numai la unul din ei.
Frigul și căldura se folosesc în terapie pentru ameliorarea unor simptome provocate de afecțiuni și boli. De exemplu frigul se aplică local sub forma unei pungi cu gheață, care nu trebuie să fie nici prea mare și nici prea grea deoarece poate apăsa prea mult asupra zonei bolnave și provoca simptome de durere. Timpul de aplicare trebuie să fie de 30 de minute, sau oricum să nu depășească o oră deoarece este necesar să se facă și pauză.
Dacă se prelungește foarte mult perioada de contact direct dintre punga cu gheață și piele se poate suferi leziuni de congelare. În terapie se aplică frigul și sub formă umedă prin intermediul băilor, fricțiunilor, compreselor și împachetărilor. Compresele reci se pot aplica pe toată suprafața corpului și se țin cel mult 10 minute, apoi se schimbă.
Sunt și cazuri când compresele reci se schimbă mai repede, chiar după un minut, de exemplu în hiperpirexie (febră, creșterea temperaturii corpului). În caz de inflamație sau congestie se aplică local comprese reci și se țin mai mult timp, chiar și 1-2 ore. Cu cât compresa rece este mai groasă și stoarsă mai puțin, cu atât se va încălzi mai greu în contact direct cu corpul și deci se poate folosi mai mult timp, fără a o schimba prea des.
În caz de febră, compresele reci se pun pe fruntea bolnavului și se schimbă la 5-10 minute. Dacă se aplică pe torace, niciodată compresele nu trebuie să fie strânse prea tare în jurul corpului și nici prea grele deoarece pot afecta mișcările respiratorii.
Efectele căldurii asupra organismului:
- are acțiune antispastică
- stimulează vitalitatea celulelor
- dacă este moderată poate excita nervii motori
- relaxează mușchii
- intensifică secreția gastrică
- reduce excitabilitatea nervilor senzitivi
- poate avea acțiune dilatatoare asupra vaselor sangvine
- scade tensiunea arterială
- este calmantă
- intensifică secreția renală
- influențează metabolismul celular
- poate intensifica transpirația deoarece excită nervii efectori ai glandelor sudoripare
- dacă se aplică local prin comprese are o acțiune destul de slabă asupra țesuturilor profunde din organism.
Efectele frigului asupra organismului:
- provoacă vasoconstricție periferică generală organismului
- stimulează corpul
- crește diureza
- are efect tonifiant
- este hemostatic și antiinflamator
- compresele reci au acțiune de răcire a țesuturilor, analgezică, revulsivă, hemostatică, pot ameliora durerile și pot combate hemoragia
- acționează asupra sistemului nervos prin reducerea excitabilității nervilor periferici
- aplicarea de comprese reci pe piele ajută la refacerea mușchilor obosiți
- compresele reci aplicate pe frunte au efect liniștitor, pot produce chiar senzație de somn
- poate diminua secreția gastrică
- are acțiune vasoconstrictoare asupra mucoasei nazale și deci poate ajuta în oprirea unei hemoragii nazale
- are efect de vasoconstricție asupra tegumentelor
- bătăile inimii devin mai rare, crește forța de contracție
- mișcările respiratorii se amplifică
- volumul respirator crește.