Persoanele care suferă de pediculoză de mult timp prezintă modificări cutanate ce sunt numite ,,piele de vagabond”. O astfel de contaminare cu paraziți poate da hiperpigmentare, cicatrici liniare și escoriații produse prin scărpinare.
Pediculoza este o contaminare cu păduchi sau cu paraziți ai animalelor și păsărilor și care duce la o stare patologică caracteristică acestei afecțiuni infecțioase. La om poate să apară infestația cu păduchele capului (sau Pediculus humanus capitis), ori cu păduchele corpului și al hainelor (sau Pediculus humanus corporis). În zonele genelor, sprâncenelor, bărbiei, axilelor, membrelor superioare și inferioare și a părului de pe trunchi poate să apară contaminarea cu păduchele lat (sau Phtirius pubis).
Pediculoza poate afecta persoanele de orice vârstă, dar mai ales care nu respectă anumite reguli de igienă, parazitarea are loc prin contact corporal direct, sau indirect prin hainele infestate. În urma infestației apar zone parazitate pruriginoase, cu excoriații, leziuni și fire de păr pe care se prind ouăle și paraziții adulți. Cele mai intense leziuni cutanate apar pe scalp și în zona pubiană, iar pruritul senil și dermatita atopică sunt semne că este necesar un tratament medical.
Remediile naturale pentru o infestație cu păduchi
Tratamentul se face conform tipului de pediculoză (a capului sau a corpului). Diagnosticul va fi pozitiv mai ales dacă sunt evidențiați paraziții adulți și ouăle pe scalp, pe firele de păr sau pe haine. Pentru tratamentul pediculozei capului și din zona pubiană se folosesc medicamente sub formă de loțiuni, creme și șampoane, sau care se iau pe cale orală (ca de exemplu antihistaminicele sau cotrimoxazolul oral pentru pediculoza capului).
Spălarea hainelor cu apă caldă este obligatorie dacă paraziții adulți și ouăle apar pe acestea. Insectele adulte nu trăiesc mai mult de 10 zile departe de corpul uman. Ouăle pot supraviețui și o lună.
Cremele cu corticosteroizi sau cu calamină, pudra sau loțiunea cu lindan, dar și insecticidele inhibitoare sunt remedii eficiente pentru infestația cu păduchi. Insecticidele naturale de tipul piretrinelor sunt foarte bune în tratamentul pediculozei. Un antibiotic foarte bun în astfel de cazuri este cotrimoxazolul care distruge bacteriile ce trăiesc în simbioză cu acești paraziți.
Genele și sprâncenele se pot unge cu ulei de migdale amare care este un bun remediu contra acestor paraziți. Pe corp se pot aplica cataplasme locale cu decoct din urzică, cimbru și chimen. În zonele intens afectate de pediculoză trebuie ras părul infestat (la axile, barbă, gambe).
Pe scalp se pot aplica măști cosmetice din usturoi și ceapă (aceste legume se mărunțesc la blender), apoi se pune pe cap o folie de plastic și se lasă să acționeze timp de 2 ore. Maștile cosmetice de acest fel pot ajuta la omorârea păduchilor prin sufocare. La final se spală părul cu șampon și apă caldă. Sucul de afine este eficient pentru eliminarea paraziților de pe păr și scalp, la fel și uleiul din usturoi. Alte remedii populare sunt alcoolul și oțetul.