Creierul este cel mai complicat și misterios organ al omului. Dacă acesta este afectat, de obicei acest lucru este ireversibil. Senilitatea este o boală degenerativă, o consecință a îmbătrânirii sau a pierderii de neuroni. Dizabilitatea mentală se produce ca urmare a scăderii funcției creierului, iar primele semne sunt uitarea, dificultatea de a asimila și memora informații noi, de a-și reaminti anumite lucruri care s-au produs înainte, de a avea răspunsuri emoționale normale.
Senilitatea se mai numește demență și poate fi recunoscută la o persoană destul de ușor, dacă aceasta are stări de paranoia, gelozie, mânie, frică de singurătate, incapacitate de a recunoaște oamenii, de a estima timpul, de a lua decizii și de a termina o anumită treabă. Alte semne ale deteriorării funcționării creierului sunt: suspiciunea exagerată, degradarea personalității, încăpățânarea excesivă, analiza critică a oricărei situații, reducerea capacităților mintale în general.
Cauzele demenței sunt bolile care își pun amprenta asupra activității creierului, iar dintre acestea cele mai importante sunt boala Alzheimer, alcoolismul, diabetul, SIDA, accidentul vascular cerebral, insuficiența hepatică și altele. Alte cauze ale senilității sunt deficitul de vitamine B, mai ales de vitamina B1, B3, B6, B12.
Senilitatea este un proces natural care apare progresiv la bătrâni. Mecanismele de îmbătrânire pot fi accentuate de anumiți factori și declanșa alte procese ce afectează funcția creierului. Fenomenul de îmbătrânire și patogeneza multifactorială explică declanșarea bolilor degenerative, piederea celulelor creierului. În concluzie, vârsta înaintată este cel mai mare factor de risc al demenței.
Acest lucru implică scăderea memoriei, apariția modificărilor emoționale, de caracter, schimbărilor bruște de dispoziție, tendința de a purta conversații repetitive, de a fi irascibil și insensibil față de sentimentele persoanelor din jur. O persoană care are o astfel de boală nu mai este capabilă să trăiască singură, simte nevoia de a sta cu cei apropiați, are nevoie de ingrijire, suferă frecvent de singurătate, depresie, frustare, mânie, oboseală cronică. Riscul de a dezvolta boala crește la persoanele care au arterioscleroză și tensiune crescută.
Senilitatea nu se poate trata, dar se poate face un tratament pentru ameliorarea simptomelor, deoarece, în caz contrar, se poate ajunge la complicații și deteriorarea sănătății. Pentru stimularea funcției cerebrale se folosesc suplimentele de aminoacizi, de L-tirozină, L-fenilalanină, L-asparagină. Acestea mențin echilibrul sistemului nervos și combat stările de depresie care apar frecvent la astfel de pacienți.
Pentru un somn liniștit se ia melatonină (aceasta stimulează somnul). De asemenea rădăcina de valeriană induce somnul, se poate folosi sub formă de infuzie, înainte de a merge la culcare. Pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului sunt indicate suplimentele de acizi grași și multivitamine. Acizii grași au rolul și de a susține buna funcționare a creierului. Usturoiul reduce stresul, combate infecțiile și stările de depresie și de neliniște.
Vitaminele B6 și B12 sunt importante pentru sănătatea mintală, prevenirea anemiei, a deteriorării neuronilor, a scăderii memoriei. Vitamina B3 îmbunătățește circulația cerebrală, previne accidentul vascular cerebral prin scăderea nivelului de colesterol din creier, iar vitamina B12 crește puterea de învățare și memorare. Tot pentru circulația cerebrală sunt recomandate și vitaminele E și C cu bioflavonoide, Ginko biloba (care stimulează funcționarea creierului și protejează neuronii).
Foarte important pentru îmbunătățirea metabolismului și pentru funcționarea creierului este acidul gamaaminobutiric. Lecina protejează celulele creierului, deci trebuie folosită sub formă de granule. Zincul consolidează sistemul imunitar al organismului, elimină excesul de metale grele și menține sănătatea. Coenzima Q10 combate atacul nociv al radicalilor liberi din organism și crește imunitatea acestuia.
Pentru calmarea stărilor de nervi se recomandă ceaiul din sunătoare. Această plantă are efect calmant pentru sistemul nervos, de aceea poate fi utilizată mai ales de către persoanele irascibile. Dacă apar probleme de memorie și de învățare se ia lecitină. Pentru prevenirea bolii trebuie renunțat la fumat, alcool, deoarece acestea cresc riscul de demență. Regimul trebuie să fie echilibrat, bogat în alimente crude, cereale, semințe, iaurt, orez, produse bogate în fibre.