
Termenul de hemoroizi sau de fisuri anale se folosește în cazul durerii de rect a unor manifestări cauzate de aceste formațiuni care sunt de inflamație, tromboză, prolaps. Hemoroizii sunt vene umflate în porțiunea inferioară a colonului și în jurul anusului, se aseamănă cu venele varicoase. Nu trebuie interpretați ca niște excrescențe sau tumori, ci ca niște proeminențe care se lărgesc și își pot pierde elasticitatea.
Funcția hemoroizilor în corpul uman sănătos este în principal aceea de menținere a scaunului. Dacă se produce o creștere a presiunii în rect din cauza tusei sau a strănutului, ori a ridicării unor obiecte grele, prin creșterea hemoroizilor ce au componente sangvine se consolidează funcția de închidere a anusului. De asemenea, hemoroizii au legătură cu sensibilitatea canalului anal, prin ei se face diferența între gaz, lichid, solid.
Hemoroizii și fisurile anale – Principalele cauze ale durerii de rect
Hemoroizii pot fi agravați de statul mult timp în picioare, de suprasolicitările intestinale, de lipsa de mișcare, de alergii, disfuncții alimentare, tulburări hepatice, obezitate, etc. Alimentele condimentate sunt un factor de risc al dezvoltării hemoroizilor. De asemenea, o dietă cu deficit de fibre poate fi o cauză a problemelor hemoroidale.
Femeile însărcinate pot suferi de afecțiuni ale hemoroizilor, creșterea fetusului exercită o presiune asupra venelor, la care se adaugă și schimbările hormonale. De asemenea, femeile în această perioadă suferă frecvent de constipație, care este o cauză a suprasolicitării intestinelor. În opinia medicilor, hemoroizii sunt ceva obișnuit în perioada de sarcină, după naștere astfel de simptome dispar.
Hemoroizii și fisurile anale sunt principalele cauze ale durerii de rect, ale apariției negilor, mâncărimilor anale, umflării, mucusului cu impurități, infecțiilor bacteriene și virale ale pielii, ale sângerării și disconfortului sfincterului anal. Când apar astfel de simptome trebuie mers la medic, acesta va ține seama de plângerile pacientului cu privire la suferință și va face o examinare clinică profundă. În cazuri grave când hemoroizii sângerează, acestia au un colorit roșu aprins, în materiile fecale apar firișoare de sânge și chiar sângele se prelinge din anus și picură în toaletă.
Sângerarea se oprește de obicei după defecare. Pentru calmarea durerii în timpul examinării medicale se pot folosi unguente anestezice locale. În urma consultației se pot descoperi fistule, cicatrici, fisuri anale, dermatite perianale. În scopul examinării hemoroizilor interni medicul folosește un dispozitiv numit anoscop. Astfel se pot identifica boli grave, tumori de colon sau polipi. Pentru tratament se recomandă schimbarea alimentației, a stilului de viață, medicamente sau chiar intervenția chirurgicală. Dieta trebuie să fie bogată în fibre și săracă în alimente grase și condimentate.
Pentru tratamentul deranjului la stomac se iau medicamente antidiareice. Pacienții care au multe kg în plus, trebuie să slăbească, să scape de obezitate, să ducă o viață activă, să renunțe la stilul de viață sedentar. Pentru calmarea spasmelor și durerii de la nivelul sfincterului anal se pot face băi calde de șezut. Dacă este cazul unei crize hemoroidale acute, care se manifestă prin dureri intense sau a unor complicații ale hemoroizilor interni se recurge la intervenția chirurgicală de urgență.