Majoritatea oamenilor care muncesc suferă de dureri de spate, procentul este foarte mare, chiar de 70-85% din populație. De multe ori durerile de spate sunt intense și pot duce chiar la incapacitatea temporară de muncă, iar în cazuri grave (când durerile devin cronice) este nevoie de spitalizare și tratament medical. Medicii numesc astfel de dureri prin termenul dorsolagie și spun despre ele că afectează discurile intervertebrale și treptat zonele adiacente articulațiilor intervertebrale, ligamentele și țesuturile moi de la nivelul coloanei vertebrale.
Din studiul a numeroase cazuri pe care le-au avut, specialiștii în medicină au concluzionat că factorii de risc ai durerilor de spate sunt: vârsta, ereditatea, viața sedentară dar și prea activă, postura incorectă, nutriția nesănătoasă, anumite boli (scolioza, infecțiile, cancerul, osteoporoza).
Multe dureri de spate au o componentă psihologică, o problemă legată de stresul fizic sau emoțional. Femeile au dureri de spate în timpul sarcinii, deoarece postura lor se schimbă, uterul se mărește, mușchii abdominali sunt întinși, mușchii spatelui se tensionează, coloana suportă o greutate mai mare.
Majoritatea persoanelor care au vârsta de 40-50 de ani încep să sufere de dureri de spate. Astfel de dureri sunt normale dacă am ține cont de schimbările legate de vârstă în discurile intervertebrale. Odată cu înaintarea în vârstă discurile intervertebrale își pierd cam 70% din proprietăți și nu mai pot îndeplini ca până acum rolul de amortizor durabil, ele devin mai sensibile la stres, se aplatizează din cauza deformării nucleului lor, își pierd din flexibilitatea inelului fibros ce făcea față la solicitările de presiune.
Toate aceste modificări degenerative pot declanșa procese inflamatorii, biochimice, hernii localizate, sunt afectate structurile nervoase și țesuturile din jur și apar durerile de spate. Compresia, edemul, inflamația pot irita și deteriora structurile nervoase și declanșa durerea neuropată.
Durerile sunt reflexe sau de compresie. Primele apar în 90% din cazuri și se datorează iritării receptorilor din țesuturile coloanei vertebrale. Aceste dureri sunt constante și se pot agrava la activități fizice intense, pot deveni ascuțite. Durerile de compresie apar în 10% din cazuri și sunt mai intense în tipul declanșării strănutului, tusei, în timpul activității fizice.
Tratamentul pentru astfel de persoane are scopul de a ameliora durerea, de a preveni complicațiile (respectiv durerea cronică), de a restabili starea de sănătate a acestora. Medicii folosesc medicamente non-steroidiene antiinflamatorii care au efect bun în calmarea durerilor de spate.
De asemenea, prin tratament se urmărește reducerea inflamației și a edemului, dar și a sensibilității structurilor nervoase. Medicamentele analgezice sunt administrate pentru calmarea durerilor dar și cu rolul de a îmbunătăți microcirculația și de a promova normalizarea metabolismului țesutului nervos.
Se prescriu și vitamine, antidepresive și alte medicamente cu acțiune regenerativă. Complexul de vitamine B ajută în tratamentul durerilor de spate. Potrivit studiilor realizate, cerectătorii au demonstrat că tiamina, piridoxina și alte vitamine B pot reduce semnificativ intensitatea durerilor de spate și chiar paresteziile. Toate bolile care produc dureri de spate (osteoporoza, artrita și altele) trebuie investigate și apoi tratate corespunzător.
Lipsa de mișcare poate cauza dureri de spate de aceea este indicat să se facă regulat exerciții fizice moderate, să nu se ducă un stil de viață sedentar. Sunt recomandate diferite sporturi: înotul, mersul cu bicicleta, mersul pe jos, etc. Trebuie evitate anumite sporturi care solicită foarte mult spatele. De exemplu, baschetul presupune sărituri și răsuciri rapide, bowlingul necesită tensionarea spatelui și ridicarea de greutăți, exercițiile cu haltere pot solicita excesiv zona inferioară a spatelui și a coloanei vertebrale.
Întotdeauna când apar simptome de greață, stări febrile și dureri de spate trebuie să mergeți la medic. În cazul când este afectată coloana vertebrală apar stări proaste de durere, furnicături, amorțeli la membre, dificultatea de a mișca membrele, lipsă de control a intestinelor. Pentru ameliorarea durerilor de spate se folosesc diferite tipuri de terapie și anume: osteopatia, acupunctura, masajul, vertebroplastia, chiropractica, magnetoterapia și altele.