Amăreala este o plantă perenă, erbacee, care crește în regiunile alpine, subalpine, cu pășuni, păduri și fânețe, chiar și la noi în țară. Are florile grupate în formă de spice albastre sau violet și înfloresc primăvara-vara, în lunile mai și iunie. Planta are rizomul ramificat, brun-gălbui la partea exterioară și albicios la interior. Frunzele sunt ovale, dispuse în rozetă, de-a lungul tulpinei ce poate fi lungă de 20 cm.
Amăreala este o plantă medicinală de la care se recoltează rădăcina dar și părțile ei aeriene. Indicat este ca recoltarea plantei să se facă în timpul perioadei de înflorire, deci în lunile mai-iunie. Planta sau rădăcina plantei se pune la uscat în locuri curate, bine aerisite, la soare sau la umbră.
Acțiunea farmaceutică se datorează substanțelor glicozide și saponine triterpenice din plantă și care ajută în tratamentul astmului, tusei, gripei și bronșitei. Amăreala conține tanin și uleiuri amare, de la care îi vine și denumirea caracteristică. De asemenea conține acizi carboxilici, hidrați de carbon, ulei volatil, substanțe cumarine, azot.
În medicina populară se folosește planta sub formă de sirop, infuzie sau decoct, ajută în tratamentul tusei, are proprietăți expectorante, de eliminare a secrețiilor bronșice. De asemenea planta are și efect diuretic, se folosește în ceaiuri din amestec de plante medicinale.
Este și un excelent remediu homeopatic pentru eliminarea secreției vâscoase din căile respiratorii. Decoctul din rădăcina plantei ajută în tratamentul laringitei, bronșitei, astmului, faringitei, tusei și a altor boli respiratorii de tip cronic sau acut. De asemenea planta are și uz extern, pentru tratamentul mușcăturilor de șarpe, înțepăturilor de insecte, grăbirea vindecării rănilor, abceselor și chiar a tumorilor de la nivelul pielii.
În China această plantă este folosită în tratamentul unor afecțiuni și boli deoarece este apreciată pentru proprietățile ei antispastice, sedative, antipiretice, tonice. Este o plantă medicinală utilizată în cazuri de insomnie, anemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefrită, pentru creșterea longevității.