De ce este bine să facem sport? Pentru simplul fapt că ne vom simți mai bine. Mai mult exercițiu fizic înseamnă mai puțină depresie și anxietate. În prezent foarte mulți oameni au stări proaste, de anxietate sau depresie, se confruntă cu stări intense de stres emoțional, ceea ce este un risc pentru sănătatea lor. Se spune că prin exerciții fizice se induce un stres asupra musculaturii însă nu trebuie confundate lucrurile, nu este vorba despre un stres emoțional, de o stare de frică sau proastă-dispoziție.
Mulți oameni care fac antrenamente la sălile sportive spun că adoră acea oboseală plăcută care apare după programul de exerciții fizice. Foarte important însă este faptul că ei au o stare interioară mai bună, le crește încrederea în sine, devin mai curajoși, au o gândire pozitivă și un sentiment de responsabilitate și eficacitate.
Potrivit unor studii realizate de cercetători americani, tinerii care fac sport au un risc foarte mic de a suferi de depresie pe parcursul vieții. Studiile au demonstrat că ar exista o legătură între depresie și viața sedentară sau între anxietate și inactivitatea fizică. Cert este că aceste afecțiuni frecvente în ziua de azi la oameni pot fi îndepărtate prin sport, prin exerciții fizice, chiar prin simpla plimbare pe jos, timp de o jumătate de oră în fiecare zi.
Beneficiile sportului în eliminarea stărilor de anxietate și depresie
Prin exerciții fizice poți avea beneficii atât în plan fizic cât și în plan psihic. Poți preveni sau ameliora simptomele unor boli grave, în special durerile articulare, durerile de spate, hipertensiunea arterială, obezitatea, atacurile de panică și altele. Sportul este un bun remediu pentru stările mentale rele, poate preveni și vindeca depresia, anxietatea, nervozitatea, etc. Cu ajutorul exercițiilor fizice se crește puterea de concentrare, încrederea în sine, starea interioară de bine, se elimină toate sentimentele negative.
Persoanele care suferă de stres emoțional, de depresie și anxietate, sau care au o stare rea, de neîncredere, sentimente de inutilitate, sau au senzația că sunt lipsite de energie, se pot vindeca prin exerciții fizice. Important este să-și schimbe stilul de viață, din unul sedentar în unul activ, să-și schimbe gândirea din una negativă în una pozitivă, iar printr-un program de exerciții fizice pot face pași mici în îmbunătățirea condiției fizice și a stării interioare, psihice.
Cu siguranță vor spune că e greu să-și controleze gîndurile, să aibă o gândire pozitivă, dar nu este chiar așa, trebuie doar să înlocuiască gândurile negative cu cele pozitive, sau să înlocuiască gândurile care le induc sentimente negative și o stare rea cu gânduri ce le creează sentimente pozitive și îi fac să se simtă bine. Nu trebuie să analizeze fiecare gând, trebuie doar să dea atenție la sentimentele induse de acesta, dacă îi crează o stare de bine sau nu, sentimente pozitive sau negative.
Ideea este să se concentreze pe gândurile care le induc sentimente pozitive: bucurie, entuziasm, dragoste, pasiune, recunoștință, satisfacție, speranță, fericire. Dacă ai sentimente bune cu siguranță te vei simți bine. Sănătatea vine odată cu gândirea pozitivă. Pentru avea oviață echilibrată din punct de vedere fizic și psihic este necesar să mâncăm sănătos și să facem sport.
Suplimentele alimentare au și ele un rol important în combaterea stării negative: vitamina B12 este eficientă în stimularea eliberării serotoninei (sau a hormonului fericirii), acizii grași Omega-3 oferă o stare de bine, ridică moralul și elimină depresia, iar vitamina D oferă o stare interioară excelentă, de bună-dispoziție.
Prin exerciții fizice și în general prin mișcare poți deveni mai sănătos, poți avea un corp mai frumos, poți avea o stare fizică și mentală mai bună. Mișcarea este importantă pentru sănătate, chiar și o simplă plimbare pe jos în fiecare zi îți poate aduce numeroase beneficii pentru organism.
Acest exercițiu fizic (de mers pe jos) îl poți face în orice moment al zilei, timp de minim jumătate de oră, astfel scapi de obezitate, elimini kg în plus, îți îmbunătățești respirația, funcția pulmonară, poți preveni multe boli grave (diabet, nevroze, anxietate, depresie, boli cardiovasculare, boli de nervi), accentuezi absorbția calciului în organisn (și astfel ai oasele și dinții mai puternici), poți dobândi o stare de bine, de bucurie (prin secreția de endorfine, ce previn și bolile de nervi).
Sportul te ajută în formarea musculaturii, în stimularea proceselor vitale din organism, în atenuarea maladiilor degenerative, sporirea mobilității articulare, musculare, în stimularea circulației sangvine și îmbunătățirea respirației. Soluția pentru a avea energie, o stare de bine și încredere în sine este să duci un stil de viață sănătos care înseamnă: să faci sport, să te odihnești suficient și să ai o alimentație echilibrată. Sportul este excelent pentru îmbunătățirea stării fizice și mentale.