Leacurile băbești, cosmetica naturistă reprezintă un mod simplu de tratament de îngrijire a pielii la domiciliu. Tratamentul cosmetic naturist este o soluție eficientă de a-ți păstra prospețimea tenului și în plus nu este costisitor. Prin perseverență se obțin rezultate bune, tratamentul nu se face ocazional sau la întâmplare, este nevoie de o cură de tratament, deci frumusețea se obține prin aplicarea unor materii prime naturiste la intervale de timp bine stabilite.
Un tratament cosmetic este o necesitate și pentru femei și pentru bărbați, mai ales în cazul unui ten cu probleme. Pentru a obține frumusețea se poate face și masaj și gimnastică și astfel rezultatele nu întârzie să apară deoarece se creează o armonie între suplețea corpului și frumusețea feței. Cosmetica se referă la igiena pielii și se aplică pentru atingerea unor obiective care țin de o imagine frumoasă a tenului, de expresia de mulțumire pe care o ai când te privești în oglindă.
Problemele tenului sunt o povară pentru mulți oamenii, ei nu mai găsesc plăcerea de a se privi în oglindă și o fac doar în treacăt. Dintre acestea fac parte: acneea sau tenul ce are coșuri, expresia de amărăciune a feței, depunerile de grăsime, lipsa de frăgezime datorată deshidratării pielii, ridurile și starea de îmbătrânire prematură a tenului. Desigur există și boli care pot schimba aspectul tenului de aceea este necesar să se apeleze la ajutorul unui medic pentru a urma un tratament în scopul vindecării.
Acneea modifică aspectul tenului și se manifestă diferit de la o persoană la alta, în funcție de vârstă. Poate să apară la pubertate (acneea juvenilă), la femeile cu vârsta între 35-50 de ani (acneea rozacee) sau se poate manifesta la bărbații care au vârsta de 40-50 de ani (acneea necrotică).
Acneea se recunoaște ușor prin comedoanele roșii cu pustule de forma unor coșuri, prin punctele negricioase, dopurile de sebum care devin de culoare închisă, nodulii dureroși ce pot elimina o substanță care conține puroi și sânge, prin congestia pielii sau roșeață și așa mai departe. Cauzele acneei pot fi de tip endocrin, gastro-intestinal, dar și alimentația nesănătoasă, consumul exagerat de dulciuri, condimente, cafea, ardei iute, alimente grase și alcool.
Pielea trebuie examinată direct la lumina zilei, în oglindă și prin palpare sau presare ușoară. Dacă nu este netedă și are granulații neregulate înseamnă că porii sunt dilatați și aspectul ei nu este normal. Dacă este lucioasă, grasă sau uscată este din cauza comedoanelor. O culoare galbenă, roșie sau alte combinații de alb, negru, galben reprezintă semne clare că pielea este neîngrijită. În mod normal un ten sănătos este roz deschis.
Culoarea galbenă a pielii poate semnala anumite probleme de sănătate: oboseală, afecțiuni gastro-intestinale, anemie sau hepatită. O piele deshidratată și care si-a pierdut elasticitatea are multe riduri, în general deshidratarea și îmbătrânirea prematură a pielii duce la uscarea și exfolierea ei.
Pentru a avea un ten frumos trebuie aplicate tratamente de întreținere naturiste dar este important să se mențină și starea generală de sănătate a organismului. Factorii care contribuie la menținerea unui ten normal și sănătos sunt igiena, buna circulație a sângelui, hidratarea organismului, buna funcționare a glandelor sudoripare, a glandelor sebacee, alimentația corespunzătoare bogată în fructe și legume, aplicarea unor tratamente naturiste de îngrijire a pielii, respectarea orelor de somn.
Leacuri simple pentru a avea un ten fin
Pentru tenul gras se recomandă aplicarea unei măști cosmetice realizate din mălai cernut printr-o sită deasă pentru a fi suficient de fin și albuș de ou bătut spumă. Această pastă se întinde pe față evitând pielea delicată din jurul ochilor și se lasă să acționeze 5 minute, apoi se freacă ușor pielea cu mișcări circulare, insistând în zona nasului, pe frunte și bărbie, astfel realizând un gomaj de 3-4 minute.
Zonele cu pustule acneice sub formă de coșuri trebuie evitate. Întotdeauna gomajul se face cu delicatețe mai ales dacă tenul este sensibil, scopul său este de a înlătura coșurile sau pustulele acneice ori celulele moarte. Un alt procedeu care se aplică pentru curățirea tenului este extagerea comedoanelor nu înainte de a spăla sau demachia tenului și de a supune pielea unei băi cu aburi.
Se folosesc comprese sterile și astfel se evită zdrobirea pielii și infectarea acesteia. La final se dezinfectează pielea cu ajutorul unor comprese sterile ce se îmbibă cu puțină tinctură de gălbenele (care are proprietăți antiiflamatoare, calmante, cicatrizante, antiinfecțioase, antibacteriene, antialergice, dezinfectante, imunostimulante, protectoare și vindecătoare).
Expunerea la soare poate duce la uscarea pielii feței, gâtului și decolteului și necesitatea de a îndepărta dupa 4 zile celulele moarte. Pentru aceasta se poate realiza o pastă din mălai cernut și infuzie din sunătoare sau din flori de mușețel. Se poate folosi și tărâțe de grâu în loc de mălai. După ce s-a expus fața la aburi, se aplică pasta de gomaj, iar la final se clăteste cu apă. Pentru a combate deshidratarea tenului se folosește uleiul de ricin sau se poate realiza un amestec din suc de castraveți și iaurt ori chefir (în cantități egale).
Se aplică această mască cosmetică pe față, se lasă să acționeze timp de 30-45 minute, apoi se spală pielea cu apă călduță, se tamponează cu un prosop moale și se unge cu ulei de ricin. Acest ulei natural este un agent de hidratare bun pentru piele, combate ridurile, aspectul uscat și ofilit al tenului, crește elasticitatea acestuia, netezește liniile fine sau ridurile de expresie, împiedică îmbătrânirea prematură a pielii.
Uleiul de ricin este folosit și ca medicament deoarece ajută în tratamentul unor afecțiuni dermatologice cum ar fi coșuri, furuncule, abcese, negi, papiloame, pete sau pigmenți. Pentru acnee sunt eficiente cataplasmele cu ștevie galbenă și frunze de păpădie, dar și băile de aburi cu infuzie din trifoi roșu, frunze de căpșun și levănțică. Alte plante medicinale care combat acneea sunt armurariul, rădăcina de brusture, lucerna, echinacea, uleiul esențial din levănțică și uleiul de arbore de ceai.
Trebuie evitate condimentele, cafeina, ciocolata, untul, alcoolul, smântâna, margarina, grăsimile hidrogenate, băuturile răcoritoare, ouăle, alimentele prăjite și chiar produsele lactate. Dieta bogată în fibre, în fructe și legume ajută la eliminarea toxinelor și menținerea sănătății organismului. De asemenea dieta bogată în vitamine, aminoacizi și acizi grași esențiali este benefică pentru organism pentru combaterea problemelor tenului și a îmbătrânirii premature a pielii.