L-carnozina este un compus care se găsește în mod natural în celulele corpului uman, concentrațiile mari sunt mai ales în țesutul cerebral, piele, stomac, rinichi, mușchi, inimă. Privită din punct de vedere chimic, carnozina este o dipeptidă formată din alanină și histidină. Acesti doi aminoacizi sunt importanți pentru organism. Alanina ajută organismul să nu acumuleze substanțe toxice, are rol în transferul azotului la țesuturile periferice spre ficat, intensifică metabolizarea glucozei.
Histidina este un aminoacid cu rol important în refacerea țesuturilor, menținerea tecilor de mielină pentru protejarea celulor nervoase și în producerea globulelor albe și roșii. Histidina scade tensiunea arterială, protejează organismul de radiații și intoxicația cu metale grele. Prin compoziția sa, carnozina este un antioxidant puternic, eficient în stoparea deteriorării structurii celulelor și prevenirea apariției multor boli. Combate atacul radicalilor liberi și menține sănătatea organismului.
Carnozina este necesară în combaterea diabetului, deoarece previne glicozilarea și unirea proteinelor cu zaharurile. Carnozina previne insuficiența renală și neuropatiile. Are un rol semnificativ în funcționarea celulelor organismului, în regenerarea celulelor, prevenirea procesului de îmbătrânire prematură a corpului și prelungirea duratei de viață. Numeroase studii au arătat că acest compus este important pentru longevitate, deoarece are capacitatea de a proteja și menține viabilă funcționarea celulelor și astfel luptă în combaterea îmbătrânirii organismului înainte de vreme.
Un studiu de acest fel s-a realizat în anul 1990 în Rusia pe un număr de șoareci de laborator. Jumătate din șoareci au baut apă cu carnozină și s-a observat la ei o prelungire a duratei de viață cu 20%. În plus blana lor a devenit mai frumoasă, aspectul ei s-a îmbunătățit, pielea nu mai prezenta eczeme și ulcerații (ce apar la șoarecii bătrâni). Potrivit cercetătorilor, șoarecii aveau durata medie de viață de 15 luni și datorită faptului că au luat carnozină ei au prezentat semne de îmbătrânire abia în luna a 12-a și nu în luna a 10-a cum era în mod normal.
Foarte important este și activitatea carnozinei asupra creierului, ea fiind o substanță care hrănește celulele nervoase și îndeplineste rol în producerea de neurotransmițători (care transmit impulsurile nervoase), iar în plus datorită acestor calități deosebite este numită și neuropeptidă nu doar dipeptidă. Prin faptul că stimulează producerea de neurotransmițători, carnozina protejează sistemul nervos și are efect bun în tratamentul dislexiei. Astfel, dacă este folosită la copiii bolnavi de dislexie, ajută la creștrea puterii de concentrare după câteva săptămâni de tratament.
Din păcate o data cu înaintarea în vârstă nivelul de carnozină din organism scade. De aceea sunt recomandate suplimente de carnozină pentru acoperirea deficitului din organism. Acest compus nu are efecte secundare mari. Dozele prea mari trebuie însă evitate, deoarece cei prea mult strică, iar pentru a nu exista riscuri, trebuie să se facă și pauze între tratamente. În mod normal doza corectă este de 100-500 mg pe zi.
Carnozina este un supliment ce ajută în eliminarea metalelor toxice din organism, ca de exemplu: arsenic, nichel, cadmiu, mercur, plumb. Poate fi utilizată ca măsură profilactică la persoanele vaccinate. Are efect revitalizant, grăbește vindecarea rănilor, întârzie procesul de îmbătrânire a celulelor și deci întinerește pielea. Este recomandată sportivilor deoarece crește forța și rezistența mușchilor obosiți, iar în plus combate anumite tulburări neuromusculare: distrofie musculară, polimiozită, tulburări musculare cauzate de medicamente, scleroză laterală amiotrofică, miastenia gravis, miopatia mitocondrială.
Carnozina ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare deoarece menține miocardul sănătos, îmbunătățește rezistența și forța mușchiului inimii. Crește contractile miocardice, combate depunerea de colesterol și dezvolatrea aterosclerozei, ischemiei, hipoxiei. Reduce nivelul de leptină, care este hormonul de obezitate ce poate crește tensiunea arterială (mai ales la bolnavii de diabet unde apare o concentrație mare a leptinei).
Persoanele cu tulburări de potență pot face un tratament cu carnozină deoarece acesta este o sursă de oxid nitric și deci îmbunătățește potența. Este indicată și în cazuri de anemie hemolitică deoarece are efect protector asupra celulelor, crește rezistența membranei celulare.
Are proprietăți antitrombotice, de reducere a coagulării mari a sângelui la persoanele predispuse la tromboză. În caz de sângerare crescută, carnozina poate crește numărul de trombocite cu rol de agregare și stopare a sângerării. Carnozina are efect antiinflamator, anticancerigen, protejează creierul, ferește organismal de metale grele, prelungește durata de viață, previne numeroase boli ca de exemplu: boala Alzheimer, autismul.