Frunzele fragede de păpădie sunt foarte prețuite de oamenii în Insula Corfu deoarece au proprietăți deosebite pentru sănătate. Păpădia se culege primăvara când frunzele ei sunt tinere. Este denumită Taraxacum Officinale și înseamnă în limba greacă tulburare (de la ,,taraxosˮ) și remediu (de la ,,akosˮ). De asemenea numele păpădiei de ,,dent-de lionˮ se traduce în limba franceză prin ,,dinte de leuˮ – așa arată frunzele zimțate ale acestei plante.
Beneficiile păpădiei
Infuzia din frunze de păpădie are proprietăți digestive, diurerice, este sănătoasă și are gustul amărui. Poate fi folosită pentru stimularea digestiei, normalizarea metabolismului, eliminarea excesului de lichid din organism, scăderea în greutate.
Păpădia menține sănătatea ficatului deoarece are substanțe nutritive și compuși care fac din această plantă un adevărat medicament și aliment sănătos pentru organism. Conține săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, fier), vitamine (A, B1, C, D), inulină, acid palmitic, acid cafeic, acid oleic, pectine, colină, proteine vegetale, substanțe flavonoide.
Rădăcină de păpădieSe recomandă îndeosebi rădăcina de păpădie deoarece aceasta poate preveni anumite boli grave și ajuta în cazuri de icter, pietre la vezica biliară, hepatită, inflamarea canalului biliar, congestia ficatului, curgerea anormală a bilei. Păpădia are efect colerectic și colagog, normalizează fluxul de bilă la vezica biliară, poate elimina secreția stocată a bilei. Această plantă se recomandă pentru îmbunătățirea funcției ficatului, pentru ameliorarea unor boli și afecțiuni ale acestui organ.
Păpădia are mai multă vitamina A decât morcovii de aceea este foarte bună pentru vedere și piele. Conține potasiu astfel se explică efectul diuretic al plantei și de ardere al caloriilor.
Sucul de păpădie se poate prepara la blender din frunzele fragede ale acestei plante. Acest suc are un gust amar de aceea poate fi combinat cu puțin suc din morcovi, apio, spanac și pătrunjel. Proprietățile sucului de păpădie:
- are efect detoxifiant, elimină rezidurile acumulate în organism, îmbunătățind sănătatea acestuia
- are acțiune laxativă, diuretică și depurativă
- normalizează metabolismul
- poate ajuta în drenarea hepatică, biliară
- previne și ajută la vindecarea afecțiunilor ficatului și stomacului
- are proprietăți tonice, amare, digestive
- poate avea un efect bun asupra secrețiilor biliare, pancreatice, gastrice și intestinale
- stimulează digestia grăsimilor și ajută la eliminarea kg în plus
- este un bun diuretic de aceea ajută la eliminarea excesului de lichid în organism
- dacă se folosește pentru uz extern poate ameliora pistruii, acneea și anumite exczeme de pe piele.
Păpădia este folosită în salate pentru normalizarea metabolismului (cu spanac, ceapă, pătrunjel, mărar, rucola, marole, castravete, suc de lămâie, chimen dulce), sub formă de ceai sau infuzie pentru îmbunătățirea procesului digestiv, sau ca suc natural pentru detoxifierea organismului și combaterea multor boli.
Această plantă se culege primăvara, din zonele nepoluate. De la păpădie se pot folosi toate componentele plantei: frunzele și rădăcina (în scop medicinal), florile (pentru gem, sirop sau lichior).