Siropul este remediul bunicii pentru tuse și multe afecțiuni. Tusea virală poate fi tratată și acasă cu sirop natural, dar dacă apare o infecție în zona pieptului, este recomandat să mergi la un medic generalist. Tusea apare adesea în caz de răceală, dar uneori este nevoie și de alte investigații, când este însoțită și de alte simptome. Ea poate semnala o criză de astm, arsuri la stomac, congestie în piept și boli de plămâni, cum este în cazul fumătorilor.
Tratamentele variază în funcție de diferite tipuri de tuse și trebuie să fie recomandate de medic dacă este vorba de administrarea unor medicamente. Din fericire, există mai multe modalități eficiente de a lupta împotriva tusei, care pot calma acest disconfort, atât de greu de suportat.
Navigare rapidă în articol:
1. Metode de tratament pentru tuse
Tusea este un simptom frecvent în infecțiile tractului respirator. Noaptea, acest simptom este foarte greu de suportat, pentru că afectează somnul. În astfel de cazuri se recomandă medicamente antitusive, eliberate pe bază de rețetă, care pot calma tusea.
Totuși, există și remedii naturale foarte eficiente pentru ameliorarea acestui simptom și a durerilor de gât. De exemplu, mierea s-a dovedit a fi un tratament mult mai eficient în ameliorarea tusei, congestiei și a durerilor de gât, decât medicamentele și în plus nu are nici efecte secundare, spun experții de la Universitatea Oxford.
Înainte de a trata acest simptom (cu medicamente ori siropuri), trebuie de analizat dacă este o tuse umedă sau uscată. În tusea umedă, apare spută și un sunet caracteristic. Tusea uscată este fără flegmă și cu un sunet mai ascuțit. Pentru a reduce senzația de iritație, trebuie subțiat mucusul și asta se poate face cu sirop de tuse, miere, ceaiuri și decocturi din plante medicinale.
Cei mai cunoscuți agenți de calmare, cu efect emolient, sunt mierea și laptele. Ceaiurile din plante medicinale și decocturile naturale au efecte antiseptice, antiinflamatoare și expectorante. Pentru a calma durerile de gât se recomandă băuturi calde (lapte, ceai, infuzie) care se pot îndulci cu miere. Cele mai eficiente ceaiuri din plante medicinale pentru tuse și durerile de gât sunt cele din salvie, mușețel, frunze de zmeură, sunătoare, rozmarin și altele.
Există remedii naturale foarte eficiente pentru tratamentul răcelii, tusei și congestiei nazale. Hreanul poate ajuta în infecții respiratorii, răceală, tuse și gripă.
Mierea
Mierea este folosită în medicina populară pentru tratamentul tusei, dar eficacitatea ei a fost confirmată și de cercetători. Există studii care arată că mierea ajută la vindecarea tusei iritante, răcelii și a durerii de gât. De exemplu, un studiu din anul 2020 sugerează că mierea este mai eficientă decât antibioticele în combaterea tusei și a acestor afecțiuni (ex. răceală). Conform acestui studiu, medicii ar putea recomanda tratamentul cu miere naturală în loc de medicamente pentru combaterea tusei și a durerilor de gât.
Despre miere, cercetătorii au spus că:
- Are efecte analgezice și antihistaminice și ajută în ameliorarea tusei și a durerilor de gât
- Poate trata simptomele cauzate de infecții ale tractului respirator superior, cum este tusea și răceala
- Nu are efecte secundare ca anumite medicamente
- Ameliorează tusea nocturnă la copii mai bine decât medicamentele pentru tuse și cele antihistaminice (arată un studiu din 2010)
- Ajută în recuperarea organismului după afecțiuni provocate de infecțiile căilor respiratorii superioare
- Ameliorează frecvența tusei și previne agravarea ei
- Calmează gâtul, durerea de gât și membranele mucoase
- Poate reduce frecvența tusei cu 36% mai bine comparativ cu medicamentele convenționale
- Poate scădea severitatea tusei cu 44%.
Pentru combaterea infecțiilor virale și bacteriene se recomandă tratamente precum:
- Ceai de salvie, ceai de mentă, ceai de mușețel, ceai de cimbrișor cu proprietăți antibacteriene puternice
- Ceai de oregano ajută în eliminarea secrețiilor din plămâni, calmarea tusei și relaxarea mușchilor bronșici
- Ceai de lemn-dulce în afecțiuni și boli ale căilor respiratorii, tuse, bronșită, afecțiuni pulmonare
- Ulei de eucalipt cu proprietăți antiseptice, analgezice și expectorante
- Preparatele din usturoi ajută în combaterea multor afecțiuni, gripei și răcelii, pentru că au proprietăți antivirale, antiparazitare, antibacteriene, antifungice.
Sirop de ceapă
Siropul de ceapă este un tratament bun pentru tuse și creșterea imunității.
Acest sirop este simplu de realizat acasă și ajută în calmarea tusei. Se curăță o ceapă medie de foile exterioare, se taie în felii subțiri și se pune într-un borcan. Se adaugă peste ceapă 3 linguri de zahăr, apoi se lasă la macerat timp de 8 ore. Ceapa va lăsa zeamă, care se strecoară prin tifon. Acesta este siropul care se folosește pentru tratamentul tusei. Pentru un gust mai plăcut, se poate adăuga în sirop și puțină miere. Acest medicament, deși are un miros de ceapă ce poate fi puțin neplăcut, poate face minuni:
- Ajută în tratamentul simptomelor de răceală
- Oferă minerale (calciu, fier, fosfor, zinc, fier, seleniu) și vitamine (A, B1, B2, C, PP) ce apar în ceapă
- Are proprietăți bactericide
- Curăță tractul respirator, ajută în tratamentul tusei uscate și umede
- Are efect bun și asupra vezicii urinare, datorită proprietăților diuretice ale cepei
- Are acțiune expectorantă, subțiază mucusul acumulat din cauza bolii
- Crește rezistența organismului la infecții și consolidează imunitatea.
Se administrează câte o linguriță de sirop și se lasă să acționeze la nivelul gâtului și asupra tractului respirator. Siropul are efect expectorant, reduce vâscozitatea mucusului, ajută la vindecare tusei. Ceapa are proprietăți bactericide, vasodilatatoare, antidiabetice.
2. Rețetă de sirop pentru tusea uscată
Această rețetă are mai multe ingrediente și ajută în tratamentul tusei iritante și uscate.
Se folosesc următoarele ingrediente: 1/3 cană scoarță de cireș amar sau de cireș negru, 1/4 cană frunze de lumânărică, 1 lingură miere, 1/4 cană măceșe, 2 linguri fructe de soc uscate, 500 ml apă.
Se prepară astfel:
- Se pune apa la fiert într-o oală și se adaugă toate aceste ingrediente (scoarța de cireș, frunzele de lumânărică, măceșele, fructele de soc uscate)
- Se lasă la fiert la foc mic, timp de 30 minute, până ce apa a scăzut la jumătate și siropul s-a legat
- Se filtrează și se adaugă la final mierea.
Pentru tratament, se administrează câte o linguriță de sirop, de mai multe ori pe zi.
Alte siropuri pentru tuse:
- Siropul din muguri de pin este cel mai bun remediu pentru afecțiuni respiratorii, tuse și boli pulmonare
- Siropul de pătlagină este un preparat naturist eficient în calmarea tusei
- Siropul de muguri de brand este un adevărat medicament natural.