Ai pielea sensibilă? Alege un deodorant natural, eficient chiar și vara

0
131

Oamenii se plâng de mirosul de transpirație mai ales atunci când temperatura aerului crește, în zilele caniculare de vară. Cum poți scăpa de mirosul de transpirație și de alte probleme de acest fel, provocate de mediul înconjurător? Află în acest articol ce tip de deodorante sunt eficiente vara și care sunt metodele naturale de tratament pentru mirosul de transpirație.

Transpirația, o problemă comună

Transpirația apare din diferite cauze, la stres, efort și căldură. Stresul produce transpirație. O situație stresantă îi poate face pe unii oameni să aibă mâinile transpirate sau chiar să aibă senzația că suferă de hiperhidroză (transpirație excesivă). Stresul ce nu poate fi controlat, care accelerează bătăile inimii, provoacă o transpirație rece, mult mai intensă și destul de diferită de cea obișnuită.

Stresul, adrenalina, dopamina și noradrenalina pot produce modificări fiziologice și supraexcitarea glandelor sudoripare. Experții spun că transpirația în sine nu are miros, dar dacă apar bacterii pe piele au loc procese de metabolizare ce produc un miros neplăcut. Așadar, în anumite cazuri, transpirația este pur și simplu un răspuns al organismului la starea emoțională, care poate apărea atunci când persoana este anxioasă, stresată, nervoasă.

Oamenii care fac sport transpiră mult

Efortul produce transpirație. Majoritatea sportivilor sunt văzuți cum își șterg fața la antrenamente, sau la competițiile la care participă. Potrivit medicilor, transpirația este un proces natural al organismului uman și are rolul de a răci corpul. Este pur și simplu un sistem de răcire al organismului. Ei denumesc acest proces ce are loc prin transpirație – homeostazie. Glandele sudoripare, de la nivelul dermului, filtrează sângele și elimină transpirația.

Pe tot corpul există glande sudoripare ecrine, active încă de la naștere, iar la nivelul scalpului sunt glande sudoripare apocrine, care eliberează o transpirație mai uleioasă. Glande aprocrine sunt și în zona axilară. Acestea sunt mai mari decât glandele ecrine.

Și căldura îi face pe oameni să transpire. Nu toți oamenii transpiră la fel, pentru că numărul glandelor sudoripare diferă de la om la om. Se știe că unii oameni sunt mai sensibili la căldură, iar unii sunt mai sensibili la stres. În plus, există și alte cauze ale transpirației, cum ar fi consumul de medicamente, obezitatea, tulburările glandei tiroide, factorii genetici, anumite alimente sau hiperactivitatea sistemului nervos.

Modalități pentru a preveni transpirația

Oamenii care poartă haine confecționate din materiale naturale, pot împiedica apariția transpirației, într-o oarecare măsură. Desigur, dacă se renunță la hainele sintetice și se aleg hainele care oferă o senzație de răcoare (din bumbac sau in) se poate reduce acest disconfort, ce apare adesea în sezonul cald. În general, țesuturile sintetice nu absorb transpirația și prin urmare, mirosurile neplăcute sunt eliberate.

Citește și:  Ribozomii - descoperirea savantului roman George Emil Palade

Metodele naturale de tratament pentru mirosul de transpirație

Atunci când deodorantele sunt insuficiente pentru a suprima transpirația, sunt indicate și alte metode naturale de tratament:

  • Apa cu oțet de mere elimină mirosul neplăcut de transpirație și previne infecțiile bacteriene
  • Aloe vera ține sub control transpirația excesivă; se aplică gel de aloe vera pe axilă, seara
  • Zeama de lămâie se aplică în cantitate mică (câteva picături) pe mâna și apoi pe pielea de la axilă
  • Apa cu sare poate ajuta în rezolvarea transpirației; se adaugă 2 lingurițe de sare la o cană de apă caldă și se spală zona axilelor

Dacă aceste metode nu funcționează, persoanele pot recurge la opțiunea medicală. Hiperhidroza poate fi tratată cu medicamente și alte metode (chirurgicale, injecții cu toxina botulinică etc.).

Deodorante naturale pentru o protecția fiabilă

O modalitate de a controla transpirația vara este respectarea igienei. Oamenii care transpiră des sunt nevoiți să acorde mai multă importanță igienei personale mai ales vara, atunci când sunt nevoiți să facă duș de mai multe ori pe zi pentru a scăpa de senzația neplăcută.

Care deodorante sunt mai bune vara?

Experții au subliniat pericolele pe care le poate provoca antiperspirantele ce conțin aluminiu, dar și spray-urile sau deodorantele care au un conținut bogat de substanțe chimice.

Dacă un produs are propil, etil, metil, butil (acestea fiind trecute pe eticheta sa) nu este recomandat. Deodorantul nu ar trebui să conțină componente chimice de acest fel, care pot ajunge în fluxul sanguin și se pot acumula în organism.

Un alt compus rău este toluenul; acesta este un derivat al compușilor petrochimici toxici, denumiți și parabeni. Despre parabeni cercetătorii au spus că sunt substanțe responsabile de dezvoltarea cancerului.

În schimb, un deodorant natural elimină mirosul neplăcut și poate absoarbe transpirația, chiar dacă nu conține aluminiu sau substanțe potențial nocive.

Zona axilară este sensibilă, se poate irita foarte repede dacă se utilizează produse de calitate îndoielnică. Deși se păstrează igiena axilelor, pielea poate suferi din cauza aplicării unui deodorant care are aluminiu și alte substanțe chimice. Dermatologii au subliniat faptul că trebuie folosite doar produse de igienă de calitate înaltă, pentru a preveni riscul de infecție la axile.

De asta, pentru a scăpa de transpirație și de mirosurile neplăcute, este recomandat să alegeți deodorante fără aluminiu, care lasă pielea să respire, parfumează zona axilară și nu irită pielea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.