Mulți oameni se plâng frecvent de balonare, de tulburări gastrointestinale și probleme digestive. În prezent, există mulți nutriționiști de încredere, specialiști în nutriție digestivă, care oferă diete sau programe pentru a învinge balonarea. Majoritatea dau rezultate, deși oamenii sunt unici, sunt diferiți prin influența genetică, metabolism, microbiom intestinal, digestie.
Află în acest articol care sunt motivele pentru care te simți balonat și ce alimente trebuie să consumi pentru a evita balonarea.
Navigare rapidă în articol:
1. Ce provoacă balonarea
Balonarea este una din cele mai frecvente probleme gastrointestinale, care apare la oameni și în general la cei cu probleme digestive. În general, balonarea este dureroasă, zona abdominală este vizibil umflată.
Balonarea poate fi însoțită și de alte simptome și anume:
- Disconfort abdominal, greață și vărsături
- Pierdere în greutate, umflarea zonei abdominale
- Anemie, deficiențe nutriționale
- Febră, sânge în scaun
- Dureri în zona abdominală
- Diaree, dificultate la înghițire și altele.
Pentru a preveni balonarea, trebuie aflată cauza ei și anume:
- Dacă există anumite afecțiuni și boli, care produc și alte simptome
- Dacă se fac tratamente cu medicamente care au efecte secundare
- Dacă alimentația este nesănătoasă sau conține produse greu de digerat.
Se recomandă o consultație medicală, reexaminarea dietelor, revizuirea tratamentelor medicale administrate pentru anumite probleme de sănătate. Pentru balonare, există remedii prin dietă și medicamente. Dacă suferi de balonare, cel mai bine este să încerci inițial schimbarea dietei, poate asta dă rezultate și nu mai ai nevoie de medicamente.
Grăsimea abdominală
Oamenii care au un grad de obezitate, prea multă grăsime în jurul zonei abdominale, pot suferi frecvent de balonare. Ei trebuie să țină o cură de detoxifiere, o dietă pentru a elimina kg în plus. Sunt recomandate și exercițiile fizice petru a pierde o parte din kg în plus.
Constipația
În cazul în care mișcările intestinale devin mai lente, oamenii suferă de constipație. Această afecțiune poate provoca și balonare. Pentru a reduce simptomele este recomandată creșterea aportului de fibre, apă, legume și fructe.
Flora intestinală (microbiota intestinală)
Dacă microbiota intestinală este săracă, apare balonarea. În acest caz, trebuie un aport de fibre și de probiotice, care pot îmbunătăți flora intestinală. O microbiotă intestinală sănătoasă va reduce simptomele gastrointestinale, flatulența, balonarea și va îmbunătăți digestia.
Intoleranțe alimentare
Oamenii care au intoleranțe alimentare suferă de balonare. Gazele produse de intoleranțe alimentare (cum ar fi cea de lactoză) pot produce simptome neplăcute, cum este flatulența și balonarea. Inflamațiile cauzate de boala celiacă produc umflarea abdomenului și balonare.
În general, anumiți carbohidrați (lactoză, maniol, sorbitol, fructoză, fructani, galactani) pot crește riscul de balonare și de alte simptome.
2. Ce trebuie să mănânci pentru a preveni balonarea
Balonarea se poate preveni prin consumul unor alimente care se digeră ușor și rapid.
De exemplu, se recomandă consumul de probiotice (ex. kefir sau iaurt) care:
- Au efect pozitiv asupra unor bacterii intestinale bune
- Reglează sistemul digestiv
- Ameliorează digestia lactozei
- Reduc diareea
- Mențin sănătatea mucoasei intestinale
- Ajută în reducerea colesterolemiei
- Cresc rezistența organismului la infecții
- Au efect benefic pentru sănătate.
Ghimbirul este foarte bun în prevenirea tulburărilor digestive, cum este deranjul la stomac și balonarea. Se poate amesteca în diferite mâncăruri, chiar și în salate.
Quinoa conține potasiu – un mineral care ameliorează balonarea.
Sparanghelul este bogat în inulină, are fibre dietetice și probiotice, care ajută bacteriile intestinale să îmbunătățească digestia; astfel se previne și balonarea și alte probleme gastrointestinale.
Consumul de somon ajută în reducerea inflamațiilor intestinale și a balonării.
Fructele proaspete, bogate în fibre și antioxidanți, pot ajuta digestia și preveni balonarea. Recomandate sunt fructele de pădure. Fructele și legumele bogate în potasiu (cum sunt bananele, mango, spanacul) pot combate balonarea. Papaya are proteine care îmbunătățesc digestia.
Pepenele verde este foarte bun pentru tratamentul balonării, are un conținut ridicat de apă. În plus, conține și un aminoacid – citrulină – care reduce oboseala, stimulează sistemul imunitar al organismului, oferă un plus de energie și îmbunătățește fluxul sangvin.
Nu uita de hidratarea zilnică, aceasta poate preveni balonarea și constipația.
Alte recomandări:
- Mănâncă fructele fără pieliță și semințe (ex. strugurii)
- Consumă legume fierte în loc de legume crude
- Folosește supe, piureuri, compoturi
- Introdu în dietă cerealele integrale – fulgi de ovăz
- Pentru a consuma leguminoase, alege humusul sau iahnia de fasole, decât să folosești boabe întregi fierte.
3. Ce alimente trebuie să eviți
Pentru a preveni flatulența și disconfortul intestinal, trebuie să eviți următoarele alimente:
- Lactatele (pentru cei cu intoleranță la lactoză) – unii oameni au probleme în ceea ce privește digerarea bună a produselor lactate, deoarece corpul lor nu produce o enzimă necesară pentru acest proces digestiv
- Aportul de prea multe fructe (mere, caise) care sunt asimilate mai greu și care ajung în intestinul gros, unde fermentează și provoacă flatulență
- Leguminoasele – fasolea, năutul, lintea
- Varza care poate fi greu digerabilă
- Ceapa poate fi digerată cu greu în intestin, ea conține fructoză
- Carnea roșie, mezelurile, parizerul și alimentele grase care pot cauza balonare și flatulență, pentru că digestia lor este lentă
- Băuturile carbogazoase pot duce la balonare, mai ales cele care au zahăr și cofeină
- Îndulcitorii artificiali pot produce balonare
- Alimentele care produc gaze intestinale (ca de exemplu orezul) și care sunt greu digerate de organism.
Nutriționiștii spun că excesul de sare poate favoriza balonarea. Ei recomandă evitarea alimentelor care conțin prea multă sare.
Momentul meselor are o importanță în gestionarea balonării. Este bine să ai un program de masă și să nu sari peste micul dejun, dimineața. Pentru a minimiza balonarea, este recomandată alternarea meselor ce conțin alimente solide, cu cele lichide. De exemplu dacă ai mâncat dimineața ouă, carne și pâine prăjită, este bine să alegi pentru prânz supe sau ciorbe. În acest fel se reduce riscul de apariție a distensiei abdominale.
Dacă ai o senzație de balonare sau de greață și vărsături în timpul zilei, este pentru că ai mâncat probabil prea mult, sau anumite alimente care sunt greu digerabile.
Unii oameni se luptă cu balonarea atunci când își modifică dieta și încearcă alimente solide ori fructe care se digeră lent. Nu este bine să ai o alimentație restrictivă, pentru că poți suferi de tulburări gastrointestinale, spun nutriționiștii. Balonarea poate să apară și la persoanele care mănâncă mult, sau prea multe alimente bogate în grăsimi. Balonarea este asociată și cu refluxul acid sau cu indigestia (care rezultă dintr-o gastrită sau alte afecțiuni).