In ce consta dieta fara lactoza si care sunt avantajele ei?

0
3079
In ce consta dieta fara lactoza si care sunt avantajele ei

Exista persoane care sunt sensibile la lapte si produsele lactate. Ele nu digera lactoza – un constituent al laptelui, prezinta o intoleranta alimentara la aceasta si o alergie la proteinele din lapte. Aceste elemente din lapte sunt diferite intre ele si trebuie tratate separat si nu confundate cu altele.

Lactoza se mai numeste si zaharul din lapte iar intoleranta la acest element se datoreaza unui deficit de lactaza. In mod normal in intestinul subtire se gaseste o enzima numita lactaza si care are rolul de a descompune lactoza din lapte dupa ce acesta ajunge in organism. Daca apare carenta de lactaza este clar ca nu se va mai descompune in mod normal zaharul din lapte si astfel se ajunge la intoleranta alimentara si la anumite simptome de balonare, diaree, greata si dureri abdominale. Sunt si persoane la care productia de lactaza scade odata cu inaintarea in varsta.

Intoleranta la lactoza poate fi de trei feluri: congenitala (cea mai rara forma, persoanele mananca tot timpul fara lactoza), cu deficit de lactaza (cea mai frecvent intalnita) si boala Crohn sau boala celiaca (intoleranta la gluten, care poate prezenta temporar si alergie la lactoza).

Avantajele si dezavantajele dietei fara lactoza

Persoanele care prezinta intoleranta la lactoza sau care consuma foarte putin lapte ori deloc pot ajunge sa aiba un deficit de calciu. Acest lucru duce la dezvoltarea unor boli din care cea mai frecvent intalnita este osteoporoza.

Deficitul de calciu trebuie compensat cu produse din soia, ape minerale bogate in calciu, legume verzi (broccoli, spanac, varza), sardine, caise, seminte de susan, somon, sucuri de fructe, cereale, dar si cu suplimente alimentare de calciu. Cele mai bune sfaturi se pot primi de la un specialist in nutritie.

Alimente fara lactoza:

  • Lapte fara lactoza, lapte de orez, produse din soia, bauturi pe baza de orez.
  • Cereale de orice fel, orez, hrisca, amidon de porumb si cartofi, mei, porumb.
  • Leguminoase: fasole, linte, mazare.
  • Migdale si orice tip de nuci.
  • Paine, produse de patiserie fara lapte si produse lactate fara lactoza.
  • Ierburi, verdeturi, condimente.
  • Fructe de orice fel, proaspete sau congelate.
  • Peste, fructe de mare, carne de pasare, carne de rata, carne de curcan, carne de vita, sunca, oua.
  • Miere de albine, gemuri, mere, migdale, siropuri, bomboane fara lapte.
  • Bauturi: apa minerala, apa plata, ceaiuri de plante, ceai negru, ceai verde, sucuri de fructe.
Citește și:  Sanatatea este cea mai importanta! Cum stii ca ai nevoie de detoxifiere?

Alimente care contin lactoza si trebuie evitate:

  • Produse lactate care contin lactoza: lapte, zer, lapte praf, smantana, lapte degresat, iaurt, unt, ciocolata, branza de vaci.
  • Produse de panificatie: paine cu lapte sau alte produse lactate, produse de patiserie cu lapte sau lapte praf, fursecuri, prajituri congelate si altele.
  • Sosuri, supe instant, cartofi piure instant, creme.
  • Laberwurst, carnati, hot-dog, pizza, peste conservat, maioneza, sosuri pentru gratar.
  • Condimente ce au lactoza, mustar, margarina, Ketchup, amestecuri de cereale cu lactoza, nuga, inghetata, deserturi, creme, bomboane caramel sau de alt tip.
  • Lactoza apare in cantitate mica in conservele de legume, arome, sosuri pentru salate, agenti de ingrosare, amestecuri de condimente.

Persoanele cu intoleranta la lactoza trebuie sa evite indulcitorii sintetici deoarece pot da reactii neplacute in organism. Astfel de indulcitori apar in produsele de patiserie, in cele de cofetarie si panificatie.

Exista de asemenea si medicamente care contin lactoza, insa acest lucru cu siguranta scrie pe prospect.

Pentru cei care sufera de aceasta intoleranta si sunt nevoiti sa serveasca anumite alimente care contin lactoza exista anumite comprimate masticabile pentru ameliorarea simptomelor ce pot sa apara din cauza afectiunii, si anume capsule ce contin lactaza si care trebuie luate de obicei inainte de masa pentru a compensa deficitul acestei enzime in intestinul subtire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.