Cele mai bune alimente bogate în fibre și plante medicinale pentru sănătatea digestivă

0
210

Starea de spirit a oamenilor este puternic afectată și de sănătatea sistemului digestiv. Pentru a avea organismul sănătos trebuie să avem o alimentație bună, să evităm stresul și să aveam un stil de viață echilibrat. În ziua de azi, mulți oameni pot suferi din cauza stresului creat de pandemia de coronavirus.

Emoțiile negative, anxietatea și stresul sunt doar câțiva factori ce pot afecta sănătatea intestinului psihosomatic și astfel pot dezvolta așa numitul sindrom de intestin iritabil. În acest articol puteți afla câteva sfaturi prin care vă puteți menține sănătatea digestivă, ce influențează sănătatea întregului organism.

Navigare rapidă în articol:

  1. Sfaturi pentru sănătatea digestivă
  2. Alimente bogate în fibre pentru bunăstarea intestinului
  3. Plante medicinale pentru a crește secrețiile digestive
  4. Mirodenii care îmbunătățesc digestia

1. Sfaturi pentru sănătatea digestivă

Menținerea sănătății sistemului digestiv este vitală pentru sănătatea organismului. Iată câteva sfaturi pentru a preveni tulburările digestive:

  • Alegeți doar alimente sănătoase, proaspete, bio pentru dieta zilnică
  • Mestecați bine mâncarea, pentru că asta ajută la reducerea timpului de digestie și la absorbția mai bună a nutrienților din alimente
  • Nutriționiștii recomandă consumul de fructe și legume colorate, pentru că acestea sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre
  • Zilnic mâncați alimente bogate în fibre și incorporați și mirodenii digestive
  • Pentru a avea o digestie sănătoasă contează și ordinea în care se consumă mâncarea benefică; întâi se savurează mâncarea ușor de digerat, iar apoi cea mai greu digerabilă; în caz contrar este posibil să apară flatulență, arsuri sau dureri de stomac din cauza fermentării alimentelor, duratei lungi a procesului digestiv
  • Nu uitați de alimentele tonice, care sprijină digestia și sistemul imunitar, care sunt adevărate medicamente pentru organism – iaurt, varza fermentată sau murată, kefir, sana, lapte bătut; acestea conțin nutrienți, calciu, vitamina B, proteine, potasiu și asigură o floră intestinală ce are rol important în realizarea unei digestii sănătoase și a unui sistem imunitar funcțional
  • Sunt foarte bune ceaiurile care ajută în combaterea tulburărilor intestinale, cum sunt cele din plante medicinale – mentă și mușețel
  • Apa trebuie întotdeauna să fie de calitate, deci ar trebui filtrată
  • Nu sunt recomandate prea multe lichide în timpul mesei pentru că pot dilua secrețiile digestive
  • Beți mai multă apă între mese, pe parcursul zilei
  • Mâncați întotdeauna relaxat, evitați discuțiile contradictorii și stresul; factorii de mediu și stresul pot afecta digestia.

2. Alimente bogate în fibre pentru bunăstarea intestinului

Specialiștii recomandă pentru sănătatea intestinului consumul zilnic de alimente bogate în fibre, ca de exemplu:

  • Cereale integrale
  • Fasole, linte, mazăre
  • Legume crude sau fierte în aburi
  • Nuci și semințe
  • Fructe uscate.

Numeroase studii ale cercetătorilor demonstrează faptul că lipsa de alimente bogate în fibre din dieta oamenilor poate fi un factor de risc pentru boli grave, precum: diabet, obezitate, hipertensiune arterială și altele. Aceste alimente sunt necesare oamenilor pentru sănătatea sistemului gastrointestinal. Fibrele au beneficii pentru organism și sunt sănătoase:

  • Oferă o senzație de sațietatea de lungă durată
  • Previn obezitatea
  • Mențin sănătatea mucoasei intestinale
  • Fibrele solubile, așa numitele probiotice (ex. inulina, oligofructoza), sunt vitale pentru organism; au efect bun asupra capacității organismului de a folosi nutrienții din alimente
  • Fibrele insolubile (ex.lignina, celuloza) au capacitatea de a curăța intestinul ca un burete în combinație cu suficiente lichide, de a preveni constipația și apariția hemoroizilor.
Citește și:  Varza fermentată și acidul lactic – Beneficii pentru sănătate

Se recomandă pentru un adult consumul a 30-40 g fibre pe zi.

3. Plante medicinale pentru a crește secrețiile digestive

Plantele medicinale pot ajuta în ameliorarea unor afecțiuni acute, de care poate suferi intestinul. Acestea au proprietăți benefice pentru tractul gastrointestinal și sunt recomandate în dietă, sub formă de ceaiuri. În virtutea proprietăților lor antiinflamatoare, laxative, digestive, de reglare a funcției gastrointestinale, unele plante medicinale pot fi un remediu excelent atunci când apar probleme precum: constipație, diaree, colon iritabil, durere, crampe, balonare, indigestie.

Principalele plante medicinale pentru a crește funcțiile digestive sunt:

  • Mușețelul este recomandat pentru prevenirea și ameliorarea problemelor digestive.
  • Menta menține sănătatea sistemului digestiv, poate preveni indigestia, spasmele gastrointestinale, deranjul la burtă, greața. Ceaiul de mentă ajută și în cazuri de anxietate, congestie nazală, menopauză, stres, tuse, nevralgie, crampe menstruale, carii dentare, probleme ale gingiilor, rinită alergică. Menta se poate combina cu busuioc, chimen și cardamom.
  • Rădăcina de lemn dulce are acțiune emolientă, cicatrizantă, vindecătoare pentru tractul digestiv. Decoctul din lemn dulce poate fi foarte eficient în tulburările legate de sindromul intestinului iritabil. Ceaiul de lemn dulce este bun în cazuri de probleme de stomac, deranj la burtă, arsuri și inflamații ce sunt cauzate de aciditatea prea mare a sucului gastric.
  • Crușinul poate fi un bun remediu în caz de constipație cronică, se folosește în doze mici. Ceaiul de crușin este indicat în procesul natural de evacuare fiziologic când, din cauza constipației, acesta poate fi dificil de realizat, dureros, sau poate produce fisuri și inflamații în zona colonului sau anusului.

Aceste plante medicinale se folosesc în ceaiuri. Pentru sistemul digestiv este bună și scorțișoara, care se adaugă în amestecurile de ceaiuri.

4. Mirodenii care îmbunătățesc digestia

Pentru a scăpa de tulburările digestive, cum sunt crampele sau gazele intestinale, o soluție ar fi folosirea unor mirodenii, care sunt apreciate în gastronomie și anume:

  • Ghimbir – Acesta este folosit în medicina populară la vindecarea unor simptome precum – greața, rău de mișcare, dureri de stomac, arsuri, indigestie și alte afecțiuni digestive. Este bogat în fitonutrienți gingeroli care au acțiune antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană, antioxidantă.
  • Fenicul – Are proprietăți antispastice asupra mușchilor netezi ai colonului, inhibă procesele de fermentare din intestin, combate gazele intestinale, balonarea și durerea abdominală.
  • Chimen – Acest condiment minunat ajută în ameliorarea problemelor gastrointestinale și în eliminarea kg în plus. Este un excelent remediu în multe afecțiuni ale stomacului, stimulează digestia, combate intoxicațiile alimentare, constipația, arsurile la stomac, indigestia, îmbunătățește absorbția unor medicamente folosite în tratamentul tuberculozei.
  • Scorțișoara – Are proprietăți excelente pentru intestin, poate ajuta în combaterea microbilor, a ciupercii Candida albicans (ce produce infecții micotice vaginale). Este recomandată în tratamentul bolilor respiratorii, a spasmelor musculare, în prevenirea diabetului și a cancerului.
  • Cardamom – Acest condiment este foarte bun pentru stomac. Deși costă destul de mult, merită să fie cumpărat și folosit în gastronomie, pentru că poate ajuta în tratamentul multor probleme digestive, dar și în alte probleme de sănătate (ex. răceală, bronșită, gripă). Are capacitatea de a calma stomacul, de a inhiba dezvoltarea ulcerului de stomac, de a reduce inflamațiile și de a preveni formarea cheagurilor de sânge, hipertensiunea, sinuzita, respirația urât mirositoare.

Vezi aici un video despre alimente probiotice:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.