Turmericul poate face parte din dieta obișnuită, este foarte bun pentru sănătate: reduce inflamația, ajută la scăderea în greutate, calmează durerile de articulații și alte forme de durere cronică. Totuși contează foarte mult modul cum îl folosești, pentru a obține toate proprietățiile lui. Uneori, dacă îl utilizezi greșit, s-ar putea să nu obții beneficiile acestui condiment.
Navigare rapidă în articol:
1. Turmeric – Beneficii pentru sănătate
Acest condiment reprezintă un remediu excelent pentru numeroase boli, pentru menținerea sănătății și creșterea longevității.
Turmeric – Proprietăți și beneficii:
- Este un supliment antiîmbătrânire, are proprietăți antidepresive, antiinflamatorii
- Are efect antifungic, distruge ciupercile dăunătoare din organism
- Îmbunătățește funcția creierului, previne declinul cognitiv și boala Alzheimer
- Stimulează metabolismul, promovează scăderea în greutate
- Ajută în prevenirea și combaterea diabetului prin îmbunătățirea nivelului de insulină, vindecând și alte comorbidități ale bolii
- Protejează inima și reduce riscul de accident vascular cerebral și atac de cord
- Reduce inflamațiile, ameliorează durerile, elimină stresul
- Îmbunătățește aspectul și sănătatea pielii
- Are efect antibacterian, antimicrobian, antiparazitar și antiviral
- Previne congestia sinusurilor
- Îmbunătățește echilibrul hormonal și funcția sistemului imunitar al organismului.
Este recomandat în diferite problemele de sănătate, precum sunt:
- Dureri de cap, infecții, inflamație cronică
- Obezitate, boli de inimă, dezechilibre emoționale
- Artrită, dureri articulare, diabet, dureri menstruale
- Suferințe neurologice și digestive
- Afecțiuni cutanate.
Turmericul conține antioxidanți puternici, minerale, vitamine, fibre, uleiuri esențiale. Are vitamina B2, B3, B6, C și E. Turmericul este o sursă de calciu, potasiu, magneziu, cupru, sodiu, mangan, fosfor, fier, zinc.
Turmericul crește imunitatea organismului
Datorită elementelor sale active (minerale, vitamine, antioxidanți) turmericul sporește imunitatea organismului. Prin introducerea lui în dietă, organismul va obține beneficiile sale antioxidante, antinflamatorii, antivirale, antimicrobiene, antibacteriene, antifungice. În acest fel, organismul va funcționa mai bine și va avea capacitatea de a lupta în mod eficient cu bolile.
Turmericul este excelent pentru piele
Turmericul – Beneficii pentru piele:
- Calmează arsurile solare, deoarece este bogat în fitochimicale, minerale și vitamine
- Are antioxidanți care combat atacul nociv al radicalilor liberi
- Prin compușii antiinflamatorii poate preveni iritațiile pielii
- Are efect calmant și analgezic asupra durerilor fel de fel
- Reduce petele de vârstă, are antioxidanți ce previn degradarea celulară și afecțiunile pielii
- Ajută la detoxifierea țesutului cutanat pentru că are antioxidanți și alte elemente active
- Ajută la exfolierea pielii (poate fi combinat cu sare de mare și ulei de cocos); acest amestec hidratează pielea și are efect calmant; se poate combina și cu zahăr brun, ulei de cocos astfel se obține un produs mai delicat, bun pentru exfolierea pielii sensibile
- Reduce aspectul vergeturilor de pe piele
- Ajută la regenerarea celulelor
- Promovează fluxul sangvin
- Previne infecțiile pielii, ce apar din cauza faptului că țesutul cutanat este expus în mod frecvent la bacterii, microbi, poluare; are antioxidanți ce promovează și imunitatea pielii, susținând sănătatea acesteia
- Ajută la vindecarea rănilor, are nutrienți ce ajută la regenerarea celulelor și antioxidanți ce protejează împotriva degradării celulare
- Reface aspectul pielii mâinilor uscate sau iritate
- Ameliorează eczemele, cicatricile, iritațiile, mâncărimile pielii; se recomandă combinația dintre turmeric, aloe vera și ulei de cocos
- Tratează eficient ciuperca piciorului; se aplică pudră de turmeric direct pe zona afectată a piciorului
- Întinerește aspectul tenului
- Reduce aspectul ridurilor, eliminând și toxinele din piele
- Combate bacteriile și ameliorează simptomele acneei
- Ameliorează roșeața pielii, care este produsă de inflamații și iritații
- Menține sănătatea pielii.
2. Rețete cu turmeric
Pentru absorbția maximă a acestui ingredient în organism se recomandă combinarea lui cu piper negru. Prin urmare, este indicat să adăugați și puțin piper negru la preparatele voastre culinare, atunci când folosiți turmeric sau curcuma. Piperina din piper negru stimulează absorbția nutrimentelor din alimente.
Turmericul se poate adăuga în diferite mâncăruri, cum ar fi: supe-creme, maioneză, tocănițe, sosuri, produse de panificație, garnituri de legume, salate, băuturi calde.
Acest condiment are gust excelent în băuturi precum: ceai, infuzie, smoothie.
Ceai de ghimbir și turmeric
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml apă, jumătate de linguriță cu turmeric măcinat, o jumătate de linguriță cu ghimbir măcinat sau o felie subțire de ghimbir proaspăt, o lingură cu miere.
Se procedează astfel:
- Se fierbe apa într-un ibric, se dă de pe foc, iar apoi se adaugă turmericul măcinat și se amestecă bine
- Se adaugă ghimbirul și se lasă la infuzat timp de 5 minute
- Se strecoară și se îndulcește cu miere.
Ceai de mentă cu ghimbir și turmeric
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml apă, 2 plicuri de frunze de mentă sau 2 lingurițe de mentă uscată, o jumătate de linguriță cu turmeric măcinat, o jumătate de linguriță cu ghimbir măcinat sau o felie subțire de ghimbir proaspăt, o lingură cu miere.
Se procedează astfel:
- Se fierbe apa într-un ibric, apoi se dă de pe foc
- Se adaugă turmericul măcinat și se amestecă bine
- Se adaugă ghimbirul și menta și se lasă la infuzat timp de 5 minute
- Se strecoară și se îndulcește cu miere.
Ceai de mușețel cu ghimbir și turmeric
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml apă, 2 plicuri cu flori de mușețel sau 2 lingurițe cu flori de mușețel, jumătate de linguriță cu turmeric măcinat, o jumătate de linguriță cu ghimbir măcinat sau o felie subțire de ghimbir proaspăt, o lingură cu miere.
Se procedează astfel:
- Se fierbe apa într-un ibric, apoi se dă de pe foc
- Se adaugă turmericul măcinat și se amestecă cu lingurița
- Se adaugă ghimbirul și mușețelul și se lasă la infuzat timp de 5 minute
- Se strecoară și se îndulcește cu miere.
Ceai de turmeric, anason stelat, cuișoare, ghimbir, scorțișoară și cardamom
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml apă, o jumătate de linguriță cu scorțișoară măcinată, două semințe de cardamom, un anason stelat, 2 cuișoare, o jumătate de linguriță cu ghimbir măcinat sau o felie subțire de ghimbir proaspăt, o jumătate de linguriță cu turmeric măcinat, o lingură cu miere.
Se procedează astfel:
- Se fierbe apa într-un ibric, apoi se dă de pe foc
- Se adaugă turmericul măcinat și se amestecă bine
- Se adaugă ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele, anasonul stelat, cardamomul și se lasă la infuzat timp de 5 minute
- Se strecoară și se îndulcește cu miere după gust.