Mai multe studii realizate de cercetători arată că afinele reduc riscul de boli de inimă. Cercetătorii recomandă acest superaliment, respectiv consumul unei căni de afine pe zi pentru a putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 15%.
Navigare rapidă în articol:
1. Afinele mențin sănătatea inimii
Cercetătorii au demonstrat prin studiile lor următoarele:
- Afinele pot fi bune pentru inimă pentru că au compuși biologic activi – antociani – din familia substanțelor flavonoide
- Oamenii care mănâncă în mod regulat afine, au un risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2 (pentru că antocianii reglează nivelul de glucoză din sânge și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină)
- O cană de afine pe zi îmbunătățește funcția vasculară, reglează tensiunea arterială, reduce semnificativ riscul de agregare a trombocitelor, de infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Un studiu realizat de cercetătorii din Londra sugerează că este bine să se consume 200 g de afine zilnic, timp de 40 de zile, pentru că așa se reduce tensiunea arterială sistolică și se îmbunătățește funcția vaselor sanguine.
Antocianii din afine
Cercetătorii vorbesc despre antocianii din afine și despre acțiunea lor benefică asupra corpului uman. Antocianii sunt pigmenți naturali, ei dau nuanța închisă de violet acestor fructe. Antocianii apar și în vinete, mure, sfeclă roșie, varză roșie, coacăze negre, struguri negri.
Despre acești compuși, cercetătorii au spus că au proprietăți benefice pentru sănătate și anume:
- Reduc inflamația din organism
- Întăresc pereții vaselor de sânge
- Stimulează eliberarea de oxid nitric
- Pot preveni bolile hepatice
- Au proprietăți antioxidante
- Îmbunătățesc fluxul sanguin
- Scad nivelul de colesterol din sânge
- Mențin sănătatea arterelor.
Antocianii au efect antioxidant, inhibă efectele nocive ale radicalilor liberi, previn îmbolnăvirea, scad riscul de îmbătrânire prematură a organismului.
Prin consumul de afine se protejează celulele corpului de stresul oxidativ, se reduce riscul de a dezvolta cancer.
2. Alte proprietăți ale afinelor
Acum este sezonul afinelor, le poți cumpăra din piață. Oamenii vin cu afine culese din zonele montane și deci ai ocazia de a cumpăra aceste fructe de pădure pentru a ține o dietă cu afine.
Beneficiile acestei diete sunt:
- Vitaminizarea corpului pentru că afinele au vitamine A, B1, B2, C, E, PP
- Îmbunătățirea sănătății organismului prin aportul de fibre, minerale și antioxidanți puternici din aceste fructe
- Prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului
- Detoxifierea organismului, creșterea longevității
- Îmbunătățirea memoriei și a puterii de concentrare
- Arderea grăsimilor și scăderea în greutate.
Proprietăți antiinflamatoare
Afinele au antioxidanți care ameliorează inflamația din organism și cresc imunitatea organismului. Afinele opresc distrugerea celulelor și au proprietăți diuretice.
Cu ajutorul afinelor se previne apariția bolilor tractului urinar și se revitalizează organismul. La femei apar infecții urinare din cauza inflamației produsă de organismele patogene. Pentru a preveni infecțiile se recomandă consumul de afine ori de suc de afine.
Persoanele care suferă frecvent de tulburări ale sistemului genital urinar, ar trebui să consume mai multe afine, chiar și iarna. Pentru asta ele ar putea depozita afine la congelator, astfel ar avea aceste fructe pe tot parcursul anului. Prin aportul frecvent de afine se stabilizează funcționarea rinichilor și se reduc simptomele acestor probleme de sănătate.
Sucul de afine
Sucul de afine natural îmbunătățește funcția celulelor endoteliale (care sunt o barieră între limfă, sânge și țesutul corpului) și oferă și alte avantaje:
- Crește memoria, capacitatea de concentrare
- Reduce stările de anxietate și depresie
- Previne bolile neurodegenerative și cardiovasculare
- Are acțiune antiinflamatoare, diuretică, antibacteriană și antioxidantă
- Ajută la normalizarea glicemiei
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Menține sănătatea ochilor
- Crește vitalitatea dinților și a gingiilor
- Intensifică metabolismul
- Crește imunitatea, oferă corpului minerale, vitamine și antioxidanți
- Combate retenția de apă din organism
- Ajută în tratamentul infecțiilor tractului urinar.
3. Frunzele de afin, beneficii
Și frunzele de afin au multe beneficii pentru sănătate. Acestea se folosesc în preparate tradiționale: infuzie, ceai, tinctură, decoct.
Infuziile și tincturile din frunze de afin se folosesc frecvent în medicina populară.
Frunzele de afin au o compoziția bogată și de aceea sunt apreciate în medicina populară. Ele se recoltează primăvara-vara, când încă nu au flori și se pun la uscat. Frunzele conțin foarte multe elemente active și anume:
- Vitamine A, B, C
- Tanin, arbutină, uleiuri esențiale
- Oligoelemente – fier, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, sulf
- Substanțe carotenoide și flavonoide
- Antociani, glicozide vegetale.
Flavonoidele normalizează metabolismul la nivelul țesutului adipos și cresc funcția adipocitelor pentru energie. Prin aportul acestor substanțe se previne excesul de greutate și obezitatea.
La fel de eficiente sunt și frunzele de zmeur; ele întăresc sistemul imunitar al organismului și ajută în tratamentul multor boli. În concluzie, trebuie luate în considerare și frunzele de zmeur, care se folosesc sub formă ceai, infuzie, decoct.
Ceaiul din frunze de afin
Ceaiul din frunze de afin are următoarele beneficii:
- Normalizează circulația sângelui
- Ajută la reînnoirea celulelor retinei ochiului, deci cresc acuitatea vizuală
- Ameliorează oboseala, migrenele și durerile de cap
- Ajută la subțirea sângelui, la reducerea nivelului de colesterol din vasele sanguine și prevenirea aterosclerozei, a atacului de cord, boli coronariene și accident vascular cerebral
- Stimulează metabolismul organismului
- Reduce senzația de foame, deci este recomandat înainte de masă, astfel se mănâncă mai puțin și se previne obezitatea
- Scade nivelul de zahăr din sânge, deci este indicat persoanelor care suferă de diabet
- Este un remediu bun contra îmbătrânirii premature a sistemului vascular
- Este eficient pentru tratarea bolilor inflamatorii și infecțioase ale tractului gastrointestinal și ale cavității bucale.
Ceaiul din frunze de afin se prepară astfel:
- Se adaugă o lingură din frunze uscate mărunțite la o cană de apă clocotită
- Se lasă să stea 15-20 minute, apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici, pe parcursul zilei.
Decoct din frunze de afin
Acest preparat se folosește la curățarea feței și tratamentul acneei. Decoctul reduce simptomele de acnee și alte probleme ale tenului. Frunzele de afin au proprietăți antiseptice, sunt folosite și în creme și măști cosmetice. Decoctul este bun și pentru păr, sub formă de mască, pentru că taninul combate mătreața și oferă podoabei capilare un aspect mătăsos.
În plus are și alte beneficii:
- Ajută în reducerea inflamației, edemului, a cearcănelor de sub ochi
- Decoctul din afine are proprietăți tonice și revitalizante asupra pielii
- Are acțiune excelentă asupra tractului gastrointestinal; se spune că are substanțe cu efect antiinflamator, inhibă dezvoltarea agenților patogeni și îmbunătățește microflora intestinală benefică
- Ajută în normalizarea ciclului menstrual și reducerea durerii
- Ameliorează simptomele de cistită
- Previne dezvoltarea adenomului de prostată
- Este eficient și în ameliorarea simptomelor bolilor de ficat și vezică biliară.
Decoctul din frunze de afin se realizează astfel:
- Se adaugă 60 g frunze la 1 litru apă clocotită
- Se lasă la infuzat timp de 40-50 minute
- Se strecoară și se poate administra în doze mici, 2-3 linguri, de 3 ori pe zi
- Se păstrează la frigider.
Frunzele de afin se pun la uscat și se păstrează în pungi de hârtie pe tot parcursul anului.