În gastronomie se folosesc numeroase condimente care au arome deosebite și proprietăți excelente pentru sănătate. Acestea au compuși, antioxidanți puternici și ajută la creșterea imunității. Prin folosirea lor se reduc simptomele multor boli și afecțiuni și se îmbunătățește sănătatea organismului.
Multe condimente au proprietăți antimicrobiene naturale și sunt considerate remedii tradiționale. Ele pot avea și efect antibiotic natural și sunt mai eficiente decât medicamentele convenționale în tratamentul infecțiilor. În plus, comparativ cu medicamentele clasice, condimentele nu au efecte secundare. Spre deosebire de antibioticele din farmacii, condimentele au mulți nutrienți și proprietăți benefice pentru a avea o sănătate optimă. Ele combat infecțiile microbiene și pot ajuta la vindecarea rănilor.
Cele mai bune condimente pentru îmbunătățirea sănătății
Mulți oameni folosesc în gastronomie boia de ardei însă nu știu cât de benefică este aceasta pentru sănătatea organismului. Ea se obține din ardei uscați măcinați și poate fi dulce și afumată. Prin consumul de boia de ardei se obțin multe avantaje:
- Se îmbunătățește sănătatea ochilor pentru că are luteină și zeaxantină
- Se previne și se combate cancerul deoarece este bogată în antioxidanți
- Se îmbunătățesc funcțiile cognitive.
Coriandrul are efect bun asupra inimii
Aceste semințe sunt aproape sferice, au multe striuri longitudinale pe suprafața lor și sunt utilizate în gastronomie. Ele se folosesc la mezeluri, la aromatizarea murăturilor, la prepararea marinadelor pentru carne.
Coriandrul are efecte benefice asupra sănătății:
- Întărește imunitatea, îndepărtează secrețiile pulmonare în exces
- Combate flatulența, viermii intestinali, scade febra
- Semințele de coriandru reduc stresul oxidativ din creier și stările de anxietate
- Pulberea de coriandru scade tensiunea arterială și numărul de trigliceride la persoanele care suferă de obezitate.
Scorțișoara te scapă de oboseală
Scorțișoara este un condiment folosit la prăjituri, care oferă multe beneficii organismului:
- Are polifenoli care ajută în combaterea bolii Alzheimer
- Reduce rezistența la insulină, scade nivelul de glucoză din sânge
- Ameliorează simptomele de febră, răceală, tuse, gripă
- Reduce procesele inflamatorii din organism, ajută la scăderea în greutate
- Are acțiune relaxantă, astringentă, antiinflamatorie, antifungică, antibacteriană
- Îmbunătățește rezistența la stres
- Stimulează sistemul nervos, scade riscul de boli cardiovasculare
- Întărește rezistența și imunitatea organismului.
Chimenul negru ajută în tratamentul bolilor cardiovasculare
Semințele de chimen sunt alungite și au un gust specific.
Chimenul negru este foarte bun pentru organism:
- Îmbunătățește metabolismul la femeile supraponderale
- Ajută la eliminarea grăsimilor și a colăceilor din jurul taliei
- Îmbunătățește memoria, este eficient în caz de impotență, icter, dificultăți respiratorii
- Are proprietăți sedative, ameliorează durerile de cap, durerile de dinți, tusea, inflamațiile
- Reduce simptomele de sindrom de colon iritabil, diaree
- Elimină viermii intestinali, scade nivelul de zahăr din sânge și poate ajuta în tratamentul diabetului zaharat
- Are acțiune antioxidantă, ajută în lupta împotriva radicalilor liberi din organism și prevenirea îmbolnăvirii.
Uleiul de chimen negru are proprietăți anticancerigene și stimulează imunitatea organismului.
Curcuma vindecă multe afecțiuni și boli
Potrivit cercetătorilor, curcuma este o opțiune bună de tratament pentru indigestie, dispepsie, probleme cardiace, tulburări esofagiene prin reducerea acidului din stomac. Curcuma reduce durerile de stomac, greața, balonarea, senzația de plenitudine, indigestia severă. Ea are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, poate trata disconfortul stomacal și afecțiunile inflamatorii.
Curcuma are o aromă unică și proprietăți deosebite pentru organism:
- Ajută în tratamentul artritei reumatoide, bolilor respiratorii, autoimune, neurologice, hepatice
- Stimulează metabolismul, reduce inflamațiile severe, elimină toxinele din organism
- Previne leucemia, răceala, infecțiile sezoniere, cancerul și boala Alzheimer
- Are efect antiseptic natural, proprietăți antioxidante, ajută la scăderea în greutate.
Curcuma este un adevărat supliment alimentar cu efect antiinflamator și antioxidant puternic. Oamenii de știință recomandă acest condiment oamenilor pentru că este un bun remediu pentru o mare varietate de afecțiuni inflamatorii, gastrointestinale, ce includ și artrită, boli de stomac ce au legătură cu inflamațiile. Prin urmare, curcuma trebuie introdusă în alimentația zilnică datorită beneficiilor pe care le are. Ea este un adevărat medicament natural pentru organism.
Prin folosirea acestor condimente se poate îmbunătăți starea de sănătate fizică și mintală și se pot preveni numeroase boli și afecțiuni grave, chiar și cancerul. Alte condimente foarte bune pentru sănătate sunt: șofran, oregano, ghimbir, cimbru, etc.