Consumul excesiv de zahăr duce la obezitate – un factor de risc pentru cancer

0
4

Zahărul apare în multe produse alimentare și este inamicul sănătății tale! El este în cantitate mare în sucuri răcoritoare, ketchup, concentrate de sucuri, batoane proteice, unt de arahide, iaurturi cu fructe, cereale, conserve, energizante și poate crește riscul de cancer de sân, cancer de plămâni, etc. De asemenea, excesul de dulciuri sau aportul de prea multe calorii duce la creșterea în greutate. Astfel se ajunge la obezitate, o afecțiune asociată cu numeroase tipuri de cancer (ex. cancerul de ficat, cancerul de stomac, cancerul de colon).

Potrivit studiilor realizate de cercetători, majoritatea celulelor canceroase se bazează pe glicoliză aerobă pentru a genera energie metabolică. Asta nu se întâmplă cu celulele diferențiate normale. Acest fenomen este numit Warburg.

Cercetătorii spun despre glicoliză că este de 200 de ori mai activă în tumorile maligne, că celulele canceroase absorb zahărul de aproximativ 19 ori mai repede comparativ cu celulele sănătoase. Oxidarea activă a zaharurilor duce la obținerea de energie, la reproducerea celulelor anormale și la creșterea metastazelor. O tumoră malignă consumă mai mulți carbohidrați, ea devine mai mare și asta face ca nevoia sa de zahăr să crească.

Stevia – un bun înlocuitor al zahărului

Stevia este cunoscută ca un bun îndulcitor natural al zahărului, ce are un conținut scăzut de calorii. Zahărul poate fi înlocuit cu stevie – care este recomandată chiar și pentru persoanele cu diabet.

Despre stevie se spune că este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, deci trebuie folosită în cantitate mică. Stevia oferă avantaje precum:

  • Nu crește nivelul de zahăr din sânge
  • Are zero zahăr și ajută în prevenirea diabetului
  • Îmbunătățește mediul intestinal, ajută la creșterea numărului de bacterii benefice, de bifidobacterii și bacterii lactice
  • Are o dulceață puternică și un gust plăcut.

Un alt înlocuitor pentru zahăr este mierea, care este un produs sănătos, conține mulți nutrienți benefici pentru organism. Este important însă de utilizat doar miere naturală.

Zahărul apare în multe alimente, el vine în multe forme

Mulți oameni știu că zaharoza este cunoscută și cu denumirea de zahăr din trestie de zahăr. Ea este obținută din trestia de zahăr sau din sfeclă de zahăr.

Fructoza este preferată de producătorii de alimente, deoarece este mai ieftină comparativ cu zahărul de masă. Ea apare în foarte multe alimente procesate care se vând astăzi în magazinele alimentare și în supermarketuri.

Deși unele alimente par că nu sunt dulci, cum este de pildă ketchup-ul, totuși ele au o cantitate semnificativă de zahăr. La fel și iaurtul cu fructe pare a fi un produs sănătos, însă și el are zahăr ca ingredient suplimentar. Prin urmare, trebuie citită cu atenție eticheta fiecărui produs din magazine înainte de a-l cumpăra, astfel se poate afla dacă are zaharuri adăugate.

Citește și:  Alimente contrafăcute – Tu ai cumpărat astfel de produse?

Siropul de porumb

O altă formă de zahăr este siropul de porumb bogat în fructoză sintetizată din porumb. Siropul din porumb este un îndulcitor natural cu un conținut semnificativ de fructoză, care apare frecvent în cola și băturile carbogazoase. Acest îndulcitor însă este rău pentru sănătatea noastră, deoarece el este o cauză a diabetului și obezității, spun cercetătorii.

Acesta a fost înlocuit în anumite produse cu anumiți îndulcitori artificiali, despre care se spune că sunt fără calorii, însă și ei duc la obezitate. Denumirea de „natural” de pe un produs nu trebuie să ne facă să credem că este cu adevărat bun pentru sănătate. Prin urmare, siropul de porumb este bogat în fructoză și trebuie de avut grijă cu aportul de produse care îl conțin.

Unele produse au pe etichetă scris la ingrediente – sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Asta înseamnă că procentul de fructoză din sirop este cuprins între 50-90%. De exemplu, dacă bei un suc de 500 ml, ce are 12% sirop de porumb, atunci ve ingera cam 60 g fructoză. Siropul de porumb apare și în cereale, iaurt, ketchup, băuturi din fructe, băuturi energizante pentru sport, dulcețuri, gemuri, etc.

Fructe naturale sau suc de fructe procesat?

Conform studiilor cercetătorilor, fructoza este mai dăunătoare decât glucoza. Ambele duc la creșterea colesterolului din sânge, a trigliceridelor și a grăsimii abdominale. Fructoza crește riscul de obezitate și ar trebui înlocuită cu zahăr pur din trestie de zahăr.

Cercetătorii spun că este o diferență între sucul de portocale procesat și consumul de portocale ca fructe. Se știe că fructele au fibre care creează o senzație de sațietate și astfel se previne supraalimentarea sau mâncatul în exces. Fructele au o structură celulară care este și ea importantă în sensul că prin digestia lor, zahărul este absorbit în sânge în mod lent. Asta nu se întâmplă când bei suc de portocale procesat. Efectele metabolice ale sucului de protocale sunt altfel, comparativ cu cele ale fructelor. Sucul nu are un conținut de fibre precum fructele. Prin procesarea sucului se face și o filtrare a fibrelor, astfel sunt reduse și efectele lor benefice cu privire la promovarea sațietății.

În concluzie, consumul de fructe este mai sănătos decât consumul de suc de fructe procesat. Consumul de fructe crește nivelul de zahăr din sânge dar într-un mod lent, controlat, iar prin fibrele din fructe se obține senzația de sațietate și se previne consumul excesiv. Consumul de suc de portocale procesat poate crește rapid glicemia, iar dacă se bea în exces asta poate avea un efect negativ asupra sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.