Detoxifierea organismului cu turmeric – Acest condiment subțiază sângele, elimină toxinele din organism

0
7

Turmericul este un condiment foarte popular și sănătos care are numeroase beneficii pentru organism. El poate fi utilizat pentru detoxifierea corpului și pentru a preveni cataracta, glaucomul, tulburările endocrine, problemele hepatice și alte boli.

Nutriționiștii spun despre turmeric că ocupă primul loc pe lista condimentelor și are efect antiinflamator, antixiodant, detoxifiant, antimicrobian, probiotic.

Turmeric beneficii și contraindicații

Turmeric sau curcuma

Curcumina este o substanță naturală care oferă culoarea galbenă turmericului. Este vorba despre niște pigmenți numiți curcuminoizi.

Potrivit experților în nutriție ayurvedică, turmericul este un condiment foarte apreciat în India, care ajută la întinerirea corpului și a minții. El este folosit în Ayurveda pentru beneficiile sale:

  • Ajută la curățarea sângelui, îmbunătășește circulația sângelui
  • Are efect bun în detoxifierea organismului
  • Conține mangan, potasiu, fier, vitamina C, are valoarea nutritivă mare, lucru important pentru orice dietă
  • Stimulează producția de colagen ceea ce facilitează regenerarea celulară
  • Ajută la curățarea pielii prin proprietățile antioxidante, blochează efectele nocive ale radicalilor liberi; se recomandă masca cu turmeric pentru față deoarece oferă un aspect întinerit pielii, îmbunătățește aspectul tenului, reduce inflamația, simptomele de acnee și psoriazis
  • Este un bun analgezic, ameliorează durerile de artrită de la nivelul articulațiilor
  • Contribuie la prevenirea bolilor inflamatorii, alergiilor, afecțiunilor pielii
  • Protejează creierul, are efect bun asupra ficatului
  • Este folosit frecvent în gastronomie și are proprietăți antidepresive.

Alte proprietăți ale turmericului

Dacă se consumă turmeric în mod frecvent se promovează eliminarea substanțelor nocive din organism. Turmericul are efect detoxifiant, activează enzimele care elimină biochimic toxinele și crește secreția biliară. În acest mod, alimentele sunt digerate mai ușor și mai bine, iar în plus se produce și o curățare a sângelui de toxine solubile în grăsimi. Prin normalizarea digestiei nutrienții sunt absorbiți în mod optim.

Curcumina crește și fluxul sanguin, îmbunătățește microcirculația în capilare, subțiază sângele și scade riscul de formare a chegurilor de sânge. Există studii care au arătat că acest condiment reduce și nivelul de colesterol rău din sânge și astfel sunt prevenite bolile sistemului cardiovascular.

Ceai de turmeric pentru slabit

Ceaiul de turmeric are efect revigorant, este bun pentru scăderea în greutate și oferă și alte avantaje:

  • Ajută la normalizarea sistemului endocrin
  • Promovează un mediu digestiv sănătos, echilibrează sistemul digestiv
  • Are efecte probiotice și antimicrobiene; de asemenea și extractul de turmeric are proprietăți probiotice și antiinflamatoare
  • Reduce durerile articulare, afecțiunile digestive, afecțiunile hepatice
  • Menține sănătatea organismului
  • Are efect benefic asupra sistemului musculo-scheletic
  • Este indicat după efort, după activități sportive, mai ales pentru că susține mobilitatea articulațiilor.
Citește și:  10 invenții medicale ale umanității care au schimbat lumea de-a lungul anilor

Acest ceai activ se poate combina și cu ceai verde, astfel efectul este și mai bun pentru detoxifierea organismului. În plus, această combinație oferă un plus de energie și de vitalitate.

Ceaiul de turmeric cu miere și ghimbir este recomandat în sezonul rece, în prevenirea și tratamentul răcelii. Având în vedere că acest condiment este solubil în grăsimi, ceea ce înseamnă că se absoarbe mai bine cu alimentele grase, cum este uleiul de măsline, nutriționiștii recomandă adăugarea lui în băuturi calde. În acest mod digestibilitatea lui va crește. Se poate dizolva o linguriță de turmeric în apă caldă, sau se poate adăuga în ceai.

De asemenea, nutriționiștii recomandă și o rețetă de detoxifiere a organismului:

  • Se pune în apă fierbinte o linguriță de turmeric
  • Se adaugă puțin piper negru, ghimbir și zeamă de lămâie
  • Se lasă la infuzat 5-10 minute și se bea pe parcursul zilei cu înghițituri mici.

Această băutură crește rezistența organismului, imunitatea și previne gripa și răceala.

Turmeric pastile beneficii

Turmericul se poate lua și sub formă de pastile, ca supliment alimentar; se cumpără de la plafar și se administrează cu o oră înainte de masă.

Potrivit studiilor cercetătorilor biodisponibilitatea curcuminei crește de 20 de ori dacă este combinată cu piperina – substanța din piper negru. Asta înseamnă că turmericul ar trebui combinat cu piper negru. De asemenea, beneficiile turmericului sunt accentuate de quercitină, care este un puternic antioxidant ce reduce inflamația, stimulează imunitatea organismului și se găsește în ceapă, struguri, fructe de pădure.

Turmeric contraindicatii

Turmericul nu este indicat femeilor însărcinate. El poate interfera și cu anumite medicamente care subțiază sângele. Din cauza efectelor sale cu privire la subțierea sângelui, femeile gravide ar trebui să evite să ia suplimente de turmeric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.