Mulți oameni probabil se întreabă de ce au o stare de oboseală intensă zi de zi. Asta se poate datora în primul rând lipsei de fier din organism. Carența de fier poate duce la o senzație de oboseală cronică, somnolență în timpul zilei, concentrare scăzută, paloarea pielii și a mucoaselor, schimbări de dispoziție, crampe musculare, slăbiciune, rezistență severă la infecții, amețeli, tinitus, scăderea poftei de mâncare, oboseală rapidă la sportivi, agravarea simptomelor bolilor pulmonare și cardiace.
Slăbiciunea intensă
Starea de slăbiciune intensă apare din cauza lipsei de nutrienți, a deficitului de fier și de vitamine. Poate fi o slăbiciune produsă de anumite probleme de sănătate, precum: hiperfuncția glandei tiroide, tulburări hormonale, anemie, encefalită și altele. Sentimentul de slăbiciune se manifestă și din lipsa de somn, lipsa de energie, dorința de a dormi. Pentru a remedia asta, uneori este nevoie doar de mai multă odihnă sau de un somn mai bun.
Astenia este o simplă senzație de oboseală după efort sau după o zi stresantă și încărcată. Ea se caracterizează prin scăderea energiei, lipsa motivației, o stare de epuizare constantă (ce apare chiar și după odihnă). Cauzele asteniei sunt insomnia cronică, tulburările mintale, bolile precum hipotiroidismul, infecțiile, bolile cardiace, bolile autoimune.
Slăbiciunea apare și în sindromul de oboseală cronică, ce este de fapt o oboseală persistentă care durează mai mult de șase luni.
La unele persoane apare slăbiciunea musculară care nu trebuie confundată cu oboseala musculară. Ea apare din cauza stilului de viață sedentar, a faptului că fibrele msuculare sunt epuizate și parțial înlocuite cu țesut adipos. Alte cauze sunt procesele de îmbătrânire ale corpului (care duc la scăderea forței și a masei musculare), dar și bolile infecțioase, bolile cronice, ce includ anemia, diabetul, bolile cardiovasculare, deficitul de fier, dar și tulburările sistemului nervos (depresia, anxietatea, stresul intens ce duce la inflamații, slăbirea mușchilor).
Stări de amețeală și slăbiciune, tratament
Pentru a preveni aceste probleme de sănătate se recomandă creșterea activității fizice, dieta echilibrată, automasajul (ce crește circulația sângelui, îmbunătățește nutriția țesuturilor musculare slăbite). De asemenea, aportul de vitamine ajută la prevenirea și combaterea slăbiciunii musculare.
Ceaiul de mușețel
Acest ceai este un remediu excelent pentru multe probleme de sănătate. Mușețelul este apreciat în medicina populară pentru că:
- Are proprietăți sedative, reduce anxietatea, atacurile de panică, nervozitatea, slăbiciunea
- Ameliorează inflamația care este asociată cu tulburările circulatorii limfatice
- Conține fenoli vegetali care ajută la creșterea rezistenței organismului la infecții cu virusuri și bacterii
- Are uleiuri esențiale cu acțiune antispastică, antimicrobiană, regeneratoare
- Combate efectul nociv al radicalilor liberi și previne îmbolnăvirea.
Ceaiul de mușețel este indicat în multe probleme de sănătate:
- Calmează durerile de cap ce apar din cauza modificărilor tensiunii arteriale
- Reduce nivelul de zahăr din sânge și astfel îmbunătățește starea persoanelor care suferă de diabet zaharat
- Previne și grăbește vindecarea în caz de răceală și alte boli
- Ajută în ameliorarea oboselii picioarelor, spasmelor vasculare
- Reduce durerile de burtă din perioada ciclului menstrual
- Este un bun sedativ, calmează stările de depresie, anxietate, tensiune, stres.
Alte ceaiuri care combat stările de slăbiciune
Un amestec de plante medicinale care ajută în caz de slăbiciune și amețeală este din:
- Flori de coada-șoricelului care reduc inflamațiile, reglează glicemia, protejează ficatul, ameliorează slăbiciunea și anxietatea, au proprietăți antioxidante, reduc durerea, ajută în tratarea oboselii, crampelor stomacale, sindromului de colon iritabil
- Flori de mușețel ce combat slăbiciunea, tensiunea, stresul
- Semințe de schinduf indicate în caz de menopauză, probleme digestive, slăbiciune, tulburări hormonale, hipertensiune arterială
- Țiantură care stimulează digestia, secreția enzimelor digestive, susține sănătatea ficatului, combate oboseala, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Se face un amestec din aceste ingrediente și se adaugă câte o linguriță la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară și se bea. Tratamentul constă în 3 căni de ceai pe zi și este un remediu excent în caz de stări de slăbiciune și anxietate.
Ceaiul verde este renumit pentru creșterea energiei și a vigilenței deoarece are o cantitate de cofeină și tanin. Acest ceai însă nu se bea seara, pentru că poate provoca insomnie.