Ceai de coada-șoricelului – Beneficii pentru fluxul sanguin și sistemul digestiv

0
9

Conform unui studiu realizat de cercetători, coada-șoricelului este o plantă medicinală cu activitate antihipertensivă, care ajută în controlul hipertensiunii arteriale, în ameliorarea simptomelor bolilor cardiovasculare. Planta ajută la inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei, astfel relaxează pereții vaselor de sânge, micșorează tensiunea arterială, reduce mortalitatea prin insuficiență cardiacă, mai ales prin hipertensiune arterială și infarct miocardic.

Această plantă medicinală are denumirea științifică de Achillea millefolium și conține:

  • Alcaloizi puternici cu acțiune hipoglicemiantă și hipotensivă, cum ar fi achileină, betonicină, trigonelină; acești alcaloizi ajută și la vindecarea rănilor
  • Uleiuri volatile cu proprietății antiinflamatorii, diuretice, antibacteriene
  • Substanțe cumarine care au efect antitrombotic și ajută în reducerea hipertensiunii arteriale
  • Substanțe flavonoide (quercitină, luteolină, apigenină)
  • Taninuri cu proprietăți astringente
  • Acid salicilic, substanțe triterpene, lactone, steroli, acizi vegetali.

Părțile superioare de la această plantă medicinală stimulează circulația sanguină, sunt un tonic sanguin, ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale.

Planta are apigenină – un compus fitochimic flavonoid care scade riscul de apariție al unor tipuri de cancer, arată un studiu al oamenilor de știință. Apigenina are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antineoplazice, antiproliferative și chimio-preventive în diferite cancere.

Oamenii de știință au spus într-un alt studiu că planta este eficientă în cazuri de tulburări digestive, răni, afecțiuni ale pielii, boli hepatice, infecții respiratorii. Ei consideră coada-șoricelului cea mai utilizată plantă din lume și au descoperit că are proprietăți antiinflamatorii puternice, hepatoprotectoare, anti-ulceroase, anxiolitice, antipatogene.

Ceai de coada-șoricelului

Această plantă medicinală se folosește frecvent în medicina populară sub formă de infuzie și ceai. Ea conține substanțe flavonoide, care cresc secreția de salivă și acid gastric, iar asta ajută la îmbunătățirea digestiei.

Planta relaxează crampele stomacale și menstruale, este un remediu pentru transpirație și pentru febră. Prin efectul diuretic, ceaiul din plantă ajută la detoxifierea organismului.

Frunzele de coada-șoricelului sunt de asemenea utilizate în medicina populară. Ele reduc sângerările nazale, încurajează coagularea normală a sângelui, promovează fluxul biliar, au efect diuretic și digestiv amar.

Acest ceai are și alte beneficii pentru sănătatea organismului uman:

  • Este un bun stimulent digestiv, ajută în caz de gastrită, enterocolită, colici gastrice
  • Are efect antispastic, antiinflamator, antioxidant
  • Vindecă eczemele, de aceea se utilizează și pentru uz extern
  • Elimină flegma, ajută în tratamentul astmului și a febrei fânului
  • Stimulează activitatea stomacului și a intestinului
  • Are proprietăți calmante, ajută la drenarea grăsimilor
  • Reduce simptomele de acnee, răceală, migrene, tulburări menstruale
  • Elimină toxinele din piele, vindecă rănile, semnele de acnee, încurajează procesul natural de regenerare a pielii
  • Reduce disconfortul colonului iritabil, combate durerea de burtă și balonarea
  • Are efect sedativ, combate insomnia
  • Ajută la regenerarea ficatului și la calmarea stărilor neplăcute create de bolile hepatice
  • Este un bun antiseptic urinar, distruge bacteriile infecțioase de la vezica urinară, tonifică peretele vezicii urinare, previne apariția candidozei; se folosește în băi de șezut, pentru tratamentul unor tulburări la femei, precum infecții ale vezicii urinare (ex. cistita)
  • Întărește sistemul imunitar al organismului și stimulează pofta de mâncare.
Citește și:  Dumbetul sau sclipetele, planta folosita in homeopatie

Ceaiul se realizează astfel: se adaugă o linguriță cu flori de coada-șoricelului la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 5-10 minute, strecoară și se bea cu înghițituri mici.

Decoct de coada-șoricelului

Decoctul din plantă este bun în caz de afecțiuni de rinichi, are efect diuretic. Se folosește în tratamentul durerilor de cap, hemoroizilor și inflamațiilor.

Poate ajuta și în tratamentul căderii părului, previne apariția cheliei, se spală scalpul și părul cu el.

Conform unui studiu realizat de cercetători, extractul din coada-șoricelului este un medicament folosit în tratamentul inflamațiilor, tulburărilor gastro-intestinale, insomniei și anxietății.

Ulei de coada-șoricelului

Acest ulei natural este extras prin distilarea cu aburi a florilor de coada-șoricelului și are proprietăți antiinflamatorii. Uleiul ajută în caz de răceală și gripă.

Acest ulei este recomandat în masaj pentru a trata articulațiile umflate. Uleiul de coada-șoricelului se poate combina cu ulei de sunătoare, 5:10 picături. De asemenea ajută și în caz de afecțiuni respiratorii, se face masaj pe piept cu ulei de coada-șoricelului în amestec cu ulei de cimbru, ulei de eucalipt.

Tinctură din coada-șoricelului

Acest preparat este utilizat în medicina populară în afecțiuni cardiovasculare, dar și infecții ale vezicii urinare. Despre el se spune că are proprietățile plantei și ajută la vinecarea tulburărilor menstruale și urinare.

De asemenea, tinctura se aplică direct pe piele prin tamponare pe zonele cu vene varicoase, ajută în tratamentul acestora.

Dacă ai anumite probleme de sănătate grave și vrei să utilizezi astfel de produse naturiste, ar fi bine să discuți înainte de asta și cu un medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.