Echilibrul perfect: Cum să-ți întărești coloana vertebrală și să eviți durerile de spate?

0
2

Coloana vertebrală oferă suport structural corpului tău, îți controlează mișcările pe care le faci și îți protejează sistemul nervos. Pentru a avea o coloană vertebrală sănătoasă contează să ai o viață activă zi de zi, o postură corectă și să eviți accidentările. De asemenea, alimentația poate juca un rol important în menținerea sănătății oaselor și întărirea coloanei vertebrale.

Postura corectă – secretul unei coloane vertebrale sănătoase și fără durere

Pentru a-ți porteja coloana și a-ți îmbunătăți viața, cel mai important este să ai o postură corectă a corpului. Asta previne durerile de spate și contribuie semnificativ la sănătatea coloanei vertebrale.

A avea o postură corectă înseamnă de fapt a evita presiunea excesivă asupra discurilor intervertebrale. De pildă, atunci când stai în picioare sau când stai cu spatele drept, distribuția greutății este echilibrată și poți preveni presiunea excesivă de care spuneam. Aceasta este o problemă atunci când apare, pentru că în timp poate fi un factor al dezvoltării unor probleme grave de sănătate a spatelui, cum ar fi de exemplu: hernia de disc, ori scolioza.

Hernia de disc intervertebrală este una dintre cele mai frecvente boli ale coloanei și principala cauză a durerilor de spate. Ea apare cel mai frecvent la oamenii cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani. Se spune că bărbații sunt de două ori mai predispuși decât femeile la această boală. Hernia de disc este localizată în zona lombară a coloanei, în 95% din cazuri. Tratamentul constă în aplicarea de analgezice, antiinflamatoare și kinetoterapie, pentru ameliorarea durerii. În cazuri grave, se recurge la intervenție chirurgicală.

Avantaje uimitoare ale menținerii unei poziții corecte pentru coloana vertebrală

Îți poți menține sănătatea spatelui, dacă ai grijă să-ți ții coloana vertebrală într-o linie dreaptă, naturală. Acesta este un mare avantaj, pe care îl obții dacă alegi să ai o postură corectă.

Un alt avantaj este acela că postura corectă te ajută să respiri mai bine. Potrivit medicilor, atunci când spatele este curbat și cocoșat, se limitează capacitatea diafragmei de a funcționa în mod eficient. O consecință a acestui fapt este reducerea cantității de oxigen care este inhalată.

Prin menținerea corpului în poziție verticală, sănătatea organismului se îmbunătățește deoarece diafragma are mai mult spațiu de mișcare, ceea ce ajută la respirație (aceasta este mai profundă și deci mai bună). O bună respirație va crește rezistența, energia și puterea de concentrare.

Citește și:  Care sunt cauzele hiperlordozei și prin ce exerciții se corectează?

Un alt avantaj este acela că o postură mai bună îmbunătățește digestia.

Nu este bine să stai ghemuit la masă și nici după ce ai mâncat. Această postură a corpului (de a sta ghemuit) va pune presiune pe intestine și stomac și poate provoca un disconfort, precum este indigestia. Printr-o postură corectă sau alinierea corpului se oferă posibilitatea organelor interne să fie mai relaxate și să funcționeze mai bine, iar asta face ca procesele digestive să aibă loc mai ușor.

Poziția corectă reduce stresul și tensiunea!

Postura corectă poate contribui la relaxare. În general, oamenii care au corpul drept deci o postură corectă, par a fi mai pozitivi, mai siguri pe ei, mai optimiști. Asta pentru că în cazul lor, corpul are o postură bună și apare o senzație de bine, iar în plus, postura poate reduce și nivelul de stres.

Atunci când postura este corectă, corpul este drept, respirația este mai eficientă, iar sistemul nervos se calmează. Asta reduce stresul, tensiunea și anxietatea.

Dacă nu ai coloana vertebrală în poziție normală, naturală, atunci nervii din ea sunt comprimați și pot reduce funcția cognitivă. Prin urmare, o postură corectă îți aduce mari beneficii din punct de vedere fizic, cât și psihologic. Ea conturează și imaginea ta, te poate ajuta și în relațiile cu oamenii, sau în viața socială.

Cum ajută alimentația sănătatea coloanei vertebrale?

Anumiți nutrienți pot susține funcționarea normală a sistemului nervos și a sistemului musculo-scheletic. Este vorba despre: calciu, magneziu, vitamina D, zinc, proteine. Aceștia sunt cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea coloanei vertebrale.

Nutriționiștii recomandă alegerea alimentelor care conțin mulți nutrienți pentru dieta zilnică și evitarea unor componente dietetice. Ei consideră că zahărul trebuie evitat, deoarece acesta, în exces, poate agrava afecțiunile inflamatorii. În plus, zahărul poate crește excreția de calciu prin urină și reduce absorbția calciului de către oase.

Pentru a îmbunătăți flexibilitatea coloanei vertebrale ajută și exercițiile pilates. Pentru a preveni durerile de spate, trebuie luate măsuri din timp, respectiv este bine de făcut sport pentru a avea o stare fizică mai bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.