Inseminarea artificială – O metodă simplă pentru cuplurile care își doresc un copil

0
3

Astăzi, peste 15% din cuplurile căsătorite întâmpină probleme în a avea un copil, se confruntă cu problema infertilității. Aceasta se datorează vârstei înaintate a femeilor sau altor probleme medicale care le afectează capacitatea de a concepe. În cazul în care la un cuplu apar antecendente de boală pelvină, o disfuncție sexuală sau alte patologii, trebuie să meargă la o clinică modernă pentru a începe evaluarea infertilității.

O soluție la această problemă poate fi inseminarea artificială sau inseminarea intrauterină (IUI), care este și cea mai apropiată de fertilizarea naturală. Inseminarea artificială are ca scop sporirea numărului de spermatozoizi care ajung în trompele uterine și ajută în rezolvarea problemei fertilității în următoarele cazuri:

  • Afecțiuni ale sistemului reproducător masculin, precum azoospermie, oligospermie, astenospermie
  • Disfuncții erectile sau ejaculatorii
  • Endometrioză ușoară
  • Cupluri cu tulburări de durere sexuală
  • Col uterin cu cicatrici sau anomalii care ar putea împiedica trecerea spermatozoizilor
  • Probleme cu mucusul cervical insuficient sau ostil spermei, care afectează supraviețuirea spermatozoizilor
  • Când nu există un istoric complex de infertilitate, iar rezerva ovariană este bună
  • Cupluri cu infertilitate inexplicabilă sau infertilitate de cauză necunoscută.

Inseminarea artificială este o metodă relativ simplă, prin care se realizează transferul spermatozoizilor direct în uter, în tractul reproducător al femeii fără contact sexual. Această opțiune de tratament pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea a devenit foarte populară în ziua de azi. Procedura este neinvazivă și poate fi efectuată într-o clinică de fertilitate și ginecologie din țara noastră.

Inseminarea artificială este o procedură care tratează infertilitatea prin introducerea spermei în colul uterin sau în uter, reducând distanța și timpul dintre spermatozoizi și ovul, facilitând astfel reunirea lor. În funcție de contextul cuplului, se poate interveni atât asupra spermei, cât și asupra ovarelor, pentru stimularea producției de foliculi.

În laboratorul de embriologie performant al clinicii medicale se poate efectua o spermogramă pentru a evalua mostra de spermă la microscop, caracteristicile spermatozoizilor, concentrația acestora, motilitatea, vitalitatea, numărul și dimensiunea spermatozoizilor, pH-ul și prezența leucocitelor (ce ar indica o infecție).

Prin prelucrarea spermei se elimină celulele moarte sau imobile, se selectează spermatozoizii cei mai viguroși și sănătoși, se obține o probă concentrată de utilizat pentru procedura de inseminare IUI. Astfel, după ce s-a constatat că proba este adecvată și îndeplinește parametrii necesari, ea se păstrează în laborator (la temperatură constată de 37⁰C) pentru a fi pregătită pentru inseminarea artificială.

Citește și:  Afla in ce consta fertilizarea in vitro si care este primul copil creat in vitro!

Alte analize obligatorii care se fac anterior procedurii sunt: teste pentru diagnosticarea unor boli cu transmitere sexuală, HSG, testul Babeș-Papanicolau și examen al secreției de col uterin (pentru Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia).

Un aspect important de precizat, este că femeia face înainte o terapie de stimulare ovariană ușoară, care ajută la creșterea șanselor de succes. Terapia durează aproximativ 12 zile și este stabilită de un medic specialist în fertilitate. Medicamentele utilizate au rolul de a induce ovulația în mod regulat, de a promova eliberarea unui ovul. În acest timp se folosesc și ecografii pentru a observa creșterea foliculilor. Atunci când aceștia ating un număr și o dimensiune adecvată se trece la aplicarea tratamentului. Materialul seminal se pregătește cu 2 ore înainte de inseminarea artificială. Acesta trebuie să conțină un număr mare de spermatozoizi și să fie mare ca volum. După ce proba este gata, medicul introduce spermatozoizii cu un cateter subțire și flexibil în uterul matern, cu atenție, astfel ca cei doi gameți să se poată reuni.

Inseminare artificială este un tratament comun de fertilitate care implică introducerea spermei în colul uterin sau în uter; acest tip de procedură este disponibil pe scară largă în multe țări, dar și în România. Costul tratamentului poate varia semnificativ în funcție de locație.

Procedura este simplă și nedureroasă, se face în câteva minute și nu necesită anestezie sau intervenție chirurgicală. Totuși, ea nu garantează succesul în toate cazurile. Acesta depinde de: vârsta pacientei, starea ei de sănătate, anumite patologii care pot exista, calitatea spermei, severitatea problemei de fertilitate, utilizarea medicamentelor pentru fertilitate ce pot stimula ovulația, grosimea endometrului, momentul ales privind ovulația pentru aplicarea procedurii.

Pentru a crește șansele de succes a procedurii, medicii recomandă pacienților să aibă un stil de viață sănătos, să evite sedentarismul, să aibă o dietă sănătoasă (cu fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase). De asemenea, sunt indicate suplimentele de vitamine și acizi grași Omega-3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.