Smochinele în cosmetică – proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene

0
4

Smochinele sunt fructe cu o compoziție nutritivă bogată, folosite pentru consumul uman și în medicina populară, în special pentru a trata tulburările gastro-intestinale, inflamațiile și afecțiunile pielii. Aceste fructe au antioxidanți, vitamine, minerale utile, precum potasiu, fier, fosfor, magneziu, calciu, sodiu.

De la smochin se folosesc în medicina tradițională: frunzele, fructele și ramurile de smochin. Despre smochine se spune că pot trata aproape orice boală, au efecte antiinflamatorii, antibacteriene, ajută la ameliorarea tulburărilor digestive, cresc imunitatea organismului, ajută în caz de anemie, boli cardiovasculare, infarct.

Laptele de smochine apare în frunzele de smochine, ramurile și codițele smochinelor necoapte. Acesta este o sevă puțin acidă, considerată și un bun vermicid.

Smochinele în cosmetică

Fructele de smochine sunt recomandate în cosmetică pentru că sunt bogate în acizi organici, antioxidanți, precum proantocianidine și compuși polifenolici. De asemenea, smochinele au acizi hidroxicinamici, zaharuri, triterpene, aminoacizi, mono și oligozaharide.

Smochinele conțin vitamine (A, B, C, E), flavonoide, acizi importanți (ferulic, cafeolchinic și clorogenic) dar și o gamă largă de acizi organici. Ele au devenit un ingredient natural important în produsele cosmetice coreene, precum cremele pentru pielea matură 30+, deoarece au elemente active care păstrează tinerețea, sănătatea și frumusețea feței.

Aceste produse cosmetice au efect antioxidant, neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi ce perturbă aspectul și integritatea pielii. De asemenea, ele activează sinteza de elastină și colagen, controlează producția de melanină, hidratează, tonifiază, inhibă distrugerea celulară, combat procesele inflamatorii, normalizează activitatea glandelor sebacee, stimulează circulația sanguină, accelerează reînnoirea celulară.

Studiile cercetătorilor arată că smochinele au enzima ficină, din categoria de enzime proteaze. Fiscina se folosește în cosmetologie deoarece ajută la regenerarea pielii; aceasta are capacitatea să reînnoiască celulele pielii de 20 de ori mai activ decât papaina. Ficina nu provoacă reacții adverse pielii, iritații, inflamații sau peeling sever. Această componentă ajută la exfolierea pielii sensibile, are proprietăți antiinflamatorii puternice, calmează durerea și umflarea cutanată, îmbunătățește sănătatea pielii.

Laptele de smochine este utilizat în tratamentul unor boli de piele, are proprietăți deosebite prin elementele active pe care le conține. Acesta este de fapt o sevă lăptoasă care ajută eficient în tratamentul unor boli de piele, tulburări inflamatorii, negi și papiloame.

Laptele de smochine

Laptele de smochine este un produs natural, antiinflamator, antibacterian, dar nu este indicat pentru consumul intern. El este un produs cosmetic, cu beneficii mari pentru piele.

Citește și:  Culoarea neon revine în tendințele modei din vara anului 2014

Despre acest produs s-a spus că oferă mari avantaje și anume:

  • Reduce bacteriile care apar în jurul urechilor
  • Are proprietăți antiinflamatoare
  • Are efect antibacterian și calmant
  • Reduce petele de pe piele și semnele de acnee
  • Face pielea mai netedă și mai frumoasă
  • Oferă luminozitate pielii, un plus de elasticitate.

De asemenea, acest produs are și alte beneficii:

  • Reduce cearcănele întunecate de sub ochi
  • Ameliorează umflarea pielii
  • Activează procesele metabolice ale pielii
  • Hidratează pielea și elimină descuamarea
  • Îmbunătățește respirația celulară
  • Catifelează pielea, uniformizează structura acesteia
  • Îmbunătățește aspectul tenului gras
  • Reduce simptomele de acnee și semnele post-acnee
  • Este un exfoliant delicat pentru piele
  • Netezește ridurile fine, profunde și de expresie
  • Reîmprospătează aspectul tenului.

Extractul de smochine

Smochinul are proprietăți emoliente și hidratante. Există studii care arată proprietățile extractului de smochine. Acesta are o serie de substanțe nutritive cu beneficii mari pentru piele, poate hidrata și calma pielea.

Extractul de smochine se obține din ramuri mici de smochin (tăiate și transformate într-o pulbere fină) și ajută în procesul de regenerare al pielii, poate calma pielea afectată de iritații și deshidratare. Componentele antibacteriene ale extractului de ramuri de smochin au fost analizate de cercetători și astfel s-a concluzionat că acestea sunt eficiente împotriva unor infecții cu E. coli, K. pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa. Extractul conține trei compuși importanți, respectiv eugenol, psoralen, acetileugenol cu proprietăți antibacteriene.

Smochinul are vitamine, minerale, compuși fenolici, proteine, acizi organici, aminoacizi cu proprietăți biologice, antibacteriene, anticanceroase, antiinflamatorii, antioxidante. Extractul de smochin este un bun antiinflamator antispastic în caz de probleme metabolice, afecțiuni respiratorii, tulburări cardiovasculare. Antioxidanții din smochin au un rol important în neutralizarea radicalilor liberi ce pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii și la diverse boli cronice. Compușii fenolici din extractul de smochine au acțiune antioxidantă și capacitatea de a combate reacțiile oxidante, de a elimina radicalii liberi din organism.

Extractul de smochine curăță pielea în profunzime fără a o agresa, menține pielea bine hidratată și netedă. Laptele de smochine apare în diferite produse de piele: loțiuni de corp, seruri, emulsii, creme, geluri de duș, săpunuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.