Mediul in care traim este plin de produsi organici sau anorganici, deci radicali liberi, care ne afecteaza sanatatea, sistemul imunitar, intregul organism, si pentru a ne proteja cat mai bine, o solutie aprobata este administrarea unei doze echilibrate de antioxidanti, voita sau nu, constientizata sau nu.
Antioxidantii sunt dusmanii radicalilor liberi
Ei sunt cei care permit corpului nostru sa functioneze in continuare chiar si dupa o zi plina in care acesta este asediat de tot felul de impuritati. Antioxidantii esentiali sunt vitaminele A, C si E, cat si precursorul vitaminei A. Pe langa faptul ca ne intaresc organismul, aceste vitamine ajuta si la incetinirea imbatranirii si protejeaza organismul de boli de inima, cancer si poluare.
Pe masura inaintarii in timp, se descopera tot mai multe alimente ce contin acesti antioxidanti, iar consumul lor este tot mai indicat daca tinem la sanatatea si aspectul nostru fizic. Aspect fizic de ce?! Poate va intrebati… Simplu: deoarece antioxidantii asa cum spuneam mai devreme, nu numai ca intaresc sistemul imunitar dar actiunea lor se revarsa si asupra pielii, astfel incat un organism sanatos se va reflecta in piele: mai putina poluare la nivel celular determina un aspect mai placut la nivel fizic.
Alimentele ce contin un nivel ridicat de antioxidanti sunt: fructele de padure, rosiile, strugurii, mustarul, broccoli, precum si cateva plante medicinale cum ar fi ginkgo biloba si tumericul. Cele mai bune cinci legume cu efect antioxidant se spune ca ar fi: brassica oleracea, varza creata, brocoli, spanac si sparanghel, iar cele mai bune cinci fructe sunt: afine, capsuni, portocale, zmeura si struguri. Cu siguranta, nici consumul exagerat de alimente ce contin antioxidanti nu este tocmai indicat, desi acestia sunt dusmanii radicalilor liberi ce dauneaza atat de mult organismului.
Exista o serie mult mai larga de alimente care contin antioxidanti si de asemenea exista si anumite doze recomandate, pentru ca asa cum spuneam putin mai inainte, nici consumul excesiv nu este bun. Consumul excesiv nu este indicat la absolut nimic, nici macar la laptele matern.
Antioxidanti si dozele recomandate
Printre cei mai buni antioxidanti este beta-carotenul. Acesta se gaseste desigur in morcovi, cartofi dulci si varza, iar doza zilnica recomandata este de 4000-8000UI pe zi. Beta-carotenul este un carotenoid precursor al vitaminei A care distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid, protejeaza lipidele vulnerabile, dar nu este mult mai eficient ca vitamina E. Vitamina C sau acidul ascorbit, atat de prezent in viata noastra de zi cu zi, ne protejeaza de minune. Se gaseste in cantitati foarte mari in citrice desigur, este principalul antioxidant solubil in apa.
Printre problemele pe care le rezolva se numara – intarirea tesutului muscular, protectia creierului si a sistemului nervos, actionand foarte bine impotriva radicalilor liberi. Doza recomadata zilnic pentru vitamina C este de 2000-8000 mg. Vitamina E (d-alfa tocoferol), principalul antioxidant liposolubil este cel care protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor de radicali liberi. Acesta se gaseste cel mai mult in uleiurile vegetale preparate la rece, in germenii de grau, paine integrala si cereale. Doza recomandata pentru acest tip de antioxidant este de 400-800 UI zilnic (d-alfa tocoferol natural , sau sub forma de acetat sau succinat).
Un foarte consumat si cunoscut antioxidant este ceaiul verde. Insa extractul de ceai verde este bogat in polifenoli si catechine, iar acestea curata foarte bine avand o doza zilnica recomandata de 300 pana la 700 mg. Extractul de armurariu este un hepatoprotector si actioneaza acolo unde radicalii liberi induc schimbari in biosinteza enzimelor (citocrom P450). Doza recomandata din acesta este de 300 pana la 600 mg zilnic.
Asa cum strugurii sunt foarte buni oxidanti si extractul din samburii de struguri sunt foarte puternici, acesta contine 95% procianidine (oligomeri polifenolici). Doza recomandata zilnic este de 50 – 100 mg, desi cel mai profitabil pentru noi si mai gustos este sa savuram strugurii, in anotimpul lor, iar in afara anotimpului se poate folosi extractul. Ginkgo Biloba si extractul din acesta protejeaza membranele celulare de peroxidarea lipidelor, in special mielina si celulele cerebrale si doza recomandata din acesta este de 120 mg zilnic.
Toata ziua auzim la televizor de coenzima Q10, dar putini stim intr-adevar cu ce se mananca, metaforic vorbind. Aceasta este prezenta in produsele cosmetice, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa le consumam. Coenzima Q10 se produce in organism, dar se gaseste si sub forma de supliment. Doza recomandata este de 15 – 30 mg zilnic, iar ea joaca un rol important in productia de energie prin atp-ul mitocondrial si este un antioxidant liposolubil.
Pentru a fi sanatosi nu trebuie sa stim toate acestea, este suficient sa stim ca alimentele ce contin toate substantele mai sus mentionate sunt cele pe care trebuie sa le consumam. Desi orice organism are anticorpi, in cele mai multe cazuri trebuie sa dam si o mana de ajutor pentru ca acestia sa dea un randament mai bun.