Exerciții ușoare pentru a scăpa rapid de febra musculară?

0
363
Exerciții ușoare pentru a scăpa rapid de febra musculară

Febra musculara se manifesta printr-o durere accentuata sau o rigiditate simtita in muschi dupa cateva ore sau zile de la efectuarea unui sport solicitant, indeosebi dupa schimbarea programului de exercitii sau a cresterii intensitatii si duratei antrenamentelor. Scaderea fortei si sensiblitatea musculara sunt doar cateva din consecinte, de cele mai multe ori determinandu-ne sa nu mai continuam practicarea exercitiilor fizice, intrucat consideram ca durerea simtita la nivelul muschilor nu este normala, cu atat mai mult cu cat am schimbat intensitatea si durata exercitiilor. Nimic mai gresit. Aceasta durere este normala, de fapt este rezultatul unui efort neobisnuit, cu care care muschii nu erau familiarizati.

Febra musculara este, totodata, o parte importanta a procesului prin care intreg organismul se obisnuieste cu un efort fizic crescut in intensitate si durata. De regula, durerea simtita in muschi poate dura doua zile, in alte cazuri mai severe durerea aparand la 12 ore sau mai putin de la efortul fizic si mentinandu-se chiar si o saptamana. In corpul uman exista trei tipuri de muschi, cel cardiac, muschii netezi si cei scheletici.

De retinut este ca febra musculara afecteaza doar muschii scheletici, atasati oaselor. De asemenea, explicatia medicala puncteaza faptul ca febra musculara apare dupa terminarea efortului fizic si o cauza este lipsa glucozei si a glicogenului, in consecinta, muschii nemaiputand sa-si indeplineasca functiile obisnuite. Si totusi, in urma febrei musculare, iau nastere alti muschi, ale caror fibre sunt mai tinere si mai elastice.

Dar cum putem scapa de febra musculara?

In primul rand, trebuie sa avem rabdare si sa nu ne grabim in diagnostice apocaliptice. De obicei, febra musculara dispare in 3 zile, maximum 7, fara interventia niciunui tratament. Aveti tendinta sa stati mai tot timpul in pat din cauza durerilor, sa evitati cam orice miscare care v-ar solicita muschii si, implicit, v-ar creste durerea. Iarasi, nimic mai gresit. Incercati sa faceti exercitii usoare si care nu implica un efort mare, exercitii care maresc fluxul sanguin.

Apoi, faceti un stretching la fel de usor, astfel incat sa simtiti numai o durere mica, si nu intensa. Intindeti-va muschii tot la fel de usor, in asa fel incat durerea simtita sa nu fie insuportabila. Altfel spus, cui pe cui se scoate: disconfortul pe care il veti simti va va fi propice revenirii. Insa nu uitati ca nu trebuie sa va fortati iar foarte tare muschii, in speranta ca veti scapa mai repede. Recuperarea, daca poate fi numita astfel, are nevoie de timp, mai ales ca la inceput exercitiile trebuie sa aiba o intensitate mica.

Citește și:  Ataxia, mișcări incontrolabile ale mușchilor brațelor și picioarelor
dureri musculare
dureri musculare

Oricum, chiar si fara interventia voastra, febra musculara va disparea. Se mai recomanda si antiinflamatoarele, insa consideram ca atat timp cat durerile pot disparea de la sine sau prin intermediul unor exercitii usoare, nu este nevoie sa apelam la produsele medicamentoase. Si totusi, daca va doriti in mod special sa folositi un antiinflamator, puteti cauta la farmacie unul pe baza de heparina, care, ca si exercitiile fizice usoare, ajuta la circulatia sangelui.

O alta metoda de a scapa de febra musculara este masajul sau drenajul limfatic. Ca si in cazul exercitiilor usoare mentionate mai sus, masajul de relaxare, dar si drenajul limfatic sunt metode care ajuta la o mai buna circulatie a sangelui, la marirea fluxului sanguin si, in acelasi timp, la curatarea muschilor de acid lactic.

Acidul lactic este substanta responsabila de durerile simtite in muschi. Masajul trebuie facut in asa fel incat sa apara acea durere usoara, cel putin la inceput, caci pe parcursul masajului, intensitatea durerii se poate diminua. In cazul masajului, se poate ajunge si la dureri insuportabile, insa este foarte important sa intelegeti ca numai astfel veti scapa mai repede de febra musculara.

Puteti apela, de asemenea, si la inot, care este un exercitiu cardio extraordinar. Si daca nu aveti unde inota, nu stiti, sau pur si simplu nu vreti sa ajungeti taras pana la o piscina din apropiere, puteti face cateva alergari usoare, un alt exercitiu cardio prielnic oricand. Trebuie sa alegeti aceste exercitii in functie de zonele in care simtiti dureri accentuate. De pilda, daca va dor coapsele, veti alege, desigur, alergarea.

Cateodata insa, este mult mai bine sa prevenim, decat sa tratam. Ca sa scapati de febra musculara, faceti inaintea exercitiilor propriu-zise o mica incalzire, un stretching prin care va veti pregati muschii pentru efortul ce va urma. Chiar si asa, desi faceti toate acestea, febra musculara tot apare. De ce? Motivul e simplu: aveti o viata sedentara si faceti foarte rar exercitii fizice. Si daca tot ati trecut printr-o etapa de dureri, ar fi indicat sa mentineti ritmul, sa intrati in forma si sa nu mai intervina febra musculara. Si nu uitati ca in procesul de adaptare, muschii sunt programati sa-si aminteasca activitatile facute, si tocmai de aceea trebuie sa faceti exercitii fizice regulat, dar sa nu exagerati, caci pot apare leziuni musculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.