Dureri cervicale

0
720
Dureri cervicale

Numeroase activitati ce presupun miscari repetate mai mult timp ale muschilor gatului, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor si oaselor, precum si pozitia culcata gresita, pot cauza dureri cervicale. Acestea sunt rezultatul suprasolicitarii muschilor, tensionarii excesive a acestora, leziunilor ligamentare, inflamatiei articulatiilor cervicale, sau spasmului musculaturii cervicale.

Datorita dormitului intr-o pozitie incorecta, ce a pus in tensiune atat muschii precum si articulatiile cefei, apare senzatia de rigiditate a cefei sau durerea de ceafa dimineata la trezire, care nu existau la culcare. In acest caz durerea ar trebui sa cedeze in scurt timp, insa daca ea persista mai mult de 24 de ore si senzatia de ceafa intepenita se pastreaza, trebuie apelat la medic.

Un traumatism, care, de exemplu in cazul unei franari bruste, poate da dureri cervicale mai ales in zona cefei, dupa 24 de ore de la izbitura, precum si senzatie de ameteala, varsaturi, mers dificil, pierderea controlului sfincterian sau dificultate in coordonarea picioarelor si bratelor. Pana la primirea ajutorului medical, primul lucru ce poate fi facut este sa aplicati comprese cu gheata pe gat.

In acest caz, daca durerea este ameliorata si nu apar alte simptome, se poate lua aspirina sau un medicament antiinflamator nesteroidian. Daca dupa 24 de ore durerea persista, trebuie consultat cat mai repede medicul. O perioada de o saptamana, este indicat sa se poarte un guler cervical moale, care va imobiliza si va stabiliza gatul. Pentru a dormi confortabil se sta intins pe un pat tare si nu se foloseste perna.

Artroza este o afectiune care cauzeaza rigiditatea fetei, senzatie ce se inrautateste rapid. Si in acest caz tratamentul clinic este de ajutor, durerea este calmata cu antiinflamatoare nesteroidiene eliberate cu/fara prescriptie medicala. In general, artroza survine la persoanele cu varsta peste 50 de ani.

Datorita unei infectii in corp, pot sa apara ganglioni limfatici inflamati, care duc la aparitia edemului, a unor formatiuni pe o parte sau in partea de spate a gatului, deseori dand dureri cervicale la nivelul acestuia. Important este identificarea infectiei, iar tratamentul este posibil sa se faca doar cu antibiotice.

Cand apar dureri cervicale intense in zona cefei care iradiaza in brate sau umeri, in special la miscarile corpului, este cazul rupturii sau alunecarii discului intervertebral, care apasa pe un nerv.

durere cervicala

Pentru calmarea durerii se ia aspirina. Uneori sunt recomandate de catre medic analgezice mai puternice si sa se poarte un guler cervical moale pentru a limita miscarile gatului, doar pana in momentul cand discul revine la pozitia sa normala. Sunt si alte metode alternative cu rezultate bune in aceste probleme, ca de exemplu: chiropractica, yoga, masajul terapeutic.

Citește și:  Care sunt metodele prin care medicul sau specialistul pune diagnosticul în cazul bolii de reflux gastro-esofagian

Meningita este o boala care da mari dureri de cap urmate de dureri cervicale, ce se accentueaza in momentul aplecarii capului inainte. In cazul meningitei apar si alte simptome, precum: somnolenta, greturi, voma, sensibilitate la lumina, confuzie.

Trebuie imediat mers la medic, deoarece tratamentul se face cu antibiotice puternice, uneori fiind nevoie si de spitalizare. In cazuri grave, cand nu se face tratament, meningita bacteriana poate fi fatala. In cazul unei meningite virale, situatia nu este asa de grava, aceasta este o forma mai usoara, foarte rar este fatala.

O anumita infectie sau o afectiune autoimuna poate duce la inflamatia glandei tiroide, ceea ce cauzeaza durere in zona anterioara a gatului, mai ales cand se inghite, durere in ureche, de-a lungul maxilarului, apare febra, iar gatul devine sensibil si rosu. In cazul acestor simptome, medicul poate stabili daca este vorba de o faringita sau o tiroidita. O criza de tiroidita presupune controale dese la medic si dupa terminarea tratamentului, pentru a exista siguranta ca tiroida functioneaza normal.

Un virus sau o bacterie poate cauza dilatatia arterei carotide, care duce sangele in creier. Aceasta afectiune se numeste carotidinie si se manifesta prin aparitia unei dureri difuze si pulsatile pe o parte a gatului, durere ce iradiaza in ochi, ureche si obraz. Cand se misca doar un pic capul, se mesteca sau se casca, durerea este mai intensa. Aceste semne pot sa apara si in cazul unei faringite sau pot fi asociate cu cefaleea migrenoasa.

De aceea se recomanda consultarea medicului, deoarece diferentierea intre faringita, carotidinie, un abces dentar, sinuzita sau chiar mai grav un cancer al cavitatii bucale poate fi dificila. In general, medicul recomanda pentru calmarea durerii medicamente nesteroidiene, repaus, aplicarea de comprese calde sau reci, uneori pot ajuta medicamentele antimigrenoase.

In combinatie cu alte afectiuni, cum sunt de exemplu cele asociate cu imbatranirea, pot sa apara dureri cervicale cronice, care persista o perioada mai lunga de timp sau pot deveni permanente si au o serie de consecinte: tulburari de somn, aparitia iritabilitatii, tulburari auditive, oboseala, anxietatea, fatigabilitatea, instalarea depresiei, dependenta de medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.