Absorbția medicamentelor în organism – digestiv și parenteral

0
1375
Absorbția medicamentelor în organism - digestiv și parenteral

Medicamentul este un produs folosit pentru a preveni, ameliora ori pentru a vindeca o boală. Medicamentele au efecte favorabile dar și reacții adverse. Absorbția în organism a medicamentelor se face în lichidul intracelular, sânge, țesutul gras, etc. Absorbția medicamentului în organism este importantă pentru că de ea depinde alegerea medicamentului respectiv, căile de administrare și forma lui farmaceutică.

Absorbția în organism a medicamentelor poate fi o absorbție digestivă și o absorbție parenterală. Se cunosc mai mulți factori de care depinde absorbția digestivă și care țin de medicamentul care se administrează bolnavului, dar mai ales și de organismul căruia îi este administrat acesta.

Important este în cazul absorbției digestive a medicamentelor, concentrația care se află în intestin dar și concentrația din plasmă. Moleculele din medicamente din intestin vor trece mai întâi în plasmă, în proteinele sângelui, în albumină, cele care sunt solubile în grăsimi. Molecula medicamentoasă dacă este solubilă în apă poate trece prin porii membranelor. Absorbția din organism a medicamentelor poate fi rapidă și completă, incompletă ori nulă.

Pentru a vedea care este nivelul absorbției medicamentului în organism se compară nivelul de medicament din sânge (după administrare intravenoasă) cu nivelul din sânge care s-a obținut după administrarea pe cale orală a medicamentului respectiv. Spre exemplu ampicilina în tubul digestiv se absoarbe în proporție de 30% din întreaga cantitate de ampicilină ce a fost administrată bolnavului, oxacilina în proporție de 65% din întreaga cantitate ce a fost administrată pe cale orală.

Factorii care influențează absorbția digestivă sunt: dimensiunile particulelor medicamentoase care joacă un rol important în absorbție și tubul digestiv care are rol important în absorbție (unele medicamente irită tubul digestiv, ele trebuie administrate după masă), altele nu se absorb când vin în contact cu alimentele (acestea trebuie luate înainte de masă, ori la 3 ore după ce s-a servit masa), altele trebuie luate pe nemâncate (tubul digestiv să fie gol).

Citește și:  Testul aminotransferazei alanina (ALT)

Medicamentele servite oral au și dezavantaje: nu pot fi servite oral bolnavilor în stare gravă (alienați mintali, comatoși, etc); nu sunt recomandate sugarilor, copiilor mici (tabletele, drajeurile); pot produce grețuri, vărsături și atunci tratamentul trebuie întrerupt; nu se vor administra oral medicamentele acide.

Zona sublinguală din cavitatea bucală este locul unde se absoarbe rapid și în totalitate medicamentul luat pe cale orală, iar de aici el trece direct în circulația generală, iar dozele trebuie să fie mici pentru a se evita intoxicația cu medicamente. Sunt medicamente care au efect iritant față de mucoasa gastrică (ex. aspirina), ele vor fi luate după ce s-a servit masa. Intestinul gros prin mucoasa sa absoarbe bine medicamentele cu caracter bazic (ex. supozitoarele cu eritromicină).

Absorbția parenterală se produce subcutanat, intramuscular, ori intravenos, atunci când absorbția digestiv nu este posibilă, ori în cazuri în care este contraindicată (în aceste cazuri medicamentele administrate sunt distruse) pe această cale, ele trebuie să fie lichide ori sub formă de soluție.

Sub formă de suspensie se administrează intramuscular, pe cale venoasă este contraindicat (se pot produce accidente grave). Sterilitatea în cazul soluției injectabile are un rol important, în caz contrar pot apare flegmoane și chiar septicemie, de asemenea nu trebuie să fie prea concentrate, să irite venele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.