Consumul de steroizi poate deveni periculos, află ce complicații pot apărea

0
325
Consumul de steroizi poate deveni periculos, află ce complicații pot apărea

Abuzul de steroizi a devenit un fenomen tot mai des intalnit. Steroizii anabolizanti au fost dezvoltati in 1930 cu scopul de a promova cresterea masei musculare si pentru a ajuta la dezvoltarea caracteristicilor sexuale ale barbatilor. Aceste droguri aveau un potential foarte mare datorita proprietatilor lor de acumulare a proteinelor, dar folosirea lor de catre medici a fost destul de limitata.

Astfel, steroizii anabolici sunt folositi mai mult de culturisti, halterofili si alti atleti barbati sau femei. Steroizii anabolici sunt folositi datorita capacitatii lor de a imbunatati performanta unui sportiv prin cresterea masei musculare si scaderea grasimii corporale. Uzul unor asemenea substante este illegal, iar atletii sunt testati inainte de competitii.

In scop medical, steroizii sunt folositi pentru a trata intarzierea pubertatii, impotenta, pierderea masei musculare datorita virusului HIV, anumite tipuri de anemie, osteoporoza si pentru mancarimi cauzate de o boala a ficatului, numita obstructie biliara.

Unul din principalele motive pentru abuzul de steroizi pe care il da o persoana este ca sterozii il ajuta la imbunatatirea performantelor sportive. Printre culturisti, abuzul de steroizi este cel mai des intalnit, iar printre ceilalti atleti frecventa abuzului depinde de sportul practicat.

Alt motiv pe care oamenii il dau pentru folosirea abuziva a steroizilor este pentru a-si creste masa musculara si a reduce grasimea corporala. Acest grup include persoane care sufera de dismorfie corporala sau “sindromul urateniei inchipuite”. Barbatii care sufera de acest sindrom cred ca arata mici si slabi, chiar daca in realitate sunt masivi si cu musculatura foarte dezvoltata. La polul opus, femeile se vad grase si cu forme urate, chiar daca sunt slabe si tonifiate.

La unii oameni abuzul de steroizi apare in urma suferirii de abuz fizic sau sexual, ei incercand sa-si mareasca masa musculara pentru e deveni mai puternici si pentru a se putea apara pe viitor. Femeile care au fost abuzate sexual cred ca prin folosirea steroizilor care le va ajuta la cresterea masei musculare, barbatii vor fi descurajati de fizicul lor sau le vor considera neatractive si astfel nu vor mai fi atacate. In alta categorie a celor care abuzeaza de steroizi intra si adolescentii.

Pentru acestia, uzul de steroizi este la fel cu alte comportamnte riscante cum ar fi: mersul beat la volan, purtarea unei arme asupra lor, lipsa purtarii unei casti pe motocicleta, sau abuzul de alte droguri. Cu toate aceste cauze ce duc la abuzul de steroizi, cercetatorii sunt de acord ca, cele mai multe persoane care abuzeaza de steroizi, sunt normali din punct de vedere psihologic cand incep sa abuzeze de acestea.

steroizi

Cei care abuzeaza de steroizi folosesc o doza de 10 pana la 100 de ori mai mare decat doza normala folosita de doctori in scopuri medicale. Acestia iau 2 sau mai multe tipuri de steroizi, amestecand sterozii orali cu cei injectabili, uneori chiar adaugand steroizi folositi in medicina veterinara. Ei cred ca folosind mai multe tipuri de steroizi in acelasi timp va avea un efect mai rapid si mai bun, decat daca ar folosi pe rand fiecare tip de steroizi in parte.

Citește și:  Află cât de importantă este nutriția vegetală pentru organism

Abuzul de steroizi a fost asociat cu o gama larga de efecte secundare, de estetice (acneea si dezvoltarea sanilor la barbati) la periculoase pentru viata si sanatatea unui om (atacuri de cord si cancer la ficat). Majoritatea sunt reversibile daca se inceteaza folosirea steroizilor, dar unele sunt permanente. Sterozii folositi in exces cauzeaza si tulburari comportamentale, ca iritabilitatea si agresivitatea.

Unii oameni care au abuzat de steroizi au fost mai predispusi la comiterea unor acte violente ca: batai, jafuri armate, crime sau folosirea fortei pentru a obtine ceva. Alte efecte psihologice ale abuzului de steroizi mai sunt: euphoria, cresterea energiei, cresterea libidoului, alternarea intre stari de spirit, confuzie si pierderea memoriei.

Semne ale abuzului de steroizi la barbati sunt: cresteri rapide ale masei musculare, comportament mai agresiv decat inainte, aparitia acneei pe fata sau gat si umeri, calvitia prematura, dezvoltarea anormala a sanilor. La femei semnele sunt dezvoltarea unor caracteristici masculine cum ar fi: voce mai joasa, cresterea pilozitatii, dezvoltarea maxilarului, micsorarea sanilor, dereglarea ciclului menstrual.

Primele cercetari in scopul prevenirii abuzului de steroizi s-au concentrat pe testarea steroizilor si educarea tinerilor in legatura cu aceste droguri si efectele lor. Dar studii facute asupra programelor de educare in acest scop arata ca doar invatand tinerii despre raul pe care il pot face steroizii nu ii convinge ca ei pot fi afectati in aceeasi masura de steroizi.

Alta abordare mai eficienta a fost gasita si este utilizata cu mai mult succes. Aceasta noua abordare, pe langa expunerea efectelor nocive ale abuzului de steroizi, aduce in discutie si alte metode de a obtine aceleasi rezultate pe care le ofera sterozii, prin munca mai multa si antrenament si printr-o dieta adecvata.

Primele cercetari in scopul prevenirii abuzului de steroizi s-au concentrate pe testarea steroizilor si educarea tinerilor in legatura cu aceste droguri si efectele lor. Dar studii facute asupra programelor de educare in acest scop arata ca doar invatand tinerii despre raul pe care il pot face steroizii nu ii convinge ca ei pot fi afectati in aceeasi masura de steroizi.

Alta abordare mai eficienta a fost gasita si este utilizata cu mai mult succes. Aceasta noua abordare, pe langa expunerea efectelor nocive ale abuzului de steroizi, aduce in discutie si alte metode de a obtine aceleasi rezultate pe care le ofera sterozii, prin munca mai multa si antrenament si printr-o dieta adecvata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.