Ce sunt steroizii? Află cât de periculoși sunt steroizii pentru sănătate

0
743
Ce sunt steroizii Află cât de periculoși sunt steroizii pentru sănătate

Cea mai mare dorință a culturiștilor este să dobâdească o crește accelerată a masei musculare. Pentru aceasta unii dintre ei achiziționează produse ce conțin steroizi anabolizanți androgenici (sub formă de capsule, tablete, injectabile) și care sunt o variantă sintetică a testosteronului (hormonul masculin produs de organism). Culturiștii au tendința de a exagera în consumul de astfel de substanțe pentru a-și stimula performanța musculară. Din păcate excesul de steroizi anabolizanți androgenici afectează sănătatea organismului, poate provoca afecțiuni grave.

Efectele secundare ale steroizilor asupra organismului

Foarte mulți oamenii iau astfel de substanțe fără a cere sfatul unui specialist și astfel au un risc mare de a se îmbolnăvi. Faptul că nu știu să se oprească la timp și chiar consumă doze mai mari este explicația că ajung la boli grave deoarece steroizii pot afecta ficatul, funcția hepatică și chiar sunt un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului. Steroizii au efecte hormonale iar dacă sunt luați în cantitate mare este clar că pot avea un efect asupra aspectului fizic în sens negativ.

Este adevărat că poate crește masa musculară, dar ce te faci dacă îți cade părul și ajungi să ai chelie, sau începi să suferi de acnee pe față, spate și gât, ți se îngroașă vocea și ai diferite simptome (dureri, amețeli, hipertensiune, schimbări de ritm cardiac) și probleme grave de sănătate. Efectul negativ își pune amprenta și asupra vieții sexuale, scade libidoul, iar efectele pot fi și mai severe astfel încât să se ajungă la infertilitate și impotență. În general dozele trebuie stabilite de către un medic sau de un instructor specializat.

Dacă dozele utilizate sunt prea mari sau stabilite de amatori se produce retenția de lichide în organism, creșterea presiunii sangvine și a presiunii oculare. Consumul exagerat de steroizi anabolizanți androgenici poate da dependență. Foarte mulți sportivi devin dependenți de acest ,,drog” și astfel cheltuie sume mari de bani pentru a-l obține.

Dacă au totuși dorința de a renunța la steroizi și se opresc din a-i mai lua, ajung să sufere simptome de sevraj care constau în: oboseală extremă, pierderea libidoului, impotență, schimbări bruște de dispoziție, scăderea poftei de mâncare. Cele mai frecvente simptome sunt insomnia și iritabilitatea, iar cel mai grav este că se ajunge la o stare de depresie cronică care poate duce și la gânduri de sinucidere.

Citește și:  Ce dietă alegi? – Știi secretele pentru a atinge greutatea perfectă?

steroizi

În urma consumul mare de steroizi cel dintâi este afectat sistemul nervos central. Legarea hormonilor androgeni de extrogeni și pătrunderea în celule poate duce la modificarea genelor și poate avea un impact negativ asupra sistemului nervos central. Inițial apare starea de euforie deoarece aceste substanțe au efect euforizant, va fi stimulată dopamina dar în timp echilibrul acestui neurotransmițător se va pierde și astfel vor apărea modificări de comportament, tulburări ale stării de dispoziție.

Specialiștii în domeniul medical consideră că prea multe substanțe anabolizante sunt un real risc pentru sănătate, deoarece sunt cauza comportamentelor agresive și chiar violente. Numeroși pacienți de acest gen ajung să sufere de afecțiuni care țin de domeniul psihiatric, ei au simptome de paranoia, stări de nervozitate intense, au judecata afectată, manifestă o gelozie patologică sau au tot felul de manii. Excesul de steroizi afectează negativ starea de sănătate, crește nivelul de colesterol rău din sânge, afectează funcția hepatică, produce retenție de lichide în organism, crește tensiunea arterială, poate duce la apariția icterului, a acneei severe, insuficienței renale.

De asemenea, excesul de steroizi în corp poate duce în timp la mișorarea testiculelor, la reducerea numărului de spermatozoizi și la impotență. La femei efectul negativ al steroizilor constă în creșterea părului facial și la apariția cheliei. În plus femeile pot suferi și alte transformări dacă ajung la dependența de steroizi, pot avea vocea îngroșată, pot suferi dereglări ale ciclului menstrual, pot avea o creștere a dimensiunii clitorisului. La adolescenți excesul de astfel de substanțe anabolizante este cauza accelerării modificărilor caracteristice pubertății, este posibil ca scheletul lor să rămână insuficient dezvoltat și să se maturizeze, iar în plus tinerii să nu mai crească în înălțime.

Dintre steroizii anabolizanți care care se află pe piață și care sunt folosiți la scară largă fac parte: Dimetazina, Echipoza, Maxibolina, Winstrolul, Parabolina, Terabolina, Anatrofina, Durabolina și Anadrolul. Potrivit specialiștilor, în cazul anabolizantelor intravenoase efectul durează mai mult decât în cazul celor administrate pe cale orală. Mulți sportivi au exagerat cu steroizii injectabili și astfel și-au rănit mușchii și au suferit dureri foarte mari. Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire este recomandat să se consulte un medic sau un antrenor specializat cu privire la schema terapeutică de folosire a steroizilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.