Drogurile au devenit o tentație puternică pentru tineri. Astfel de substanțe după ce sunt absorbite în organism au o acțiune nocivă asupra sistemului nervos care declanșează tulburări psihice, mentale, iar în plus creează și dependență pshihologică.
În America cele mai multe cazuri de otrăvire sunt cauzate de supradoza de droguri. Dintre acestea fac parte cafeina, alcoolul etilic, tutunul, opiaceele, canabisul, heroina, marihuana, barbituricele, halucinogenele de sinteză.
Alcoolul și drogurile ilegale au fost asociate cu peste 80 de boli grave. Abuzul de substanțe psihoactive este un factor de risc al bolilor. Canabisul și heroina sunt cauzele decesului multor persoane. Dependența și abuzul de aceste substanțe dau tulburări grave induse de intoxicare.
Alcoolul este un drog care distruge sistemul nervos central. Prin consum, acesta ajunge în sânge iar treptat, prin creșterea concentrației de alcool în sânge au loc modificări de gândire, de judecată, stări depresive, labilitate, lipsă de concentrare, comportament sexual agresiv, dificultăți de vorbire, euforie, reducerea inhibițiilor sociale, lipsă de coordonare, tulburări de atenție, mers nesigur, agresivitate, ostilitate, depresie, tentative de suicid, otrăvire.
În America peste 70% de bârbați și 60% femei din persoanele chestionate consumă alcool. În plus, una din principalale cauze de deces este atribuită consumului de alcool. În urma consumului exagerat de alcool se dezvoltă boli grave: pancreatită, ciroză hepatică, sensibilitate la infecții, anemie gravă, disfuncții erectile, infertilitate, hipertensiune arterială, boli de inimă, leziuni ale creierului, cancer.
Drogurile injectabile provoacă cele mai multe cazuri de urgență. Canabisul, opiaceele, cocaina, heroina, hașișul, ketamina, metadona și alte substanțe cu proprietăți pshihoactive pot afecta grav sănătatea unei persoane care le consumă astfel încât să ajungă la spital. În majoritatea cazurilor drogurile sunt administrare prin injectare sau inhalare. Heroina și canabisul sunt cele mai folosite de tineri, creează o mare dependență fizică și psihologică.
Heroina creează efecte psihotrope, stări grave de anxietate, depresie, infecții (din cauza acelor contaminate), modificări imunologice, vene sclerotice, artrită, infecții ale endocardului, abcese, boli pulmonare, boli neurologice, pneumonie. Heroina duce la acte de violență și la prostituție pentru obținerea de bani pentru obținerea drogului. Dacă se ia o supradoză de heroină riscul de comă și deces este foarte mare.
Tratamentul pentru dependentul de heroină presupune eliminarea drogului și administrarea unor medicamente ce să amelioreze simptomele de sevraj greu de suportat. Dintre acestea fac parte: frisoanele, tremurăturile, transpirațiile excesive, mâncărimea, spasmele musculare, depresia, insomnia, stările de nervozitate și altele.
Canabisul este un drog ilegal, destul de ieftin, de aceea este frecvent folosit de adolescenți. Cei care fumează canabis ajung destul de ușor la dependență și îl utilizează ani de zile. Din nefericire consecințele fizice și psihologice pentru astfel de persoane sunt grave. Au modificări comportamentale, psihologice, suferă de tahicardie, de obezitate din cauza creșterii poftei de mâncare, au ochii roșii, senzație exagerată de sete.
După ce fumează canabis au chef de vorbă, senzația este caracteristică unei stări de ebrietate, sunt mai vorbăreți, mai activi, par mai fericiți însă pot deveni și liniștiți, retrași. Mulți consumatori de canabis ajung la intoxicație deoarece fumează în exces. Astfel au stări de euforie, reacții lente, tuse, pupile dilatate, stări de letargie, tulburări de coordonare, paranoia, pierderi de memorie pe termen scurt, etc.
Din nefericire, canabisul consumat frecvent poate duce în timp la: infertilitate, tulburări cognitive, slăbirea sistemului imunitar, probleme de adaptare, de concentrare, boli respiratorii, astm, tuse persistentă, infecții pulmonare, cencer pulmonar. Dacă se întrerupe consumul de canabis, dependenții intră în stare de sevraj și au stări de anxietate, insomnie, iritabilitate, greață, pierderea poftei de mâncare, transpirații care pot dispare în 1-2 săptămâni.
Americanii sunt consumatori de benzodiazepine – substanțe sedative, anxiolitice, anticonvulsivante, tranchilizante, care combat stresul, depresia, frica, frustrarea, insomnia, anxietatea cronică. Unii iau astfel de substanțe la recomandarea medicului pentru tratamentul unor probleme de sănătate, alții însă le cumpără ilicit și le consumă în exces în dorința de a se simți calmi, relaxați.
În timp astfel de substanțe dau dependență și astfel, dacă se oprește brusc administrarea lor, se poate pune viața în pericol. În perioada de sevraj simptomele sunt extreme, persoanele devin agresive, au un comportament sexual nepotrivit, dificultăți de vorbire, mers nesigur, au judecata și memoria afectată, au stări depresive și tentative de suicid.
Și în țara noastră drogurile sunt consumate de adolescenți. În anul 2014, un procent de 3,8% din adolescenții chestionați au recunoscut că ar fi încercat măcar o dată să vadă ce senzație au în urma consumului de droguri. Cele mai folosite substanțe sunt canabisul, ecstasy, substanțele halucinogene și altele.
Tutunul, cafeaua, alcoolul fac parte din categoria drogurilor legale. Celelalte sunt droguri ilicite. Canabisul și marihuana conțin tetrahidrocanabiol și sunt droguri ilegale. Barbituricele sunt periculoase pentru sistemul nervos dar și pentru alte organe din corp. Acestea sunt obținute din derivații acidului berbituric.
Cocaina, heroina, sunt droguri care dau dependență mare. Halucinogenele și drogurile psihodisleptice au un efect bizar asupra judecății, creează stări de halucinații, depersonalizare, confuzii, iluzii, deviații de gândire, delir.