Steroizii anabolizanti androgenici (SA)reprezinta varianta comerciala, sintetica, a hormonului masculin produs natural de catre organism, sub numele de testosteron. Componenta anabolizanta se refera la capacitatea crescuta de a determina cresterea masei musculare, in timp ce componenta androgenica se refera la potentarea caracterelor masculine specifice.
Steroizii se gasesc in magazinele de profil sub diferite forme – tablete, capsule, injectabil si sub forma de pudra si pot fi achizitionati legal prin intermediul unei retete. Acestia sunt prescrisi, in mod curent, pentru tratarea afectiunilor care implica deficiente de hormoni steriozi – pubertate intarziata, afectiuni care implica pierderea masei musculare etc.
In mometul de fata, exista, din nefericire, o mare categorie de persoane (atat atleti, cat si non-atleti) care abuzeaza de aceste substante pentru a stimula performanta musculara, in completa necunostinta de cauza, administrarea abuziva a acestei substante putand duce la afectiuni grave. In general, administrarea se face oral sau injectabil, in cicluri (perioade de saptamani sau luni) care sunt apoi intrerupte pentru perioade foarte lungi de timp, cu scopul de a maximiza efectele pe care steroizii le au.
Efectele asupra sistemului nervos central
Efectele imediate ale SA asupra sistemului nervos central sunt mediate de catre legarea de receptorii pentru hormonii androgeni (hormoni sexuali masculini) si estrogeni (gormoni sexuali feminini) de pe suprafata celulelor organismului.
Acest complex nou format poate sa patrunda in interiorul nuceului celular, ducand la aparitia modificarilor expresiei genelor, motiv pentru care efectul pe SNC (sistemul nervos central) va fi diferit de cel al substantelor psihotrope (droguri). Cea mai mare diferenta vine din faptul ca steroizii nu sunt substante euforizante – adica nu vor stimula aparitia starii de euforie generalizata prin potentarea neurotransmitatorului dopamina.
Insa, administrarea pe termen lung a acestor substante va duce, cu siguranta, la afectarea echilibrului dopaminei, serotoninei si a sistemului opioid, motiv pentru care, treptat, vor aparea modificari substantiale de dispozitie si comportament. Studiile de specialitate atesta faptul ca administrarea de substante anabolizante poate duce la comportamente agresive si, de cele mai multe ori, foarte violente, si la aparitia tulburarilor din sfera psihiatrica – paranoia, manii, iritabilitate extrema, gelozie patologica si judecata afectata.
Cel mai mare pericol, in cazul administrarii acestor steroizi anabolizanti, este capacitatea acestora de a da dependenta, majoritatea studiilor facute pe animale de laborator atestand acest lucru, demonstrarea efectului de dependenta la om fiind destul de greu de obtinut. Persoanele care abuzeaza de aceste substante depun toata energia si sume substantiale de bani, cu scopul de a obtine “drogul”, motiv pentru care se poate presupune existenta unei tipologii “dependente”.
In momentul in care se renunta la administrare, persoanele in cauza pot manifesta simptome clasice de sevraj – schimbari bruste de dispozitie, oboseala extrema, pierderea apetitului, impotenta si pierderea libidoului, toate contribuind, intr-o foarte mare masura, la reluarea obiceiului administrarii. Cel mai grav simptom al sevrajului este reprezentat de depresie, care poate duce, in foarte multe cazuri, la sinucidere.
Studii recente de specialitate atesta faptul ca o mare parte dintre consumatori incep administrarea de substante care sa minimizeze sau sa previna efectele adverse pe care steroizii le au. Un studiu efectuat pe 227 barbati adulti, dependenti de heroina, a demonstrat ca aproximativ 10% dintre acestia au fost si consumatori de SA inainte de a deveni dependenti de opioide. Din acestia, 86% au inceput administrarea de heroina tocmai pentru a contrabalansa efectele negative (insomnia si iritabilitatea) ale substantelor anabolizante.
La toate aceste efecte negative ale acestor substante se mai adauga si aparitia unor probleme grave de sanatate, de cele mai multe ori chiar ireversibile, ca afectarea functiei hepatice, aparitia icterului (pigmentarea galbena a pielii, a tesuturilor si a fluidelor corporale), retentia de fluide, cresterea tensiunii arteriale, cresterea colesterolului de tip LDL si scaderea colesterolului de tip HDL, toate determinate de administrarea de steroizi. La toate acestea se mai poate adauga aparitia insuficientei renale, a acneei severe, indiferent de varsta, aparitia tremorului postural, micsorarea testicolelor, reducerea numarului de spermatozoizi, caderea excesiva a parului, ginecomastia (cresterea sanilor la barbati) si cresterea riscului de a dezvolta cancer de prostata.
Exista o serie de efecte adverse si pentru femei – cresterea parului facial, aparitia cheliei tipic masculine, dereglari si chiar stoparea ciclului menstrual, ingrosarea vocii, cresterea in dimensini a clitorisului, iar, in cazul adolescentilor, administrarea de substante anabolizante va duce la insuficienta dezvoltare si maturare a scheletului osos, accelerarea modificarilor date de pubertate, stoparea cresterii in inaltime. In cazul adolescentilor, in special pana la cresterea completa in inaltime, este recomandata interzicerea exercitiilor de forta, pentru ca aceasta crestere a masei musculare va duce la stoparea prematura a cresterii scheletice.
In plus, persoanele care folosesc tratamente injectabile cu steroizi, se supun riscului suplimentar de a contacta virus hepatic B, ca si HIV – din cauza folosirii de ace nesterile, care duc la aparitia unor boli incurabile si care nasc complicatii devastatoare ce duc la deces prematur (durata de viata maxima fiind pana in jurul varstei de 40 de ani). Importanta constientizarii acestor fenomene este cruciala, pentru ca numai in aceasta maniera poti alege ce fel de viata iti doresti pentru tine si pentru cei apropiati tie.