Acacia de cauciuc (Acacia senegal) – Arborele de guma arabica

0
1207
Acacia de cauciuc (Acacia senegal) – Arborele de guma arabica

Acacia de cauciuc este un arbore originar din Africa, care creste inalt pana la 6-8 m. Are denumirea populara de arborele de guma arabica si denumirea stiintifica de Acacia senegal. Trunchiul sau este gros de pana la 30 cm, crengile sale sunt ramificate, scoarta maronie-inchis, frunzele de un verde-cenusiu, iar florile galbene parfumate. Face parte din familia Mimosaceae si din grupul speciilor de acacia din care se extrage o substanta cum e cauciucul, numita guma arabica.

Aceasta substanta se poate dizolva in apa si astfel devine o masa lipicioasa, folosita in productia de medicamente (in special pentru producerea de emulsii), dulciuri, vopsele, lipici, etc. Are o consistenta mucilaginoasa si se obtine din scoarta copacilor de Acacia senegal, din trunchiurile si ramurile acestora.

Dupa cum ii spune si numele botanic, aceasta specie apare mai ales in Senegal, acesta fiind cel mai mare producator de guma arabica. Exista si o alta specie de salcam african din care se extrage guma arabica, care are numele de Acacia seyal. Din ambele se obtine asa numitul ,,cauciuc natural” sau guma arabica, care nu sunt altceva decat rasini vegetale.

Dupa cum se spune in popor rasina este o substanta care apare pe rana de pe trunchiul copacului sau de pe ramura acestuia. Ea apare in timp, nu imediat, abia la cateva saptamani in locul unde a fost facuta taietura, pe lemnul copacului se formeaza granule mari de substanta de culoare galbena-chihlimbar.

Rasina are un continut de apa de 10%, in rest este un amestec de mucilagi, sodiu, calciu, magneziu, potasiu, glicoproteine, polizaharide si altele. Desi este comestibila, trebuie spus ca inante de a fi utilizata ea trece prin procese de transformare astfel incat sa se potriveasca codexului alimentar, si apoi este folosita in industria farmaceutica, alimentara, a vinurilor, cosmeticelor.

Citește și:  Homeopatia este un tratament indicat în lupta pacientului cu halucinațiile

Acacia de cauciuc

Datorita unui ingredient E414 rasina este un bun agent de ingrosare, un stabilizator si conservant pentru vinuri. Guma arabica este dizolvata in apa demineralizata si filtrata, apoi analizata in laboratoare, i se stabileste indicele de colmatare, pH-ul, densitatea, calitatea si puritatea din punct de vedere microbiologic, etc.

Unul dintre ingredientele esentiale folosite la producerea bauturilor racoritoare Coca-Cola si Pepsi este guma arabica, care prin amestecul sau complex de glicoproteine si polizaharide previne cristalizarea zaharului si depunerea lui pe fundul sticlei.

Semintele arbustului sunt foarte importante pentru sanatate. Fibrele din seminte sunt un bun remediu pentru problemele tractului digestiv, ele absorb toate toxinele din sistemul digestiv si stimuleaza activitatea normala a intestinului subtire si gros.

Proprietatile antimicrobiene fac din acacia un arbore apreciat in medicina. Cercetatorii au realizat numeroase studii si au ajuns la concluzia ca fibrele de acacia ajuta in scaderea tensiunii arteriale, in detoxifierea organismului, in reducerea emisiilor de gaze din organism, in vindecarea balonarii, in scaderea colesterolului rau, in procesul de slabire, in dietele contra obezitatii deoarece glucidele sunt transformate mai lent in timpul digestiei si astfel eliminate mai rapid prin materiile fecale.

In acest fel absorbtia caloriilor din alimente scade. De asemenea, fibrele din acacia dau senzatia de satietate, iar continutul de minerale si vitamine ajuta in consolidarea sistemului imunitar.

Lemnul de acacia este folosit in constructii, la fabricarea de unelte, garduri, case si drept combustibil. Scoarta si radacinile se utilizeaza la realizarea corzilor si franghiilor groase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.