Acidul hialuronic si rolul sau in sanatate

0
284
Acidul hialuronic si rolul sau in sanatate

Acidul hialuronic (AH), cunoscut si sub denumirea de hialuronan sau hialuronat, este un mucopolizaharid care se gaseste in mod natural in organismul uman, fiind comercializat pentru prima oara in anul 1942, de catre Endre Balazs, ca substitut al albusului de ou. In interiorul organismului, cand nu se leaga de alte tipuri de molecule, se leaga, in general, de apa, ducand la formarea unui gel care are ca principal rol lubrifierea articulatiilor si a muschilor.

Datorita faptului ca acest mucopolizaharid este foarte hidrosolubil, este considerat ca fiind o substanta hidratanta naturala. Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este un glicozaminoglican alcatuit din doua molecule care se repeta – acidul glucuronic si N-acetil-glucozamina.

AH se gaseste in aproape fiecare celula care intra in componenta tesuturilor organismului uman, dar are un timp de injumatatire (timpul necesar ca molecula sa fie excretata de catre organism) de mai putin de trei zile, motiv pentru care este esential ca organismul sa-si refaca foarte repede aceste rezerve. Ca si localizare, acest glicozaminoglican se gaseste, preponderent, in oase si cartilaje (in special cele de tip hialin).

Cartilajul hialin – a carei denumire provine de la acidul hialuronic – este cel care acopera partea inferioara a oaselor lungi ale corpului, asigurand un fel de manson foarte rezistent la presiune si intindere si intra si in alcatuirea varfului nasului, a laringelui, a cartilajului traheei si este cel care asigura legatura dintre coaste si stern. Articulatiile tale sunt invelite intr-o membrana care poarta denumirea de membrana sinoviala, care secreta lichidul ce poarta denumirea de lichid sinovial, o solutie vascoasa care asigura capacitatea articulatiilor de a absorbi socurile si de a transporta nutrienti esentiali la nivelul articulatiilor, bogat in acid hialuronic.

Tesutul conjunctiv are ca principal scop asigurarea suportului, a izolatiei si protectiei, exemplul cel mai simplu fiind tendoanele si ligamentele care sunt alcatuite din tesut conjunctiv. Acestea sunt alcatuite din AH, colagen si elastina. Pe langa localizarile de mai sus, acest glicozaminoglicam mai intra si in alcatuirea scalpului si a foliculilor pilosi care deriva din tesut cutanat. Stratul dermic al tesutului cutanat este alcatuit din tesut conjunctiv, in componenta caruia intra si AH, datorita caruia aspectul parului este unul foarte lucios si sanatos.

Stratul dermic al buzelor este alcatuit si el, la randul sau, din tesut conjunctiv si componentele sale, colagen si acid hialuronic, care asigura forma si volumul buzelor, acesta fiind si motivul pentru care, daca doresti cresterea in volum a buzelor tale, poti opta pentru un tratament care presupune injectarea de AH.

Acest mucopolizaharid se gaseste in concentratii crescute si in interiorul globului ocular, mai precis in corpul vitros, unde formeaza un gel care are proprietatea de a absorbi socurile si de a transporta substantele nutritive. Cantitatea de AH scade pe masura ce inaintezi in varsta, aceasta fiind si o cauza a aparitiei diverselor afectiuni la acest nivel. In timpul operatiilor chirurgicale, la nivelul globului ocular, se injecteaza, in general, acid hialuronic, pentru a mentine in limite normale forma ochiului.

Citește și:  Hepatita epidemica acuta

Gingiile sunt alcatuite, de asemenea, din tesut conjunctiv fibros dens (alcatuit din AH), care asigura stabilitatea dintilor in alveole. Fara prezenta acestui mucopolizaharid (care asigura hidratare si hranire), tesutul gingival devine predispus la dezvoltarea infectiilor dentare si la caderea dintilor.

Chiar daca AH se gaseste in mod natural in aprape fiecare celula a organismului uman, el se gaseste in concentratiile cele mai ridicate in tesutul cutanat, aproximativ 50% din intreaga cantitate fiind localizata in acest tip de tesut. Acidul hialuronic intra atat in componenta straturilor dermice profunde, cat si in componenta epidermei, asigurand elasticitatea si finetea pielii tale si ajutand la mentinerea tonusului tanar si sanatos, prin asigurarea hidratarii corespunzatoare. Pe masura ce inaintezi in varsta, capacitatea pielii de a produce AH scade dramatic.

Efectele AH:

  • Acest mucopolizaharid asigura hidratarea pielii de la interior catre exterior si netezeste ridurile, functionand ca un “produs cosmetic intern”.
  • Administrarea pe cale orala a AH este folosita cu scopul de a ajuta flexarea articulatiilor, in special pe cele de la nivelul genunchilor.
  • Administrarea se poate face atat la femei, cat si la barbati, in general dupa ce au depasit varsta de 30, 40 de ani si incep sa simta si sa perceapa primele semne de imbatranire.
  • Pentru a putea beneficia de toate aceste efecte pozitive ale acidului hialuronic, este foarte important ca administrarea sa fie constanta si pentru o perioada de cel putin 2 sau chiar 4 luni.
  • Este foarte important sa stii ca folosirea cremelor pe baza de AH (promovate intens pe toate canalele de televiziune) nu va avea rezultatele uimitoare promise, pentru ca acest acid nu are capacitatea de a patrunde prin piele, pentru ca are o molecula foarte mare. Poti beneficia, eventual, de efectele hidratarii, dar ridurile nu vor disparea si nici nu se vor ameliora. Daca iti doresti rezultate care sa se si vada, poti folosi produse care folosesc AH fragmentat (maruntit), pentru a putea patrunde prin piele, iar cel mai indicat este sa incepi administrarea orala de comprimate de acid hialuronic, care se gasesc usor in farmacii.
  • Pe langa toate efectele sale beneficice, trebuie sa stii ca AH stimuleaza proliferarea celulara (si proliferarea keratinocitelor), putand duce la stimularea migrarii celulelor tumorale maligne in torentul vascular si limfatic si are rol in procesele inflamatorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.